fbpx

Sny o těhotenství a sny v těhotenství: Co se nám jimi snaží podvědomí říct? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Ačkoliv si rádi myslíme, že spánek je časem, kdy si mysl odpočine, často se děje pravý opak. Během REM fáze spánku je náš mozek plně aktivní, vyvolává sny a někdy bohužel i noční můry. Období těhotenství nevyjímaje

Zveřejněno: 3. 9. 2022

Člověk stráví spánkem průměrně více než třetinu svého života a většinu této doby sní. Pokud jste někdy zažili noční můru, bylo to proto, že váš mozek během REM fáze spánku pracoval přesčas, aby zpracoval emoce. Noční můry přitom mohou být znepokojivě reálné. Až do té míry, že ještě chvíli po probuzení pochybujete, jestli náhodou pořád nespíte.

Za sny může spící mozek

Ne všechny sny, které se nám zdají, si však pamatujeme. Courtney Bolstadová, doktorandka klinické psychologie na Mississippské univerzitě, zjišťovala, proč si některé sny pamatujeme lépe než jiné. K zapamatování snu je podle ní potřeba se náhle probudit z REM fáze spánku a zůstat alespoň několik minut vzhůru. Mozek tak získá čas na to, aby si sen vybavil a zpracoval.

Příčiny nočních můr jsou ale trochu složitější. Během REM spánku je velmi aktivní amygdala, tedy část mozku, která zpracovává emoce, a hipokampus, což je ta část mozku, ve které se ukládají vzpomínky. Zatímco tyto oblasti mozku jsou zaměstnány vytvářením snů, prefrontální kůra, která se snaží dát smysl světu kolem nás, je neaktivní. „Protože je prefrontální kůra během spánku mimo provoz, špatně se jí daří dávat dohromady příběh,“ říká Bolstadová. To vysvětluje, proč se nám zdají zvláštní sny, například těhotenské sny, které nemusí vždy dávat smysl. Dobrou zprávou je, že ve skutečnosti jsou těhotenské sny poměrně časté bez ohledu na fakt, jestli snící osoba skutečně těhotná je.

Co symbolizují těhotenské sny?

Prvním, kdo načrtl paralelu mezi sny a nevědomím, byl Sigmund Freud. Věřil, že sny odráží nevědomé touhy, myšlenky a motivace člověka. Stejná paralela existuje i u nočních můr, které mohou symbolizovat důležité životní změny a stresory. 

Jste-li těhotná, vaše hormony kolísají a zvyšuje se hladina progesteronu, který může způsobovat často velmi živé sny.

Těhotenský sen, který samozřejmě pro určitou skupinu osob noční můrou může být sám o sobě, symbolizuje vznik něčeho nového v životě. Může to být začátek nového projektu, nový vztah nebo třeba změna bydliště. Nejběžnější těhotenské sny mají širokou škálu dějů – od zjištění, že jste těhotná, přes komplikovaný porod nebo dokonce prožívání ranních nevolností.

  • Pozitivní těhotenský test: může symbolizovat naděje i obavy. Podvědomí vás tak může připravovat na převzetí velké zodpovědnosti nebo na změnu, která může být jak pozitivní, tak v případě nechtěného těhotenství také negativní.
  • Sny o ranní nevolnosti: mohou představovat emocionální nestabilitu týkající se něčeho, co se ve vašem životě vyvíjí. Bolstadová však ujišťuje, že není třeba se znepokojovat. „Noční můry jsou ve skutečnosti zcela normální a jen se nám snaží během spánku pomoci zpracovat základní emoci nebo stres,“ říká.
  • Sny o dvojčatech: nemusí znamenat, že čekáte dvě děti. Pokud máte pocit, že ve svém životě žonglujete se spoustou věcí, vaše podvědomí se vám to může snažit naznačit v podobě snu o vícečetném těhotenství. Sen o dvojčatech může také představovat dvě stránky vašeho já: tu, kterou jste přijali jako vlastní osobnost, ale také vlastnosti, které je obtížné přijmout.
  • Porod: ve snu obvykle symbolizuje emoce, týkající se vývoje něčeho nového ve vašem životě.

Co ale znamená, pokud se vám zdá sen o těhotenství během těhotenství? Ukazuje se, že to může mít biologickou příčinu. Když jste těhotná, vaše hormony kolísají a zvyšuje se hladina progesteronu, který může způsobovat často velmi živé sny.

Těhotenský sen během těhotenství je obvykle odrazem změn ve vašem těle, trimestru, ve kterém se nacházíte, a celkové úzkosti spojené s těhotenstvím. Pokud jste nedávno prodělala potrat, vaše psychika může smutek stále zpracovávat, například prostřednictvím těhotenského snu.

Podle expertů se nám v každém snu zdá o sobě, o vlastních pocitech a životě. „Postavy a události v našich snech jsou vnímáním existujících lidí a situací,“ říká například psycholožka Veronica Tonay. A přestože neexistuje univerzální vysvětlení pro každý sen, který zažijeme, můžeme se utěšovat tím, že noční jsou v přiměřeném měřítku zcela normální.

Související…

Krátké zdřímnutí přes den je balzám pro tělo i duši. Jak nám prospívá?
Oldřich Pospíšil

foto: Shutterstock , zdroj: Discover Magazine

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...