fbpx

CTP přináší umění do veřejného prostoru ve svých projektech dlouhodobě, spolupracuje s místními umělci

Zveřejněno: 29. 7. 2020

Developerská společnost CTP Invest převzala od autora Michala Škapy nový mural. Obří malba zdobí boční stěnu CTParku Prague Airport v Kněževsi. Sousedí s pražským letištěm Václava Havla, odkud ji mohou také lidé vidět. Obraz inspirovaný přírodou, na kterou dohlíží obří oko v centru malby, se nachází na stěně úctyhodných rozměrů 350 x 15 m, zabírá tedy 5 000 m2. Je tak největším uměleckým dílem v zemi a patří mezi největší na světě.

V roce 2017 společnost vyhlásila mezinárodní soutěž CTP Art Wall, oslovila více než 200 umělců z celé Evropy. K „pomalování“ nabídla stěny svých hal v Humpolci a v Praze. Zatímco humpoleckou halu směrem k dálnici D1 již více než dva roky zdobí mural inspirovaný faunou a flórou od belgického umělce Dzia, pražská hala CTPark Prague Airport získala svou konečnou podobu s obřím uměleckým dílem až letos v průběhu května.

Kromě největšího obrazu u pražského letiště Škapa pro CTP vytvořil například obraz na čelní stěně zakonzervované kotelny v areálu brněnské Vlněny.

„Rádi pracujeme s mladými lidmi a možnost nabídnout prostor na velkoplošných stěnách našich nemovitostí k realizaci uměleckých děl nás baví. Umění na stěnách průmyslových hal lidi překvapuje, reagují na něj velmi dobře,“ řekl zakladatel a generální ředitel CTP Invest Remon Vos.

Další krásné haly

Další mural CTP právě dokončila v Plzni, a to ve spolupráci s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. Přinést umění do veřejného prostoru na tak nečekaná plátna, jakými jsou stěny průmyslových hal, chce i na dalších místech v ČR i zahraničí, kde developer působí. V Maďarsku již zahájil podobnou soutěž a hledá umělce, který zkrášlí stěnu CTParku Budapest West, plány s uměním na halách má i v Rumunsku.

Firma podporuje umění dlouhodobě. I s Michalem Škapou spolupracuje opakovaně. Kromě největšího obrazu u pražského letiště Škapa pro CTP vytvořil například obraz na čelní stěně zakonzervované kotelny v areálu brněnské Vlněny, kde firma buduje hi-tech kancelářský areál. Ve Vlněně posloužily jako plátno pro Michala Škapu například i buňky staveniště nebo komín jedné z budov. Sídlo společnosti v Humpolci zdobí kromě obřího muralu belgického umělce Dzia také další velkoformátové malby na stěnách a podhledech. Umělce Marka Čihala firma pověřila vytvořením obrazů nebo plastik v hale IQ Ostrava, v CTParku v Humpolci i v Brně v kancelářském areálu Spielberk Office Centre. Neonové stěny se připravují na CTPark Prague East u dálnice D1.

Související…

Léto na pražských náplavkách? Zajděte na trhy, grilovačky, dílny i výstavy
red

foto: CTP Art Wall, zdroj: CTP Art Wall

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...