fbpx

Pokud si v okolí svého bydliště nebudete všímat věcí a lidí kolem sebe, tak se to ve vaší ulici nezlepší. A nezlepší se vám ani nálada

Zveřejněno: 15. 7. 2020

Město ve své podstatě neutváří dokonalá infrastruktura a kultivovaná městská zeleň. „Město je lid,“ psal ve svém díle Coriolanus už William Shakespeare. Vrcholní představitelé určují vnější ráz, ale občané jsou těmi, kteří místu dodávají duši.

Jeden takový nepodstatný, ale viditelný příklad z Havířova, odkud pocházím. Už skoro deset let pravidelně obdivujeme výzdobu jednoho panelového domu. Na relativně frekventovaném rohu ulic Slezská a Rušná se tam totiž hned čtyři balkóny pod sebou pyšní květinovou nádherou, za kterou by se nemusel stydět ani profesionální zahradník. A nejde o to, že by se sousedi předháněli, kdo bude mít balkón vyzdobenější. Výzdoba spolu vzájemně ladí.

Péče o město, jeho podobu a duši zkrátka nekončí sbíráním odpadků v parku a vhozením obálky do urny v lokálních volbách.

A zatímco přes léto balkóny kvetou, v zimě se všechny čtyři zároveň rozzáří tisíci drobných světýlek. Netuším, kdo za okny těch bytů bydlí, kdo je rok co rok osazuje a kdo tam o Vánocích každý večer rozsvěcuje světla. Ale tuším, že jsou to lidé, kteří jsou schopni se na něčem dohodnout a podílet. Péče o město, jeho podobu a duši zkrátka nekončí sbíráním odpadků v parku a vhozením obálky do urny v lokálních volbách. Město je třeba kultivovat.

mesto lide 421520932

Přispívat k oživení veřejného prostoru může každý. Třeba opravováním zanedbaných dvorků a vnitrobloků, komunitním sdílením, ale hlavně zájmem. O to, co se děje vedle u sousedů, u zelináře za rohem a s čím si můžeme vzájemně pomoct. Takže, co můžeme dělat pro to, abychom se v městských čtvrtích spolu cítili líp? Inspirováni britským časopisem Monocle přinášíme následujících 10 tipů.

1. Osídlete střechu

Rádi byste na střeše vašeho domu vybudovali zahrádku? Pak směle do toho. Seznamte s tím sousedy, sežeňte si povolení od majitele domu a zdroj financování. K oživování společných částí městské části často přispívají. Rozdejte klíčky všem zájemcům a pak už můžete společně grilovat, pořádat garden party nebo pod širým nebem promítat filmy.

2. Navštěvujte místní podniky

Staňte se častým hostem místního podniku. Ať vás znají v italské hospůdce na rohu, v kavárně vedle v ulici nebo v kadeřnickém salónu. Když budete utrácet v místních podnicích, podpoříte tím lokální ekonomiku a vrátí se vám to v lepších službách.

Hlučná párty o patro výš ve dvě ráno? Mávněte nad tím rukou. Protentokrát.

Mít navíc ve svém okolí místo, kde vás vždycky rádi vidí, je víc než příjemné. Je vysoce pravděpodobné, že budete mít dokonalý přehled o místním dění. Stačí se zeptat barmana. To stejné platí i u menších obchůdků. Vyhněte se Tescu a skočte támhle k Antonínovi.

3. Neřešte zbytečnosti

Hlučná párty o patro výš ve dvě ráno? Mávněte nad tím rukou. Protentokrát. Není přece potřeba se kvůli všemu hned rozčilovat.

sousede 392338384

Každý jsme se už někdy v životě nevyspali. A přežili. Takže až se druhý den ráno se sousedy potkáte, zkuste si odpustit jízlivé poznámky a jen přátelsky mávněte rukou. Až to pak jednou přeženete vy, pravděpodobně vás taky nebudou chtít vystěhovat.

4. Využijte schopnosti ve vaší ulici

Jste architekt? Zahradník nebo skvělý organizátor? Využijte své dovednosti ve vašem okolí. Je nějaké místo, které byste dokázali vylepšit? Lavičky, veřejné osvětlení, volná prostranství? Na spoustě věcí se dá s městem domluvit. Běžte tomu naproti a minimálně představitelům obce o svém nápadu dejte vědět.

5. Čtěte místní drby

Sledujte místní periodika a různé webové stránky s aktuálními informacemi. Ať víte, co vás čeká a do čeho byste se případně mohli zapojit. Zároveň tam najdete kontakty na lidi, se kterými si můžete o svých nápadech promluvit.

6. Zameťte si před prahem

V tomto případě doslova před tím vlastním. Vše, co vstupuje do společných prostor vašeho domu, je vaší vizitkou.

sousede 401466442

Ozdobte si dveře, dejte na chodbu pár kytek. Ať se cítíte jako doma už po cestě k vašemu bytu. A cestu po schodech nahoru tím zpříjemníte i ostatním. 

7. Sdílejte prostor

Vidíte, že soused parkuje kolo dole v domě na schodech, protože na jeho byt sklep už jednoduše nezbyl, zatímco ten váš zeje prázdnotou? Sdílejte.

8. Buďte ohleduplní

Jasně, je možné, že jste zapřisáhlý sólista a nechcete se s kýmkoli o cokoli dělit. Nesnášíte koloběžky, rekola a MHD. Všude se dostanete pěšky nebo vlastním autem. Ale ani to vám nedává důvod k tomu, abyste se ke sdíleným dopravním prostředkům chovali s despektem.

sousede 1216266820

Nemusíte je hned házet do Vltavy. Jsou tady lidé, kteří je sdílet chtějí. Samozřejmě, úplně stejná ohleduplnost by měla být vyžadovaná i od nich. Na chodníku, na silnici a při výběru vhodného místa k zaparkování.

9. Buďte pozitivní

Buďte ambasadorem svého města. Mluvte o tom dobrém, co se u vás děje. To špatné nepřehlížejte, ale snažte se s tím něco udělat.

10. Občas porušujte pravidla

Nedovolí vám vysadit květiny tam, kde byste chtěli? Tak přesně takhle vzniklo guerillové zahradničení. Je v ulicích zakázáno po desáté večer pít? I tak si s sebou na letní večeři v parku vezměte lahev vína. Nebo radši rovnou dvě, abyste se mohli podělit s kýmkoli, kdo by s vaším pitím mohl mít problém.

Když se budete znát, tak se vám i ty závažnější věci budou řešit mnohem snáz.

Vyjděte do ulic, koukejte se lidem při pozdravu do očí. Lidé okolo vás, ať už naproti přes chodbu, na růžovém kole, v autě nebo MHD, jsou svým způsobem vaše komunita, se kterou je fajn se seznámit dřív, než společně uvíznete ve výtahu nebo budete čelit nějaké opravdové katastrofě, jako že vám třeba dojde voda, nebo dojde ta od sousedů k vám do omítky stropu. Když se budete znát, tak se vám i ty závažnější věci budou řešit mnohem snáz. Péče o duši města je totiž tak trochu i péčí o duši každého, koho v něm potkáváme.

Související…

Jak funguje komunitní krámek v centru Prahy, který zná své dodavatele i zákazníky
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Monocle

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...