fbpx

S blogerkou a vršovickou patriotkou o tom, v čem je Praha lepší než Florencie, a taky trochu o tom Airbnb

Zveřejněno: 11. 2. 2020

Kdybych chtěla cestovat po internetu a podívat se na nějaká pěkná místa, tak pravděpodobně skončím na blogu Lucie van Koten, úspěšné české bioblogerky. Její stránky se pravidelně plní cestovatelskými články, ale i tématy z oblasti biokosmetiky a udržitelné módy. My jsme se zase zeptali Lucie, kam a jak nejraději cestuje po Praze.

Sympatická brunetka původem ze Strakonic se do metropole přistěhovala po maturitě, kdy tu začala studovat Literární akademii. Vysokou školu ale nedokončila a po boku holandského učitele a vědce, za kterého se provdala, se přesunula do renesanční Florencie. „Ve Florencii jsem žila dva roky a studovala jsem tam angličtinu,“ vysvětluje Lucie s tím, že v té době zakládala i svůj blog.

Určitě bych řešila Airbnb asi stejně jako většina evropských států. Což jsem nikdy nemyslela, že řeknu, protože zrovna Airbnb jsem na cestách vždycky využívala.

„Takže se blogování věnuju už od roku 2010. Primárně jsem chtěla psát o životě v Itálii a porovnávat českou a italskou kulturu,“ vzpomíná blogerka na dobu, ve které byste ještě těžko hledali jakýkoli druh spolupráce mezi blogery a značkami. „Psala jsem si pro radost. Dost jsem cestovala a první tři roky byl blog především o mých zážitcích z cest.“ Před sedmi lety se vrátila zpět do Prahy a blogování se věnuje dodnes. „Je to stále můj koníček. Myslím, že jsem jedna z mála, která zůstala u blogu. Dnes frčí hlavně Instagram,“ říká Lucie, která v současnosti pracuje v PR agentuře.

Jako sousedku jí můžete potkat ve Vršovicích, které by prý za nic neměnila. „V Praze jsem pár míst vystřídala. Po návratu z Itálie jsem bydlela nějakou dobu v Holešovicích, pak na Jarově… Na Vršovicích se mi líbí, že ačkoliv jsou kousek od centra, je tu klid. Nejsou zde žádní turisté, je tu moje milovaná Grébovka… Doufám, že se už nebudu muset stěhovat. Mám tu i domov důchodců,“ směje se blogerka.

Lucie na Praze oceňuje, že je v ní pořád dostatek zelených ploch, což se podle jejích zkušeností například o Florencii říct nedá. „Chyběla mi tam zeleň. Florencie je kamenné město. Nežilo se tam navíc tak komfortně, jako se mi žije tady. Zatímco v Praze vás MHD doveze pomalu kamkoliv, ve Florencii městská hromadná doprava zaostává.“

1. Máš svůj oblíbený podnik, bez něhož si nedokážeš Prahu představit?

Těch je hodně. Miluju ovšem Viniční altán v Grébovce, který byl loni v rekonstrukci, což jsem dost těžce nesla. Ale určitě budu první zákazník, který tam letos po otevření zavítá. Není nic krásnějšího než letní Grébovka s dokonalým výhledem a skleničkou vína.

2. Kde nejraději nakupuješ?

Mám ráda concept story, tedy specializované obchody, second handy a malé obchůdky.

3. Kde si nejlépe odpočineš?

V Grébovce. Od jara do podzimu tam trávím veškeré večery. Ten park je nedílnou součástí mého denního režimu. Po práci se jdu na hodinku projít, vyčistit hlavu, zregenerovat. Je to taky má jediná fyzická aktivita, protože jsem alergická na sport...

4. Jak nejraději a jak nejčastěji cestuješ po městě?

Pešky, když je dobré počasí. Jinak MHD.

5. Kam chodíš nejčastěji za kulturou, do kina, do divadla, na koncerty?

Kamkoli, kde se něco děje. Na koncerty příliš nejsem, ale mám řadu oblíbených divadel, muzeí a galerií, kam chodím celkem pravidelně. To je na Praze nejkrásnější. Nabízí opravdu spoustu kulturního vyžití a pořád se někde něco děje.

6. Kam bys v Praze vzala své známé z ciziny?

Určitě po památkách, určitě po parcích, určitě na ovocné knedlíky.

7. Co ti na městě nejvíc vadí?

Současná bytová krize, která nás, obyvatele, pomalu z města vyhání.

8. Jak si představuješ Prahu v roce 2050?

Přála bych Praze, aby si stále zachovala své kouzlo, zeleň a skvěle pokrytou síť MHD. Předpokládám, že se do roku 2050 rozšíří o další nové příměstské části, doufám ale, že její atmosféra a historické centrum se výrazně nezmění.

9. Kdybys mohla na městě hned teď něco změnit, co by to bylo?

Určitě bych řešila Airbnb, asi stejně jako většina evropských států. Což jsem nikdy nemyslela, že řeknu, protože zrovna Airbnb jsem na cestách vždycky využívala. Nabízet své ubytování v době nepřítomnosti je teoreticky skvělá a užitečná myšlenka, která se ovšem trošku vymkla kontrole. Celý ten byznys teď poměrně dost znesnadňuje život v centru i bytovou situaci.

Související…

#mojepraha a Michal Zapoměl: Chci Prahu s křehkou duší a bez korupce
Michaela Šedo

foto: Lucie Van Koten, zdroj: Blog Lucie Van Koten

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...