fbpx

Pátek Karla Křivana: Kardinál, selka a světaznalí čeští vepři nejen v televizi 1 fotografie
"Opravdu jsem tohle chtěl?" Ještěže sochy nemluví (zdroj: Shutterstock)

Tentokrát se Karel Křivan lehce posvátečně zamýšlí nad tím, proč zvláště někteří Češi mají potřebu se vyjadřovat ke všemu a proč náš světaznalý národ odborníků nakonec většinou nevyřeší nic

Zveřejněno: 29. 10. 2021

„Kdejaká česká selka zná Bibli lépe než kardinál,“ povzdechl si prý v polovině patnáctého století kardinál Enea Silvio Piccolomini, muž vzdělaný a světaznalý, který se stal později papežem. Ta věta tak nějak vystihuje všechna utrpení, která musí snést každý, kdo se aktuálně v té naší kacířské zemi pokusí vládnout. Selka hádající se s kardinálem třeba o výklad Kázání na hoře může působit demokraticky, až impozantně, ale přiznám se, že raději bych o tom diskutoval s diplomatem a historikem Piccolominim než s ní.

Může to ode mě působit arogantně a ti, kteří si neberou servítky, by mě označili za typického představitele pražské kavárny, ale že něco znám, že si něco přečtu a udělám si na daný obsah názor, neznamená, že věci rozumím. Možná tehdy někdy vznikla ta námi tak pěstovaná iluze o vlastní vzdělanosti a nepotřebnosti naslouchat jiným, nedej Bože cizím, myšlenkám. Masaryk by mohl vyprávět, co dobří čeští vlastenci o něm napsali a řekli během bojů o rukopisy nebo za hilsneriády.

Natáčeli se mnou jednou cosi o politickém marketingu a ve vysílání z toho zbyly dvě věty, z nichž ta jedna zněla: „Praha je větší než Brno.“

„I skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále,“ zní hláška z filmu Marečku, podejte mi pero na podobné téma. A je naprosto pravdivá. Ostatně jistě existují skladníci, kteří zvládnou život lépe než kardinálové. Ku prospěchu svému i svého okolí. O tom žádná.

Jsme chytří jak Facebook

 

Bylo by dobré, kdybychom byli opravdu národ sečtělý a celkově kulturní. Dnes to spíš vypadá, že si o sobě myslíme, že když si přečteme cosi o něčem na Facebooku, víme o tom stejně jako ti, kteří se to třeba pár let učili a další roky se tím úspěšně živí. Naše nedůvěra v elity jistě pramení z toho, že dlouho to nebyly elity naše. Za těch posledních sto let vlastně jen velmi krátce. A za nedůvěru v experty si mohou ti experti také sami. Tedy někteří z nich, zvláště tací, kteří se jako mluvící hlavy rádi vyjadřují k čemukoliv v médiích, protože proč by jeden neodpověděl, když se ho na něco ptají.

Doba zkratek navíc vede ke zjednodušování většímu, než je užitečné. Natáčeli se mnou jednou cosi o politickém marketingu a ve vysílání z toho zbyly dvě věty, z nichž ta jedna zněla: „Praha je větší než Brno.“ Proč nám to ten chytrák vypráví, to každej ví, musel si říct nejen skladník u zpráv a vrátil se k Vergiliovi. A tak kardinál s vážnou tváří mluví v televizi třeba o chovu vepřů, což musí selku rozesmát a vést k přesvědčení, že když eminence plácá o prasatech, jak mu pak může věřit to Kázání na hoře. Rozpoznat dnes ty, kteří umí, od těch, kteří o tom jen mluví, je opravdu těžké.

Národ expertů

Dřív se říkalo, že u nás je každý trenér hokejového nároďáku. Dnes bych řekl, že v každé hospodě či kadeřnictví najdete experty a odbornice na epidemiologii, volební kampaň, energetickou politiku, inflaci, Ústavu, mezinárodní vztahy dle momentální situace na globálním hřišti a tak dále a tak podobně. Je dobře, že si nenecháme hned tak něco nakukat. Je skvělé, že jsme ostražití vůči jakékoliv podobě propagandy či manipulace. To v nás zůstalo díky těm desetiletím, kdy ony elity nebyly naše.

Někdy by ale bylo dobré si s pokorou přiznat, že naše vlastní zkušenosti a znalosti na některý problém nestačí. Že třeba na rozdíl od skutečného trenéra národního týmu nevidím hráče na tréninku, a tak by bylo lepší nechat na něm, koho postaví, abychom tedy zůstali u těch méně zásadních otázek... Ten trenér by si naopak měl najít víc času, aby nám lépe a srozumitelněji vysvětlil, proč zrovna postavil tu sestavu, která se pak po ledě dvě třetiny ploužila.

Možná je to taky tím, že onen pomyslný současný kardinál a selka sice čtou stejnou knihu, ale žijí každý ve světě jiných starostí a priorit. Každý si tedy obsah knihy vykládá jinak. Je zábavné žít v kacířské zemi, kde se slepě neposlouchá a každý byl všude dvakrát. Je ale velmi obtížné v ní dosáhnout dohody a výsledku.

Související…

Pátek Karla Křivana: Kdy sleze český Honza ze stydnoucí pece?
Karel Křivan

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...