fbpx

Středoevropské metropole se připravují na postkoronavirové léto. A snaží se nabídnout turistům co nejpříjemnější prostředí

Zveřejněno: 25. 6. 2020

Podle údajů Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) poklesne v Evropě zahraniční cestovní ruch v důsledku onemocnění Covid-19 o 60 %. To je obrovské číslo, jen v Praze to může znamenat pokles o více než 3 miliony návštěvníků. A jak v městské kase, tak podnikatelům budou příjmy od turistů citelně chybět.

Praha není samozřejmě jediná, která musí nastalou situaci řešit. S identickými problémy se potýkají všechny evropské metropole a snaží se je vyřešit různými způsoby. Filozofie je ale stejná: když nepřijedou turisté ze zahraničí, musíme nalákat ty z domova.

V Praze jako doma

Česká metropole spustila portál V Praze jako doma, pomocí kterého (nejenom, samozřejmě) se bude snažit dohnat manko až 80 miliard korun – ano, přesně o tolik se odhaduje, že by hlavní město mohlo v důsledku koronakrize přijít. Program připomíná oblíbené sbírání bodů a jejich směnu za cílové odměny. Pokud se ubytujete v některém z hotelů, penzionů či kempů, které jsou v programu zapojeny (a stojí více než 800 Kč za pokoj), obdržíte za každou osobu a noc celkem 2 body v hodnotě 400 Kč. A tyto body pak můžete utratit za návštěvy památek, muzeí, různé výlety či atrakce.

Kampaní #vprazejakodoma chceme pomoci hlavně podnikatelům a všem, kdo v turismu pracují.

„Je to jeden z dalších kroků, jak stabilizovat Prahu v ekonomické rovině v důsledku epidemie Covid-19. Věříme, že se k nám v létě přijede podívat hodně návštěvníků z Čech, Moravy, Slezska i sousedních států, kteří teď mají výjimečnou příležitost vidět Prahu tak, jak ji dosud neznali. Praha má co nabídnout,“ řekl primátor Zdeněk Hřib.

„Kampaní #vprazejakodoma chceme pomoci hlavně podnikatelům a všem, kdo v turismu pracují. Hlavní město podpoří částkou 120 milionů korun restart cestovního ruchu, který chceme zároveň rozběhnout v nové, udržitelnější podobě ke spokojenosti podnikatelů i Pražanů,“ uvádí Hana Třeštíková, radní pro oblast kultury a cestovního ruchu. Mezi místa, kam se můžete za pražské body podívat, patří například botanická zahrada, technické muzeum, planetárium, s průvodcem se můžete vydat na Hradza staropražskými strašidly nebo také na pivo.

V Bratislavě za netopýry i za Lúčnicou

Obyvatelé slovenského hlavního města si oblíbili okolní lesy, proto bude Bratislava pořádat například městské denní tábory, zaměřené na zvířata, stromy a přírodu jako celek. Děti mohou také vyrazit za netopýry, včelami, motýly nebo jít na vycházku s výkladem o historii Hornej Mlynskej doliny.  Otevírají se také místa na kempování a pikniky a také všechna koupaliště – samozřejmě s omezeními, jako je měření teploty, dezinfekce a rozestupy. Pro aktivní strávení dovolené připravila Bratislava tradiční festival Kultúrne leto, které letos proběhne na netradičních a atraktivních místech.

Koncerty proběhnou v parcích, amfiteátru nebo v Botanické zahradě. Festival letos oslaví již 45 let od svého založení a při této příležitosti proběhne také vernisáž fotografické výstavy mapující historii festivalu. „Těší mě, že můžeme otevřít koupaliště, spustit Kulturní léto a co nejvíc různých sportovních a oddechových aktivit, které budou připomínat běžný život před pandemií,“ říká Matúš Vallo, primátor Bratislavy.

Vídeňské uličky jsou cool!

Vedro ve městě dokáže spolehlivě odradit od procházek i ty nejnadšenější turisty. Ve Vídni si položili logickou otázku: Jak to udělat, aby se turisté necítili jako burgery na grilu? Jedním z řešení jsou uličky s jemnými vodními sprchami, které rakouská metropole zřídila v osmnácti městských čtvrtích. „Klimatické změny jsou čím dál tím citelnější, a proto musíme jednat. ,Cool‘ uličky jsou místem, kde se mohou setkat lidé ze sousedství a kde v horkých měsících naleznou chládek,“ říká místostarostka Birgit Hebeinová.

wienxxx

Takhle vypadá vídeňská "cool ulička", hipsteřina pro všechny


Kromě jemné sprchy a stromů (ty se ve Vídni vysazují neustále a na rozdíl od Prahy už je asi nikdo ani nepočítá) mohou návštěvníci ke svlažení využít také kašny nebo speciální stínidla, které budou na ulicích k dispozici až do 20. září. A co potěší hipstery a příznivce cyklistické dopravy asi nejvíc? V okolí „cool“ uliček platí zákaz vjezdu i zákaz parkování. A pokud by vám uličky nestačily, můžete se podívat do chladícího parku, který najdete poblíž známého Esterházyho parku.

Související…

Primátor Bratislavy: Přívětivé město udělá z obyvatel přívětivé lidi
Jaromír Hasoň

foto: V Praze jako Doma a Eurocomm, zdroj: Eurocomm PR

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...