fbpx

Ivana Jirešová: Jóga vytváří úžasné emoce, které léčí i mě 1 fotografie
zdroj: Cvičky Onlajn

S divadelní, televizní a muzikálovou herečkou, jogínkou a bývalou redaktorkou Ivanou Jirešovou nejen o životě a cvičení jógy, které se věnuje už dlouhých 17 let

Zveřejněno: 9. 4. 2022

Energické drobné blondýnce byste určitě nehádali 44 let. Postavu jako ze žuly by ji mohla závidět leckterá dvacátnice, elán a dobrá nálada, které z ní čiší, jsou přímo nakažlivé. Podle jejích vlastních slov vděčí jak za postavu, tak za optimismus především Bikram józe, která ji doslova léčí, dělá dobře jejímu tělu i mysli, protože ji pomáhá zklidnit. Ivana Jirešová ale není jen jogínka. Povídali jsme si i o jejích dalších rolích a rozhodně jsme neobsáhly všechny… Je to totiž skutečně renesanční člověk.

Proslavila jste se zejména rolí barmanky Lucie v seriálu Ordinace v růžové zahradě. Co vám ta zkušenost dala a vzala?

Naučila jsem se detailně řemeslo televizního herce a potkala jsem spoustu úžasných lidí. Zásadně mě také vrátila k mé původní profesi.

Jak vám Lucie sedla charakterově, našla jste nějaký průnik s vlastní osobností?

Samozřejmě... Jsem spíš intuitivní herec, tak jsem do ní vložila hodně ze sebe, protože to pro mě byla první větší televizní a náročná práce. Přirozeně jsem tak sahala do co nejbližšího "šuplíku".

Kdybyste měla sama za sebe říct, která televizní role pro vás byla nejzásadnější a proč, co byste vybrala?

Nemohu odpovědět jinak, než že to byla právě role Lucie. Už kvůli její nátuře a kvantitě zahraných zážitků!

Jste ale především divadelní herečka. Co máte radši, divadlo, nebo televizi?

Na tuto otázku nemůžu odpovědět. Miluji obojí.

Jaký je největší rozdíl v hraní v divadle a televizi?

Dalo by se říct v technice. Jinak pracujete s energií...

Po cvičení jógy jsou šťastní všichni, bez výjimky. Ať jsou to těhotné ženy, starší lidé nebo lidé po úrazech – zkrátka všichni.

V divadle například zaberete na tři čtyři hodiny najednou a v televizi se musíte přizpůsobit natáčecímu plánu.

Nejoblíbenější divadelní hra a role? A proč?

Mezi moje nejoblíbenější patří spíš pohádkové příběhy: Liza z My Fair Lady a Fiona ze Shreka. Celá obě díla jsou spojená s hudbou a obě mají happyend!

Podle jakých kritérií role obecně vybíráte? Co musí a nesmí mít, aby vás zaujala, případně odradila?

Baví mě výzvy… Být úplně jiná, než jsem ve skutečnosti. Upřímně, o depresivní těžké roli bych asi musela teď už přemýšlet. Jsem přesvědčena, že herce vždy nějakým způsobem negativně ovlivní.

Objevujete se také v muzikálech. To je asi rovněž poměrně specifické hraní. V čem se liší od divadla a proč se v něm cítíte dobře?

Odmalička miluju hudbu a každou zkušenost beru jako cestu. Zatím se mi to vždy vyplatilo! Na našich jevištích se herectví ještě málo propojuje s dokonalým zpíváním. Je to podle mě nejtěžší obor, ale mladší generace jsou, myslím, už mnohem připravenější. Je například hodně těžké zpívat náročnou píseň, když má vaše role plakat. Na to jsem ještě nepřišla...

Pracovala jste jako redaktorka módního magazínu Harper's Bazaar. Proč jste od psaní přeběhla k herectví?

Bylo to obráceně, jsem vystudovaná herečka a k redaktorské práci jsem se dostala po svém několikátém útěku od herectví.

Ivana Jirešová

Vystudovala na Pražské konzervatoři hudebně-dramatický obor. Živí se jako televizní, divadelní a muzikálová herečka. Proslavila ji zejména role barmanky Lucie v úspěšném seriálu Ordinace v růžové zahradě. Od herectví sem tam uniká, asi nejvýraznější útěk byl na post redaktorky módního magazínu Harper´s Bazar. Právě díky redaktorské práci se seznámila s Bikram jógou, která se stala její láskou, jíž se věnuje již 17 let. Nově se za spolupráce s online tanečním a fitness programem Cvičky Onlajn staví do role lektorky Bikram jógy, v níž na stránkách Cviček zdarma provede zájemce uceleným čtyřdílným cvičícím seriálem seznamujícím se základy Bikram jógy.

Po škole jsem nastoupila do divadla F. X. Šaldy v Liberci a přivydělávala jsem si v baru, byla jsem pořád v jednom kole. Přála jsem si tenkrát udělat nějaký razantní krok.

Vedle herectví jste také známou propagátorkou Bikram jógy. Věnujete se jí už 17 let. Proč jste ze všech stylů vybrala zrovna tento?

Jsem velmi zimomřivá a miluji teplo. Navíc mi přímo na Bikram józe vyhovuje celý její systém 26 asán, které vždy pokryjí celé tělo. O úžasných benefitech, které má tohle cvičení na mou mysl, a detoxikujícím pocení ani nemluvě. 

Jak jste se k Bikram józe dostala?

Kdysi hódně dávno jsem ji šla v rámci své redaktorské práce vyzkoušet. Napoprvé jsem se jí lekla a pak pár let necvičila. S otevřením nového studia na Pankráci a mého životního zrání jsem svou jógovou cestu rychle oprášila.

V čem je podle vás jóga jiná než ostatní druhy cvičení? Může prospět každému?

Asi právě v tom, že ji může cvičit úplně každý. Potřebujete jen karimatku a odhodlání. Jsem vždycky dojatá, když na lekcích vidím těhotné ženy, starší lidi, kteří mají stále v očích jiskru, lidi po úrazech, pro které cvičení musí být velmi náročné. A pak, jak jsou všichni bez výjimky po cvičení šťastní... Tyhle emoce léčí i mě! 

Co máte na Bikram józe nejraději? S čím vším vám pomáhá?

Úplně se vším. S metabolismem, s funkčností mých svalů, mého srdce, dýchání, s myslí, se soustředěním, s odhodláním i emocemi. S celým mým bytím. Myšlenkou je přitom staré známé "těžko na cvičišti, lehko na bojišti".  

Nově spolupracujete s online tanečním a fitness programem Cvičky Onlajn, pro který jste natočila čtyřdílný seriál, v jehož rámci si s vámi na stránkách Cviček budou všichni moci zacvičit. Poprvé se stavíte do role lektora jógy. Jak se v té roli cítíte?

Upřímně jsem z toho byla a jsem velmi nervózní… Znám opravdové mistry lektory, tudíž vím, že mi vůbec tahle role nepřísluší, ale se Cvičkami je úžasné trávit čas! Takže díky holkám jsem si to vlastně náramně užila a moc jim za to děkuji!

Související…

Chcete začít s jógou, ale nevíte, jak na to? Tyto 4 věci vám pomohou!
Kamila Jetmarová

foto: Cvičky Onlajn a archiv Ivany Jirešové, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...