fbpx

Jak žít v čase změn? Videorozhovor s fotografem Lukášem Sochou o tom, co mu koronavirus vzal, jak se rozhodoval, jestli jet domů, a co mu nakonec koronavirus dal

Zveřejněno: 14. 6. 2020

Dalším hostem videorozhovorů Flowee a 2media s podtitulem Jak žít v čase změn? byl fotograf a cestovatel Lukáš Socha. S Johanou Urbanovou probrali projekt Zikmund100, ve kterém se Lukáš s kolegou Tomášem Vaňourkem pustili po stopách cestovatelů Miroslava Zikmunda a Jiřího Hanzelky. A samozřejmě došlo i na koronavirus. Tedy ne na té cestě, ale v rozhovoru, a to pouze jako na téma.

„Loni jsme rozjeli s parťákem Tomášem tour po republice, kde jsme dělali přednášky ať už pro děti nebo pro rodiče nebo pro rodiče rodičů, a tím jsme žili každej den, až vlastně do té doby, kdy vznikla ta karanténa,“ popisuje Lukáš.

„Zkrachoval cestovní ruch, zkrachovala kultura a pro mě to přišlo v nejméně vhodnou dobu. Já už se chtěl totiž orientovat jen na ten cestovní ruch. Našel jsem skupinu lidí, kteří by mohli lidem ukazovat exkluzivní věci po celém světě. Bylo to krásně rozjetý a připravený. Stačilo to jenom odpálit a vyrazit a v tu ránu přišla karanténa. Všechno bylo najednou pryč.“

Lukáš ale očividně neklesá na mysli. „Pak jsem si řekl dost, vzal jsem dron, vzal jsem iPhone, chodil jsem po Praze ve chvíli, kdy byly tramvajový zastávky prázdný, Staroměstský náměstí prázdný, Karlův most... A vznikly snímky, který ve svý podstatě neexistovaly a neexistujou.“ Pro Lukáše tedy z původní trudomyslnosti vznikla prý plnohodnotná práce, která mu dnes zabírá 15 hodin denně. „Určitě z těch fotek, které asi nikdo jiný nemá, vznikne nějaká výstava nebo publikace,“ slibuje Lukáš Socha.

Související…

Básník Petr Soukup o pandemii: Musel jsem prodat lednici, abych si mohl koupit kuře
Vojta Frajt

foto: Archiv Lukáše Sochy, zdroj: Lukáš Socha

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...