fbpx

Sdružení Iniciativa pro Invalidovnu se rozhodlo, že historický objekt promění v tlukoucí srdce Karlína. Prostory Invalidovny budou sloužit jak kulturním, tak sousedským a společenským aktivitám

Zveřejněno: 10. 5. 2019

Karlínská Invalidovna, která v 18. století sloužila jako lazaret a o dvě století později jako Vojenský ústřední archiv, několik posledních let zeje prázdnotou. To se ale teď díky sdružení Iniciativa pro Invalidovnu mění. Národní kulturní památka, která patří k největším budovám svého druhu na světě, se v úterý 7. května na půl roku otevřela veřejnosti.

 

invallidovna 2

Po chodbách karlínské Invalidovny se v průběhu slavnostního openingu prošly stovky návštěvníků


Jde o šestiměsíční zkušební projekt s názvem Invalidovna Open, který bude fungovat od května do října letošního roku. Jeho ambicí je podle organizátorů proměnit Invalidovnu v tlukoucí srdce Karlína.

Už v den slavnostního openingu byly na místě k vidění umělecké a divadelní performance, hudební koncerty a výstavy. 

Spolek Iniciativa pro Invalidovnu vznikl za účelem vyjádření společenského protestu proti privatizaci objektu karlínské Invalidovny.

Invalidovna přitom není prvním karlínským projektem revitalizace starého objektu a jeho zpřístupnění místním umělcům a komunitě. Podobný pozitivní osud potkal i objekt bývalých Kasáren Karlín. Díky iniciativě místních, kteří berou situaci do svých rukou, se podobná opuštěná místa proměňují a hlavně ožívají.

Invalidovnu lidem

V plánu Národního památkového ústavu (NPÚ) je do budoucna celková rekonstrukce objektu karlínské Invalidovny asi za miliardu korun, ale vzhledem k tomu, že jen samotné přípravy zaberou několik let, rozhodl se NPÚ část objektu spolku Iniciativa pro Invalidovnu dočasně zapůjčit.

invalidovna 2

Otevřené bylo i historické nádvoří s kašnou. Po dlouhé době bylo možné se v prostoru pohybovat bez průvodce


K dispozici jim dal západní křídlo budovy, které je už od úterý plné uměleckých instalací. Do budoucna se zde můžeme těšit na přednášky, besedy, diskuze a workshopy, sdělila ČTK mluvčí Národního památkového ústavu Jana Hartmanová.

Rozmanitost a barvitost celého konceptu působí zvláštně přirozeným, až nevýstavním dojmem. A funguje to.

Invalidovna byla poprvé po několika desítkách let zpřístupněna veřejnosti v září 2009 v rámci Dnů evropského kulturního dědictví, od té doby ji mohou lidé navštěvovat v rámci pravidelných komentovaných prohlídek, ale volný pohyb osob po budově a realizace uměleckých akcí jsou nově možné až teď. Jak to tedy v západním křídle aktuálně vypadá a co nabídl slavnostní opening? 

V západním křídle neklid

Západní křídlo v úterý ožilo netradičními instalacemi současných tvůrců, po dlouhých chodbách se svíjeli umělci, přičemž bylo docela náročné rozeznat, kdo je performer a kdo se jenom přišel podívat, jak to v Invalidovně vlastně vypadá. Pokud jste, tak jako já, fanoušky kontrastů, bizáru a umění splývajícího s prostorem, pak se prý do budoucna máme v tomto prostoru na co těšit.

invalidovna 4

Okenní rámy, které se do velkolepé závěsné instalace nevešly, stály smutně opodál


Každá ze zhruba dvaceti místností byla věnována nějakému umělci, který zde nainstaloval své velkolepé dílo. K vidění tak byla série asi 30 okenních rámů vzájemně zaháknutých do sebe, které se jakoby snažily dostat pravým oknem na dvůr Invalidovny. Okna, která se do instalace nevešla, stála smutně opřená o zeď opodál. Dále šlo v jednotlivých místnostech pozorovat nejrůznější videomapping, historickou železnou nemocniční postel s moderním IKEA povlečením a další umělecké instalace. Bylo to tedy všechno, jen ne nudné a monotónní.

Na nádvoří se tvořily hloučky místních, kteří očividně oplývali spokojeností. Do večera se hloučky proměnily ve stovky lidí.

Procházet se širokými chodbami, zaplouvat do pokojů a zase z nich vyplouvat políben vždy novým zážitkem je samo o sobě zajímavou zkušeností. Rozmanitost a barvitost celého konceptu působí zvláštně přirozeným, až nevýstavním dojmem. A funguje to.

invalidovna 5

Svůj prostor zde v rámci openingu získala i karlínská kavárna Divoké matky


Přežije?

Venku hrála živá hudba, točila se cukrová vata, kolem pobíhaly děti, své místo v jedné z místností našla i oblíbená karlínská kavárna Divoké matky a o dostatečný přísun alkoholu se postaral venkovní stan baru Centrála. Na nádvoří se tvořily hloučky místních, kteří očividně oplývali spokojeností. Do večera už se hloučky změnily ve stovky lidí.

Související…

Praha má nejlepší med v Čechách, říkají hradčanské včelařky
Milada Kadeřábková

A tak to vypadá, že se prostor pro diskuzi, setkávání a netradiční umělecké zážitky vytvořit podařilo a nové karlínské srdce začíná pořádně tlouct. Škoda, že pravděpodobně jenom na půl roku. Leda že by si místní současnou podobu natolik zamilovali, že už by si ji nenechali vzít.

foto: Shutterstock a Michaela Cásková, zdroj: Iniciativa pro Invalidovnu

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...