fbpx

Začíná Festival spisovatelů. Vystoupí Michael Cunningham nebo Germaine Greerová Dalších 3 fotografií v galerii
Letošní ročník, který je zaměřený na krásu, doprovází obraz Josefa Šímy Dáma v lóži

S Michaelem Marchem a Vlastou Brtníkovou o letošním ročníku festivalu současné literatury. Má motto: „Krása spasí svět“.

Zveřejněno: 16. 10. 2019

Festival spisovatelů Praha založil americký básník Michael March. Původní festival vznikl v sedmdesátých letech v Londýně, po sametové revoluci v roce 1989 se přestěhoval do Prahy. Za dobu své existence přivezli organizátoři do Prahy taková esa světové literatury, jako je například William Styron (Sophiina volba), Salman Rushdie (Satanské verše), Margaret Atwoodová (Příběh služebnice) nebo Irvine Welsh (Trainspotting).

Každý z ročníků festivalu má své vůdčí motto. Proč jste letos zvolili zrovna „Krása spasí svět“?

Michael March: Žijeme ve světě, kde krása představuje přirozenou obranu proti zlu. Jsem básník, vnímám to velmi citlivě.

Vlasta Brtníková: Intelektuálové často nemají v životě místo, jaké by si zasloužili. Kdykoliv si zapnete televizi nebo otevřete noviny, slyšíte pouze zástupce establishmentu. Ústřední myšlenkou existence festivalu je tedy dát spisovatelům možnost vyjádřit se k současnému dění ve světě. Letošní téma „Krása spasí svět” vychází z myšlenek Simone Weilové. Této výjimečné ženě je festival dedikován.

Mezinárodní Festival spisovatelů Praha

Festival probíhá od 16. do 20. října na několika místech v Praze. Dlouholetá existence festivalu (26 let) přispěla k vytvoření společenské platformy pro navázání přetržené kontinuity kulturně-společenského života. Festival jako instituce zprostředkovává mezinárodní tvůrčí uměleckou činnost a umožňuje zpřístupnění literární tvorby široké veřejnosti. Osobně představuje laureáty Nobelovy ceny a dalších významných cen, největší světové autory a myslitele, a posiluje jejich dialog především s mladou generací.

Můžete uvést příklad z minulých ročníků?

VB: Například v roce 2017, kdy jsme byli svědky obrovské uprchlické krize, jsme zvolili k tomuto problému téma migrace. Hranice mají být otevřené, lidé jsou svobodné bytosti, proto jsme diskutovali o národnostních otázkách a jejich reflexi v současném dění. Ostatně, jsme mezinárodní festival a zabýváme se globálními záležitostmi, proto k nám tyto diskuze přirozeně patří.

spisovatelka x

Spisovatel je zpravodajem, který mapuje svět, říká Vlasta Brtníková


Pro koho je festival určen? Logicky by člověk očekával spisovatele, vydavatele, běžné čtenáře… ale ve vašem případě má celá akce daleko širší záběr.

VB: Literatura může stát mimo čas a prostor, ale ne spisovatelé. Ti nemohou psát ve skleněné láhvi, čerpají ze života. Diskuze o poslání a existenciální náplni literatury jsou velmi komplikované a festival právě hranice konkrétních literárních děl přesahuje. Festival je určen široké veřejnosti, všem, které zajímá, jakým způsobem nahlížejí dění ve světě právě spisovatelé. Festival dává možnost nevšedního zážitku setkání s autory. Máte možnost jim klást otázky, diskutovat s nimi, nebo s nimi jít do sporu. 

Přijede také Germaine Greerová, feministická spisovatelka, která zažila na konci šedesátých let éru hippies. Dnes ji mnoho představitelek hnutí nenávidí, protože se ostře vyhranila proti #metoo.

Jedním z letošních hostů je David Zábranský, autor knihy Logos, a lidé se mohou ptát, co ho vedlo k napsání této rozporuplné knihy. Přijede také Michael Cunningham, autor knižní předlohy ke slavnému filmu Hodiny s Meryl Streepovou, Nicole Kidmanovou a Julianne Mooreovou, takže se můžete ptát, jak je spokojen s režisérovou interpretací své knihy. Film je promítán ve spolupráci se společností Cinergy a v kině Světozor jsou vstupenky beznadějně vyprodané.

Jaké ještě další literární hvězdy na festival přijedou?

VB: Například Junot Diaz, který získal Pulitzerovu cenu za knihu Krásný, leč divuplný život Oscara WajdaAutor byl dokonce členem rady, která Pulitzerovy ceny uděluje. Měl však problémy, byl obviněn z #metoo, ale obvinění se ukázalo být nepravdivé. 

march

O problémech dneška musíme se spisovateli diskutovat, říká Michael March


Přijede také Germaine Greerová, která je součástí druhé vlny feminismu. V šedesátých let obrovsky podnítila emancipaci žen, dnes je však ve sporu s představiteli LGBT komunity díky svým názorům na transgender osoby.

Proč? Umělci přece prosazují svobodnou diskuzi...

VB: Chtěla bych zdůraznit, že Greerová byla pozvána na Festival spisovatelů, aby diskutovala o kráse. Toto téma je jí velmi blízké a zabývá se jím ve všech svých akademických publikacích i veřejných vystoupeních.

Je vhodné na veřejném fóru probírat i taková hraniční témata?

VB: To je hodně složitá otázka. Příjezd Greerové způsobil nevoli právě v LGBT komunitě, ale my přece nemůžeme ve jménu svobody myšlení a slova potírat svobodu myšlení a slova. To není naším úkolem.

MM: Záleží to také na kontextu a historické době. Na konci šedesátých let byla umlčována levice, dnes je to pravice. Pokud se bavíme o tématech, která jsou hrozbou pro společnost nebo která mohou vyvolat násilí, musíme být velmi opatrní. Myšlenka svobody slova je ale velice silná, odpověď tedy zní: ano, musíme o tom diskutovat.

Čím byste chtěli na festival přilákat běžného čtenáře?

VB: Festival má široký záběr. Není to jenom čistá literatura nebo samotní spisovatelé vytržení ze světa, festival je zasazen do kontextu světového dění. Je navíc formálně obohacen o světelné performance, diskuzní fóra, promítání souvisejících filmů. Na festival letos přijíždí například dva významní producenti James Gabbe se svým filmem To the Mountain Tops a Sandy Gotham Meehan. Michael Cunningham si zvolil Prahu k premiérovému čtení svého románu Glory. Spisovatelé vystupují v televizních pořadech, poskytují rozhovory českým i zahraničním médiím. Festival má velký společenský přesah do kultury nejen hlavního města Prahy,  ale i přesto není zrovna v přízni grantové komise hlavního města Prahy.

Související…

Spisovatel Cory Doctorow: Před fake news nás ochrání i četba sci-fi
Kateřina Hájková

foto: Autor a Festival spisovatelů Praha, zdroj: Festival spisovatelů Praha

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...