fbpx

Zveřejněno: 17. 5. 2017

Milovníci piva mají důvod k radosti. Autoři nové vědecké studie tvrdí, že dvě sedminky oblíbeného zlatého moku mohou být lepším lékem na bolest než paracetamol. A máme tu další pořádný důvod, proč zajít do hospody!

Hlava vám třeští, všechno kolem vás se točí a žaludek máte jako na vodě. Pokud se vás drží „opice“,  pravděpodobně automaticky sáhnete po nějakém tom prášku. Někteří však ďábla vymítají ďáblem a od problémů si pomáhají lahvinkou piva. Výzkumníci z univerzity v britském Greenwichi tvrdí, že vypitím dvou piv snížíte hladinu bolesti na čtvrtinu. Tím, že zvýšíte množství alkoholu v krvi o 0,08 procent, poskytnete svému tělu „mírné zvýšení prahu bolestivosti“ a zároveň snížíte vlastní vnímání intenzity bolesti.

pivo shutterstock 464199170

Vypitím dvou piv snížíte bolest až o čtvrtinu.

Více piva, méně bolesti

Do studie se zapojilo na 400 dobrovolníků. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda může pití piva utlumit vnímání bolesti působením na nervové receptory v mozku, nebo jestli jen zmírní úzkost. Výsledek byl překvapivý: „Našli jsme silnou evidenci, že alkohol efektivně pomáhá od bolesti,“ uvedl Trevor Thompson. A nejenom to. Z průzkumu dále vyplývá, že čím více piva lidé vypijí, tím méně bolesti cítí.

„Alkohol v tomto ohledu snese srovnání s opiáty jako kodein, jeho účinky jsou ale silnější než po požití paracetomolu. Tato zjištění ukazují, že alkohol je účinným analgetikem, které poskytuje klinicky prokazatelné snížení intenzity křivky bolesti,“ tvrdí autoři studie.

Alkohol proti bolesti

Není ale jasné, zda alkohol redukuje pocity bolesti tím, že ovlivňuje mozkové receptory, nebo tím, že jednoduše snižuje pocity úzkosti, z čehož vyplývá, že bolest není tak hrozná. Tato skutečnost může vysvětlit nadužívání alkoholu u lidí s chronickou bolestí navzdory potenciálním vedlejším účinkům dlouhodobého užívání alkoholu na zdraví. „Pokud bychom dokázali vyrobit drogu bez ničivých vedlejších účinků, měli bychom k dispozici něco lepšího, než máme teď,“ dodal Thompson.

pivo shutterstock 507555511

České pivo má dobré jméno po celém světě. Není tedy divu, že jsme v jeho konzumaci takřka nepřekonatelní.

Pozor na vedlejší účinky 

Výzkumníci ale zároveň upozorňují, že výsledky této studie se nám nesnaží vštípit, že alkohol je pro zdraví přínosný. To není. „Nadměrná konzumace alkoholu vám v dlouhodobém horizontu způsobí mnohem větší problémy,“ upozorňuje Rosanna O'Connor z Public Health England. Ministerstvo zdravotnictví jak ženám, tak mužům nedoporučuje vypít více než 14 skleniček alkoholu, tedy šest velkých piv nebo šest skleniček vína o velikosti 175 ml.

V pití alkoholu jsou Češi čtvrtí

Nejenom o pozitivních účincích alkoholu na bolest, ale bohužel i o těch negativních ví Češi jako národ obecně. V žebříčku 10 národů s největší konzumací alkoholu, uveřejněném v britském deníku Independent, zaujímáme 4. místo! Před námi je jen Estonsko, překvapivě Rakousko, které drží druhé místo, a na prvním místě se ocitla Litva. Takové Rusko, kterému by mnozí přiřadili přední umístění v žebříčku, je těsně za námi, následované Maďarskem, Francií, Lucemburskem, Německem a Polskem.

Čtěte také: 

Chcete důvod proč omluvit další pivo? Léčí a my víme co!

Špatně spíte? Spolehlivě zabere chmel, melatonin nebo dotyková terapie

Jak moc jsme zodpovědní za to, co spácháme v opilosti?

 

foto: Shutterstock, zdroj: The Independent

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...