fbpx

Zveřejněno: 21. 8. 2017

Před pár týdny přišla do redakce velmi zajímavá studie o tom, jak sledování Harryho Pottera pozitivně podněcuje děti ke kreativitě. Pro připomenutí se můžete podívat sem. Nyní jsme obdrželi další výzkumy, které ukazují, že i čtení příběhu J. K. Rowlingové pozitivně působí nejen na dětskou psychiku, ale také na politickou situaci Spojených států. Bylo zjištěno, že děti, které čtou příběhy z Bradavic, mají méně předsudků vůči menšinovým skupinám a Potterovi dospělí fanoušci prý sdílí méně sympatií s názory Donalda Trumpa. 

Stejně kouzelný, jako celá série o Harrym Potterovi, je i její vliv na psychiku dětí a dospělých. Od té doby, co první kniha rozválcovala novinky, které vyšly ve stejný čas, se provedla celá řada výzkumů. No a výsledky jsou více než překvapivé. Je vidět, že malý mudlovský čaroděj může mít vliv i na to, jaký jste člověk. 

Studie z roku 2014 zjistila, že děti, které Pottera čtou, mají menší předsudky vůči menšinovým skupinám  a projevují vyšší úroveň empatie. Tento přínos pravděpodobně pramení z toho, že sám hlavní hrdina Harry se často vyrovnává se„stigmatizovanými“ skupinami v knize, od domácích elfů až po čaroděje s nemanželskými rodiči, kteří se mimovolně nazývají „Mudbloods“.

shutterstock 466404632

Od vydání první knihy uběhlo 20 let, přesto „potterovský“ úspěch ještě mnoho knih nepřekonalo.

Jiná studie z roku 2016 zjistila, že ti, kteří čtou Harryho Pottera, sdílejí méně názorů s americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Čím více lidé čtou knihy o mladém kouzelníkovi, tím méně se shodují s jeho politickými postoji, jako například Trumpův zákaz cestování z muslimských zemí.

Zajímavé je, že i sama autorka příběhu na svém soukromém Twitteru zcela otevřeně bojuje proti prezidentovi Spojených států. Že by se tento vliv propsal i do její duše? 

Kolej místo testu osobnosti? 

Podle jiné studie, která vznikla v roce 2015, o vás vypovídá i vaše rozřazení do kolejí. Vědci to zkoumali na dobrovolnících prostřednictvím fanouškovské stránky Harryho Pottera zvané Pottermore (pro ty, kteří potřebují menší osvěžení jednotlivých kolejí: členové Nebelvíru jsou známí pro svou statečnost a hrdinství, na Mrzimoru jsou považováni za přátelské a spravedlivé, na Havraspáru jsou zase vtipní a inteligentní, Zmijozel má ambiciózní a mazané žáky). 

Dobrovolníci se měli sami zařadit do skupiny, se kterou sympatizovali. Poté obdrželi hodnocení, které mělo kopírovat aspekty jejich osobnosti, včetně vlastností, jako je například potřeba poznávání nebo narcismus. Jak sami dobrovolníci poté zpětně potvrdili, z 89 % se lidské vlastnosti shodovaly s charakteristikou filmových obyvatel kolejí v Bradavicích.

shutterstock 529820188

Dobrovolníci se měli sami zařadit do skupiny, se kterou sympatizovali.

Čtení zmírňuje stres

Pokud i přes tato zjištění jsme vás nepřesvědčili, abyste se vrhli do čtení Harryho Pottera, čtení obecně s sebou přináší řadu pozitivních výhod. Výzkum ukazuje, že čtení pomáhá snižovat stres, neboť knihy představují jistou formu úniku z reality. Také mají tu moc, že dokážou zdokonalit vaši mysl a zpomalit ztrátu paměti v pozdějším věku. Dokonce mohou snížit i riziko Alzheimerovy choroby.

Pokud vás tato mánie nezasáhla v posledních dvou desetiletí a Harrymu Potterovi jste se spíše vyhýbali, možná byste to měli napravit. Co myslíte?

 

foto: Shutterstock, zdroj: hHuffington Post

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...