fbpx

Praha rozdává tři miliony na komunitní projekty. Chce podporovat sousedské vztahy. Jeden projekt může získat 50 tisíc, ale nejsou to prý peníze na alkohol

Zveřejněno: 21. 11. 2019

Pražská radní Hana Třeštíková ve čtvrtek představila pilotní projekt dotací na komunitní sousedské akce. Fyzické osoby nebo spolky si mohou zažádat až o 50 tisíc korun. Jen si musí pospíšit. První kolo dotačních žádostí pro akce uspořádané od ledna do března příštího roku je otevřené jenom do 13. prosince letošního roku.

Času je tedy málo, ale radní věří, že lidé, kteří se družit chtějí, už pravděpodobně nápady na komunitní akce nějakou tu dobu nosí v hlavě. A že jediné, co jim brání v jejich realizaci, je právě nedostatek finančních prostředků. A radnice je zcela připravena je po této stránce podpořit. Projektů může být takto financováno až 60, celková částka, ze které se bude v rámci tohoto programu čerpat, jsou tři miliony korun.

Kdokoliv si může zažádat o finanční podporu třeba na bazárek, oslavu posvícení, tvořivé odpoledne pro děti nebo třeba vynášení Morany.

"Jsem přesvědčená, že město má podporovat nejen kulturní instituce, ale i drobné sousedské iniciativy. A právě proto spouštíme pilotní projekt sousedských dotací," vysvětluje novinářům Třeštíková. "Kdokoliv napříč celou Prahou si tak může zažádat o finanční podporu třeba na bazárek, oslavu posvícení, tvořivé odpoledne pro děti nebo třeba vynášení Morany."

Jak a na co čerpat

Třeštíková dále dodala, že se radní snažili přístup k tomuto druhu dotací maximálně zjednodušit. Stačí vyplnit volně dostupný formulář, odevzdat jej v tištěné a elektronické podobě a nepromeškat deadline. Žádosti pak bude výbor odboru kultury a cestovního ruchu vyhodnocovat v průběhu svého lednového zasedání. Po samotné akci je pak potřeba dodat ještě vyúčtování, aby na radnici zkontrolovali, zda si někdo z městských peněz třeba nevybavil chatu nebo se na jeho balkóně nevyjímá nové posezení.

"Peníze nemohou být použity na nákup občerstvení, alkoholu nebo materiálu, jako jsou například lopaty, grily, židle a podobné věci," upřesňuje možnosti čerpání Třeštíková. "Zájemci je ale mohou použít na pronájem prostor, honoráře, tisk materiálu, grafické práce, PR aktivity nebo nákup spotřebního materiálu, jako jsou třeba výtvarné potřeby k výrobě masopustních masek."

Praha se chce družit

Hana Třeštíková upozornila i na výzkum společnosti Ipsos, který se sousedstvím v Praze zabýval. Jeho výstupy ji prý ve smysluplnosti tohoto programu ještě utvrzují. Z výzkumu, kterého se prostřednictvím online dotazníku zúčastnilo 1 024 respondentů, totiž vyplynulo třeba to, že Pražané se setkávají rádi, velmi vřelé sousedské vztahy jsou patrné například mezi obyvateli městské části Prahy 6, nejvíc sousedů, byť o něco povrchněji, pak znají lidé na Praze 5.

K nejoblíbenějším komunitním akcím v Praze podle společnosti Ipsos patří společné grilování, večeře nebo snídaně.

Mnohem více se se sousedy baví lidé, kteří mají děti, a taky rozvedení a ovdovělí. Velmi malý zájem o pořádání společenských akcí se sousedy naopak mají především mladí lidé do věku 26 let. Nejčastěji pak společné sousedské aktivity provozují lidé na Praze 1. Výsledky nejsou nějak překvapivé, ale vypadá to, že se lidé vzájemného mezilidského kontaktu nebojí a představa budování své vlastní sousedské sociální sítě naživo je pro ně lákavá.

K nejoblíbenějším komunitním akcím v Praze podle společnosti Ipsos patří společné grilování, večeře nebo snídaně. Zrovna na grily nebo jídlo ale peníze bohužel použít nelze. No a tak nezbývá, než aby každý ze sousedů ke stolu přinesl něco z vlastní lednice. Ale co, vždyť právě o tomhle druhu sdílení by komunitní akce měly být. A když k tomu radnice zaplatí promo a pastelky, není co řešit.

Související…

Proč zajít do Sousedského klubu? Za historkami i "prošlým" jídlem
Klára Ponczová

foto: Shutterstock, zdroj: Praha.eu

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...