fbpx

Jeden z nejznámějších komiksových tvůrců si po Comic-Conu chtěl hlavně prohlédnout Prahu. Město, o kterém psal, ale ve kterém do té doby nikdy nebyl

Zveřejněno: 18. 2. 2020

Díky festivalu Comic-Con Prague, na kterém jsme se setkali, dostal Brian Azzarello šanci ocitnout se v jednom z imaginárních světů, o kterém už jako komiksový tvůrce psal, ale ve kterém nikdy ve skutečnosti nebyl. „Napsal jsem knihu Batman: Europa, ve které se Batman nakazí smrtelným virem a musí se spojit s úhlavním nepřítelem Jokerem,“ říká Brian Azzarello. „Spolu pak cestují po světě a pronásledují Killer Croca, což je hlavní nepřítel, po čtyřech evropských městech – Berlín, Paříž, Řím a Praha.“

Série Batman: Europa vznikla v roce 2016. Byl jste někdy v Praze předtím?

Ne, tohle je poprvé. A velice rád bych se dozvěděl něco z pražské historie.

Už jste se byl přesvědčit na vlastní oči, jak vypadá třeba Karlův most, po kterém se procházeli také Joker s Batmanem?

Ano, byl jsem se včera večer podívat po pár místech, na kterých se děj komiksu odehrává. Na vlastní oči je to vždycky trochu jiné, než když o tom čtete na internetu nebo v knize. To město je fantastické!

To je pravda, ale chtělo by to víc času, ne jenom víkend během Comic-Conu...

Také proto tady zůstanu týden až do pátku. Kdybych přijel jen na festival, uvidím to, co všude jinde: hotel, konferenční prostor, pár hospod a letiště. Já chci víc.

Mým nejoblíbenějším komiksem, který jste napsal, je asi Hellblazer. A musím se přiznat, že se mi kniha líbila víc než film.

Spousta známých a přátel mi říkala, že se jim Keanu Reeves jako John (John Constantine, Hellblazer, pozn. aut.) vůbec nelíbil.

Měl byste zůstat stát s otevřenou pusou a říkat: Tohle chci vidět znovu, tohle chci zažít ještě jednou…

Keanu vůbec jako John nevypadá. Ale je to Keanu, herec, který přitáhne do kina diváky.

Ano, kvůli tomu se hvězdy obsazují…

Je to tak. Ve filmu to nebylo ono, ale co se seriálu Constantine týče, ten se mi docela líbil.

Někteří filmoví tvůrci nemají superhrdinské filmy moc rádi. Martin Scorsese, Francis Ford Coppola a Ken Loach řekli o superhrdinských filmech, že jsou to spíš zábavní parky než kinematografie.

Ano, a já s nimi souhlasím.

Opravdu? Překvapivé. Podle mého názoru mají některé filmy poučit nebo inspirovat, jiné jsou tady jen pro zábavu. Ale oboje mají v kinematografii své místo.

Superhrdinské filmy vás dokážou posadit na zadek, že ani nedutáte. Špičková grafika a speciální efekty mají za úkol vyvolat napětí jako v zábavním parku. Měl byste zůstat stát s otevřenou pusou a říkat: Tohle chci vidět znovu, tohle chci zažít ještě jednou…

batman joker prague

Batman a Joker na Karlově mostě, vypadá to na takové jedno velké romantické přátelství


Jako adrenalin.

Ano, jako adrenalin. Máte si odnášet zážitek, ne poučení. Stejně tak horská dráha, tam je to o zážitku, ne o filozofii.

Jenže ti režiséři mluví o zábavních parcích jako o něčem podřadném.

To je možné, já si to ale nemyslím. Pravdu mají ovšem v tom, že zážitek ze superhrdinského filmu je podobný zážitku ze zábavního parku. Superhrdinské filmy nejsou o problémech lidství.

Na Netflixu je spousta superhrdinských seriálů. Před deseti patnácti lety byly seriály považovány za něco méně hodnotného než filmy, dnes se již situace vyrovnaná. Je audiovizuální budoucnost komiksů v seriálech?

Ne. Podívejte se třeba na westerny. Ty byly kdysi velmi populární, byly to největší perly kinematografie. Vzpomeňte na Johna Forda, Johna Wayna… Byl to žánr, který lidé chtěli. A já doufám, že film jako poslední Joker s Joaquinem Phoenixem názor kritiků na superhrdinské filmy změní. Joker byl naprosto skvělý film.

Ano, i Martin Scorsese by zřejmě souhlasil s tím, že to není žádná pouťová atrakce.

Přesně tak. Byl to film podle té nejnáročnější definice. Film o mentální poruše a jak se s ní člověk a společnost vyrovnává.

Na čem teď pracujete?

Na ničem.

Ideální. A výhledy do budoucna?

Uvidíme. Jeden z mých komiksů, Loveless, chce ztvárnit jako seriál Warner TV. Uvažovalo se taky o Hundred Bullets, ale do filmu.

Brian Azzarello (1962)

Komiksový autor a scenárista. Svou kariéru započal v malých vydavatelstvích Gemstone Publishing a Comico. Později získal smlouvu u vydavatelství DC Comics a tamního imprintu Vertigo. Proslul především svou originální sérií 100 nábojů, svým runem v sérii Hellblazer, uchopením superhrdinky Wonder Woman v její čtvrté sérii, grafickým románem Joker a prací na pokračování legendárních Strážců v komiksech Před Strážci. Byl jedním z hlavních hostů na Comic-Conu Prague 2020.

Jednu otázku na závěr a nebudu se zlobit, když na ni neodpovíte.

Jen do toho! Miluju takové otázky.

Který komix od Marvelu uznáváte? A který máte nejraději od DC? (Brian Azzarello je dvorním autorem DC, největší konkurence Marvelu, pozn. aut.)

Už dlouho jsem od Marvelu nic nečetl. Líbil se mi docela Thor, co dělal Jason Aaron, ale já sleduju spíš autory než jednotlivé postavy.

A kterého autora máte rád?

Jeden z mých oblíbených je Jeff Lemire.

Co byste chtěl kromě inspirace ještě v Praze načerpat?

Pivo! Miluju plzeňské pivo...

Související…

John Rhys-Davies alias Gimli: Evropané budou muset bojovat o přežití
Zdeněk Strnad

foto: Profimedia a autor, zdroj: Comic-Con Prague

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...