fbpx

Zveřejněno: 8. 8. 2017

Zakazujete svým dětem sledování televize, jak jen to jde? V případě filmů o kouzelníkovi Harry Potterovi však můžete směle udělat výjimku. Vědci z Lancaster University totiž zjistili, že filmy s magickým obsahem u vašich potomků rozvíjí kreativitu i představivost, a tak zefektivňují jejich myšlení v každé oblasti života.

Studie, první svého druhu, se účastnilo 52 dětí ve věku od čtyř do šesti let. Ty byly náhodně rozděleny do dvou skupin. První skupina sledovala 15minutový sestřih z filmu Harry Potter a Kámen mudrců, v němž byly záměrně prezentovány výhradně nadpřirozené scény a bytosti, jakými jsou mluvící zvířata či čarodějnice a kouzelníci používající hůlku a provádějící kouzla. Druhá skupina dětí také zhlédla sestřih z 1. dílu Harryho Pottera, a to se stejnými postavami, avšak bez jakéhokoli magického obsahu.

harry potter ron giphy

Víra v nadpřirozeno 

Děti poté prošly sadou testů tvořivosti s mnoha položkami, z nichž se některé dotýkaly také otázky životního prostředí. Testovaní předškoláci například měli vymýšlet originální způsoby, jak dostat plastové kelímky do popelnice, nebo přijít s alternativními nápady na využití šálku.

Děti, které byly vystaveny magickému obsahu, ve zkouškách kreativity uspěly výrazně lépe než jejich vrstevníci, kteří sledovali tentýž film, avšak bez nadpřirozených jevů. Vědci na základě tohoto zjištění dospěli k závěru, že příběhy Harryho Pottera a jim podobné neslouží pouze pro zábavu, ale že významně rozvíjí magické myšlení, které lze považovat za důležitý zdroj rozvoje imaginace i kreativity.

harry potter giphy

Vidět svět jinak

Podle slov výzkumných pracovníků z Psychologického oddělení Lancaster University „magické myšlení dětem umožňuje vytvářet fantastické imaginární světy a tím posiluje jejich schopnost vidět prostředí kolem sebe a působit na něj hned z několika hledisek“. Víra v nadpřirozené události a schopnost ve své mysli stvořit alternativní svět by proto neměly být záležitostí pouze dětských let. Naopak, ukazuje se, že bychom si je měli pěstovat i v dospělosti. Jak uvádí psycholog Nakonečný, hlavními znaky magického myšlení je alogičnost, akauzalita a antropomorfismus, které můžeme chápat buď jako výraz dětinskosti, nebo naopak jako veliký dar. Magické myšlení není omezeno žádnými předem danými schématy, platnými zákony nebo dodržovanými úzy, ale hledá si své vlastní cesty, a proto může být velkou výhodou nejen v umění a vědě, ale i v každodenním životě.

 

foto: Shutterstock, Giphy, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...