fbpx

Babí léto se nezadržitelně blíží ke svému konci, a nám tak definitivně začal podzim. Někdo z toho má pochmurnou náladu, jiný naopak padající listí a časnější stmívaní miluje. Ať tak či tak, s poklesem teplot se budeme muset smířit všichni. Budiž nám tyto filmy připomínkou, že sezóna svetrů začíná

Zveřejněno: 8. 10. 2022

A to není špatně, tedy pokud si ten svetr (další) nemusíte oblékat doma. Máte-li před sebou vyhlídku na volné odpoledne, nebo dokonce celý den, uvařte si hrnek kafe, čaje či třeba svařáku a usaďte se pohodlně do křesla. Tyto filmy vám nabídnou dávku melancholie, která s podzimem ladí jako svetr s ponožkami.

Když Harry potkal Sally (1989)

Film Když Harry potkal Sally zůstává i po desítkách let od uvedení stále velice oblíbený, přičemž nejvíc diskutovaná je samozřejmě slavná scéna z bistra. Tento romantický a zároveň zábavný film vypráví příběh o setkání dvou mladých lidí, jejichž cesty se v průběhu několika let rozdělují a zase spojují.

harrysally

Když Harry potkal Sally (zdroj: ČSFD)


Snímek neobsahuje jen pravděpodobně nejlepší milostný příběh v dosavadní kinematografii, ale také jedny z nejstylovějších podzimních outfitů. Od kabelových úpletů přes zúžené kalhoty až po buřinky film zachytil podzimní styl a asi nejlépe ho předvedl ve scéně s procházkou Central Parkem mezi spadaným barevným listím. Lokace filmu spolu s chytrými dialogy zaujala fanoušky natolik, že je mnozí označili za dokonalý podzimní film.

Na nože (2019)

Tento film vybízí diváky k řešení smrtícího hlavolamu, díky čemuž je oblíbený jak pro milovníky záhadných vražd, tak pro filmové nadšence. Poté, co je Harlan Thromby nalezen mrtvý, je úkolem detektiva Benoita Blanca odhalit vraha. Podezření se brzy obrátí k Harlanově vlastní rodině.

nanoze

Na nože (zdroj: ČSFD)


Celkové prostředí filmu umisťuje diváky do strašidelného venkovského sídla se vší vznešeností spojenou s gotickou érou a podzimním obdobím. Postavy jsou často k vidění v tlustých svetrech (především Chris Evans), s růžovými tvářemi a rýmou u nosu (Ana de Armas) a ve velmi chladném prostředí.

Podzim v New Yorku (2000)

Přestože byl film Podzim v New Yorku v době svého uvedení považován za průměrný, mnoho fanoušků ho obhajuje jako dokonalou newyorskou romanci, na kterou se na podzim dá dívat. Film sleduje sukničkářského staršího muže Willa, který se po setkání s Charlotte začne měnit, přičemž jejich milostný příběh se zkomplikuje, když se ukáže její srdeční choroba.

podzim

Podzim v New Yorku (zdroj: ČSFD)


Pokud jde o filmy, které působí podzimně, uživatel redditu Hamler3 zdůrazňuje, že „název mluví za vše“. Srdcervoucí snímek plně využívá své sezónní polohy. Pár je často vidět s šálou a rukavicemi, čímž vybízí fanatiky podzimu, aby vyhrabali své vlastní podzimní oblečení a zároveň ocenili městskou krajinu posetou oranžovými a žlutými barvami.

Dobrý Will Hunting (1997)

Dobrý Will Hunting je jedním z nejinspirativnějších filmů všech dob a vypráví příběh talentovaného, ale problematického matematika Willa, který vyhledá pomoc psychiatra Dr. Sean Maguireto. Ten mu poskytne několik rad, které muži změní život.

willhunting

Dobrý Will Hunting (zdroj: ČSFD)


Hned od úvodních titulků dostává film hřejivý nádech, který ztělesňuje útulný večer s podzimní tématikou. Tím to ale nekončí. Každý kostým je dobře promyšlený a hraje na onen útulný podzimní pocit prostřednictvím řady kostkovaných košil a vrstvení jako běžnou volbu stylu.

Dům u jezera (2006)

Dům u jezera je poněkud nedoceněná romance, která kombinuje žánry a přináší milostný příběh s nádechem fantasy. Film s Keanu Reevesem a Sandrou Bullockovou v hlavních rolích ukazuje zamilovanou dvojici prostřednictvím série dopisů a vizuálně zajímavého domu u jezera, a to nehledě na to, že žijí každý v jiném časovém období.

dum u jezera

Dům u jezera (zdroj: ČSFD)


Podle uživatele redditu Content_Pool_1391 je Dům u jezera filmem, který si „pustíte, když se venku začne ochlazovat a vy se chcete zachumlat do deky“. Počasí hraje v celém filmu velkou roli, postavy často vypadají ošlehané větrem a opouštějí své letní šatníky kvůli teplejším kabátům, jejichž hnědé a červené barvy odpovídají měnící se krajině kolem nich.

Charlieho malá tajemství (2012)

Film o dospívání se proslavil adaptací románu Stephena Chboskyho na velké plátno. Sleduje Charlieho, jak se pohybuje na střední škole a hledá nové přátele, zatímco se potýká s řadou traumatických událostí.

charliehotajemstvi

Charlieho malá tajemství (zdroj: ČSFD)


Jemná mlhavá záře filmu je vytvořena pomocí tlumeného osvětlení a pohádkových světel a odkazuje na klíčové svátky spojené s podzimem, jako je třeba příchod Halloweenu. Jeho jemná záře spolu s náladovým výběrem hudby nehraje jen na žánr „coming of age“, ale také na změnu z léta na podzim.

Společnost mrtvých básníků (1989)

Film Společnost mrtvých básníků, v němž se v hlavní roli inspirativního učitele angličtiny představil zesnulý Robin Williams, ukazuje vliv, jaký může mít jeden dobrý profesor na své studenty. Přestože jde o srdceryvnou podívanou, zanechává tento útulný snímek v divácích řadu poučení o tom, jak žít. Zároveň se zabývá i společenskými otázkami.

basnici

Společnost mrtvých básníků (zdroj: ČSFD)


Zaujmout nás ale může také starý styl školní budovy. Společnost mrtvých básníků vykresluje změnu počasí tím, že postavy jsou oblečeny do tlustých svetrů a kabátů (jako třeba Neilův slavný červeně lemovaný kabát) a snímek je sépiově zabarven.

Související…

Jan Žižka: Komorní melodrama si nejlépe vychutnáte s jointem, velkofilm nečekejte
Zdeněk Strnad

foto: ČSFD, Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...