fbpx

Jak na Vánoce ušetřit balicí papír a přírodu? Inspirovat se lze japonskou tradicí 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Efektivní, efektní, jednoduché a navíc šetřící planetu. Přesně takové je balení dárků do tradičních japonských šátků furošiki

Zveřejněno: 4. 12. 2021

Takovým vedlejším produktem koronavirové krize je balicí papír. Na všechno. Krabice, spousta obalů a neustále plné modré popelnice. E-shopy sice v koronakrizi vítězí, ale příroda moc ne. Jedním ze způsobů, jímž se podle britského deníku The Guardian lidé po celém světě nyní v souvislosti s přicházejícím adventem snaží šetřit životní prostředí, je výměna tradičního balicího papíru za šátky z biobavlny. Přitom je ona biobavlna ještě tradičnější.

Dárky se do těchto šátků dají pěkně a snadno zabalit a obdarovaný tak získá k dárku bonus navíc – tím je samotný šátek, který se dá opakovaně využít. Můžeme tak ušetřit tuny balicího papíru, který se na Vánoce poté, co splní svůj účel, válí všude kolem popelnic.

Před vstupem do lázní

Zmiňovaný způsob balení vychází z japonské tradice furošiki, jejíž název je odvozen od tkaniny užívané k balení. Kořeny furošiki sahají až do období 710 až 794 před naším letopočtem (japonské období Nara), kdy si Japonci před vstupem do veřejných lázní balili své oblečení do speciální tkaniny. Japonci dodnes do furošiki šátků balí třeba i obědové boxy. Je otázka, zda bychom se chtěli inspirovat i v tomto směru, zabalit ale do šátku dárek by mohlo být originální i užitečné a prospěšné zároveň.

Šátky furošiki jsou vyráběny z biobavlny, při jejíž výrobě se nepoužívají toxické chemické látky jako při výrobě bavlny konvenční.

Některé značky už se každopádně od Japonců inspirovaly. Podle Guardianu se k nim  řadí módní ikony, jako je Lush, ale i velkoobchody s luxusnějším zbožím jako Oliver Bonas nebo John Lewis.  

Jak dárek zabalit?

Šátky furošiki jsou vyráběny z biobavlny, při jejíž výrobě se nepoužívají toxické chemické látky jako při výrobě bavlny konvenční. Jedná se tedy o ekologicky šetrný a prospěšný materiál, který je sám o sobě skvělým a nápaditým dárkem. A samotné dárky se do této látky, která je neuvěřitelně univerzální, navíc velmi snadno balí. Dárek umístíte do středu látky, konce zastrčíte pod něj a výsledek jednoduše převážete uzlem, existuje ale více způsobů a můžete si s balením i více vyhrát.

Zabalit můžete v podstatě cokoli, od knih po kulaté předměty až po láhve s nápoji. Protože je látka tvárnější než papír, lépe se s ní pracuje, balicí proces pak můžete zakončit třeba zasunutím několika sušených květin nebo větviček. Ale to už je opravdu pro skutečné fajnšmekry.

Související…

Pátek Karla Křivana: Předvánoční koronavirové dilema
Karel Křivan

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...