fbpx

V souvislosti s poklesem tržeb britských hospod o 56 % tlačí British Beer & Pub Association na vládu, aby rozšířila podporu podnikatelů v pohostinství

Zveřejněno: 15. 2. 2021

Není to jen český problém. Prodej piva v britských hospodách se v roce 2020 snížil na polovinu, dokonce na nejnižší úroveň od 20. let 20. století. Důvodem jsou tvrdá a dlouho trvající omezení během pandemie koronaviru. Celkový prodej piva v hospodách loni klesl o 56 % přibližně na hodnotu 6,1 miliardy liber, což je ztráta ve výši 7,8 miliardy liber (bezmála 230 miliard korun) ve srovnání s rokem 2019, uvádí sdružení britských podnikatelů v pohostinství British Beer & Pub Association (BBPA).

Britský ministr financí Rishi Sunak čelí rostoucímu tlaku, aby přijal opatření, která by v celém sektoru zabránila vlně krachů, jež podle odborníků zpomalí britské hospodářské oživení po uvolnění lockdownu. Think tank The Resolution Foundation uvádí, že více než polovině pohostinských firem v Británii včetně hospod, kaváren a restaurací zbývají hotovostní rezervy na méně než tři měsíce. Důvodem jsou finanční škody způsobené několika lockdowny a slabší poptávkou během pandemie.

Lockdown je zničující

Think tank vyzval k rozšíření vládních grantů pro firmy v nejvíce zasažených sektorech a varoval, že pohostinství se budou v příštích měsících s velkou pravděpodobností zbavovat zaměstnanců nebo přímo zavírat provozy, což je v rozporu s plány na oživení britské ekonomiky. Prodeje piva v hospodách byly v posledních třech měsících roku 2020 o 77 % nižší ve srovnání s rokem 2019. Hospody byly totiž v listopadu uzavřeny v rámci celonárodního lockdownu. Tržby ve druhém čtvrtletí roku 2020, tedy během prvního lockdownu, poklesly meziročně dokonce o 96 %.

Během celonárodních lockdownů byly všechny hospody zavřeny. Když pak byla opatření uvolňována, hospody byly otevřeny jako jedny z posledních.

BBPA uvedla, že je nutný nejen vládní stimulační balíček, ale i plán na znovuotevření hospod, které by se měly otevřít ve stejnou dobu jako dosud zavřené  maloobchody, které neprodávají potraviny. Resolution Foundation uvádí, že v celé britské ekonomice se celkový objem hotovosti firem v roce 2020 zvýšil o 118 miliard liber, což je v ostrém kontrastu s průměrným poklesem přibližně 40 miliard liber během každé z posledních čtyř recesí. Doplňuje ovšem, že firmy v nejvíce zasažených odvětvích, jako je pohostinství, zažívají velké potíže. Ty budou mít za následek rozsáhlé krachy a propouštění, tedy pokud nebudou přijata navrhovaná opatření.

Uzavření tisíců podniků?

Hospody po celé Velké Británii čelily mnoha omezením od zákazu vycházení a setkávání s cizími rodinami až po požadavky na podávání alkoholu pouze s hlavním jídlem. Během celonárodních lockdownů pak byly všechny hospody zavřeny. Když pak byla opatření uvolňována, hospody byly otevřeny jako jedny z posledních veřejných míst.

Podle analytiků konzultačních společností CGA a AlixPartners přišla Velká Británie během roku 2020 téměř o 6 000 podniků s licencí na podávání alkoholu. BBPA uvedla, že nuceny zavřít budou další tisíce hospod, pokud vláda neposkytne tomuto sektoru finanční podporu, a to včetně prodloužení snížení sazby DPH.

Skupiny podnikatelů v pohostinství také požadují snížení daně z piva. Mluvčí britského ministerstva financí uvedl, že vláda během pandemie investovala na ochranu milionů pracovních míst a samotných podniků více než 280 miliard liber. S nadcházejícím jednáním o rozpočtu načrtne vláda další fáze plánu podpory pracovních míst a rodin po celé Velké Británii.

Související…

Koronakrize je ideální čas pro udavače, říká ve Flowcastu hospodský ze Dna pytle
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...