fbpx

Taste Fake Meat: Nová soutěž hledá nejlepší maso bez masa 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Vypadá to jako maso, chutná to jako maso, není to maso. Je to Fake Meat! Ochutnat můžete 30. srpna v Černé labuti

Zveřejněno: 10. 8. 2021

„Kdyby jatka měla skleněné stěny, všichni na světě by byli vegetariáni,“ řekl kdysi Paul McCartney. A tím kdysi myslíme „ještě dávno předtím, než to bylo cool“. Dnes je situace naprosto jiná. Restaurace, kde se nepoužívá maso, rostou jako masáky po dešti, bezmasou stravu najdete v mnoha luxusních restauracích a o módních trendech netřeba hovořit. Být vegan, vegetarián, ovolaktovegetarián, frutarián či flexitarián už není ani in, je to prostě nová norma. Navíc živočišná výroba může za 4 procenta všech světových emisí, což je v době, kdy nevíme, jak dlouho naše planeta ještě vydrží, opravdu dost velký důvod k tomu, abychom se zamysleli, jak z toho ven.

Klasická masová chuť a konzistence ovšem představuje kvalitu prověřenou lety. Jak si tedy dopřát požitek, a přitom zůstat šetrný k životnímu prostředí i k sobě samému? Odpověď je jednoduchá: Poukázat na plnohodnotné alternativy.

Odborná porota bude hodnotit desítky špičkových nemasových produktů, veřejnost pak bude mít hodnocené pokrmy šanci ochutnat.

Vydavatelství Black Swan Media proto pořádá gurmánskou soutěž, která má za cíl nalézt ty nejkvalitnější zdravé náhražky masa. „Nedělíme lidi podle toho, kdo jí a kdo nejí maso. Ale víme, že svět potřebuje nový přístup ke zvířatům a k životnímu prostředí,“ říká Jan Müller z Black Swan Media. „Proto hledáme cesty, jak žít s úctou ke všemu živému, a přitom si co nejvíc užít jídla! Neoslovujeme proto jen vegetariány a vegany, ale všechny, kdo mají zájem konzumaci masa alespoň omezit a najít k masu chutnou a cenově dostupnou alternativu.“

fakemeat

Nejlepší náhražky masa otestujete na Taste Fake Meat (zdroj: Taste Fake Meat)


Celá akce Taste Fake Meat se odehraje 30. srpna v galerii Černá labuť v ulici Na Poříčí. A na dané místo nádherně zapadne. Nejenže v domě vydavatelství Black Swan Media sídlí, najdete tam také největší centrum vegetariánské a veganské kultury v Česku.

Ráj nejen pro vegany

Na 800 metrech čtverečních této budovy sídlí několik obchodů a restaurací prodávajících bezmasé potraviny. Soutěž Taste Fake Meat je ovšem určená jak pro širokou veřejnost, tak pro odborníky. „Chceme, aby se u nás potkali výrobci umělého masa se zástupci obchodů a restaurací a také s osobnostmi z médií,“ dodává Jan Müller.

A co se vlastně bude v rámci nové soutěže dít? Odborná porota bude hodnotit desítky špičkových nemasových produktů, veřejnost pak bude mít hodnocené pokrmy šanci ochutnat. Na akci se také představí český startup Bene Meat Technologies, v porotě zasedne Ali Moishiri, německý „bylinkový papež“, nebo Lucie Šilhová, šéfredaktorka časopisu Apetit. Do soutěže o nejlepší „fake meat jídlo“ se již přihlásily restaurace Mooi, Loving Hut, Veganz, Puroland nebo Wheaty.

„Naše akce je oceněním tvořivosti těch, kdo hledají zdravé náhražky masa. Chceme rozšířit povědomí o umělém mase, rostlinných náhražkách masa, alternativním mase, ne-mase... Souhrnně tomuto segmentu zkrátka říkáme s nadsázkou fake meat,“ dodává Jan Müller.

Akce se koná 30. srpna v Domě Černá labuť, Na Poříčí 25. Odborná část začíná ve 14.00, část pro veřejnost už ve 12.00.

Související…

Vegani i vegetariáni žijí déle! Podle průzkumu až o deset let
Vím Víc

foto: Shutterstock a Taste Fake Meat, zdroj: Taste Fake Meat na GoOut

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...