fbpx

Maratonská běžkyně vyjmenovává důvody, proč je běhání pro člověka dobré. Ten svůj si najde každý. Milovníci výkonu, romantici i jedlíci

Zveřejněno: 18. 4. 2020

Kissairis Munozová začala běhat po ukončení vysoké školy a od té doby se nezastavila. Když zrovna netrénuje na maraton, plánuje, kdy se zúčastní dalšího. A sepisuje chytré rady o běhání.

Pokud jste se rozhodli se sebou něco udělat během pandemie, je docela vhodný čas. Teploty jarně příznivé a příznivé je i nařízení vlády, která povolila individuální běh bez roušky. Než však vaše snahy o vytvoření kondice a vypracování ideálních křivek pohltí rutina, přečtěte si tyhle rady a nazujte boty. Začít se dá hned.

1. Můžete kdekoliv

Ideální je, že běhat můžete opravdu všude, kde vás napadne. V parku, na chodníku, v lese… Kdekoliv a kdykoliv. Potřebujete jen kvalitní boty a něco na sebe. A taky odhodlání začít, samozřejmě.

2. Tlak na normě

Běh je přirozený způsob, jak dostat krevní tlak pod kontrolu. A poměrně rychle. „Postupné zvyšování tréninkové zátěže může pomoci snížit krevní tlak během několika týdnů,“ tvrdí Munozová.

3. Silnější svaly i kosti

Běh buduje svalstvo, které chrání kosti a klouby před nárazy, k nimž při běhu dochází. To je šetří a uchovává pro stáří. V přeneseném slova smyslu lze tedy říci, že když budete v mládí pěkně běhat, bude se vám ve stáří i hezky chodit.

4. Zpevníte střed těla

Core. Anglický výraz pro střed těla, dnes velmi hojně užívaný. Každopádně právě "core" běh zpevňuje. A silné jádro zase zlepšuje držení těla, usnadňuje práci končetinám a pomáhá při všech každodenních aktivitách. Zvyšuje efektivitu pohybu a maximalizuje výkonnost.

Sacharidy napomáhají výkonnosti a zlepšují náladu při velmi náročných trénincích.

Když totiž do běžných činností zapojíte hluboké vnitřní svalstvo, zrychlíte metabolismus a bude se vám i snáze hubnout. Nezapomeňte ale na vhodné doplnění energie. O čemž mluví další bod.

5. Více karbohydrátů

Munozová je velká milovnice pizzy. Snaží se najít tu ideální. Proto když cestuje, tak v každé zemi, kterou navštíví, ochutnává, jakou mají pizzu. Proč si jí může tolik dopřávat? Protože běhá...

beh 1185641188

Dá se začít v každém věku a ani nepotřebujete žádné zvláštní vybavení


„Sacharidy napomáhají výkonnosti a zlepšují náladu při velmi náročných trénincích,“ potvrzuje Munozová. Třeba když se připravujete na závod. To vy dělat nemusíte. Stačí, když budete běhat 3 až 4 hodiny týdně, a už si můžete dopřát o misku těstovin navíc…

6. Lepší spánek

„Běžec má tendenci přizpůsobovat se nastaveným spánkovým postupům, aby udržoval výkonnost na vysoké úrovni,“ vysvětluje Munozová. A z druhé strany – běh podporuje vyšší kvalitu spánku. Vidíte a máme tu přírodní lék na nespavost. Začněte běhat a zbavte se jí.

7. Veselá mysl

Věřte tomu, nebo ne, ale aktivní lidé bývají optimističtí. A taky je zde něco pro romantiky. Při běhu se můžete kochat úžasnými scenériemi, pokud tedy vyrazíte ven. Ranní mlha, východ nebo západ slunce, kopce, rosa, spadané barevné listí poletující ve větru, daleké kopce a nad nimi červánky… Takové výhledy vám zaručeně zlepší náladu, ať se děje, co se děje.

Jak začít

A teď už jen to nejmenší, tedy jak na to. Osobní trenér Kristoph Thompson začátečníkům doporučuje kombinovat intervaly chůze a mírného běhu. Než se dostanete do formy, mělo by to zabrat asi deset týdnů. Potom byste měli být schopni udržet tempo a běžet v kuse nějakých 30 minut.

Začněte ale jen rychlou chůzí – bude to stačit. Dejte si třikrát týdně 20minutovou svižnou procházku. Pokračujte, protahujte na 30 minut a střídejte po několika minutách běh a rychlou chůzi. Intervaly běhu postupně prodlužujte, až se dostanete na celou půl hodinku běhu. Pak už vás čekají jen samá pozitiva, jistoty a maratón.

Související…

Jak si správně nastavit pitný režim během dne, při cvičení a při jídle
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: NetDoctor

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...