fbpx

Nebezpečí pro teenagery v USA: Poměr THC v konopí po legalizaci rychle stoupá 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Produkty z konopí s vysokým obsahem THC jsou u některých teenagerů příčinou silné závislosti a závažných zdravotních komplikací. Deník The New York Times upozorňuje na alarmující příběh Elysse, která začala vapovat konopí, když jí bylo 14 let. Nebylo cítit, takže nebyl problém skrýt nový koníček před rodiči

Zveřejněno: 1. 7. 2022

„Bylo to šílené. Šílená euforie,“ popisuje pro americký deník nyní osmnáctiletá Elysse, jejíž příjmení novináři kvůli ochraně soukromí nezveřejnili. „Všechno se pohybovalo pomalu. Dostala jsem hrozný hlad. Všechno bylo veselé.“ Euforie ovšem netrvala dlouho. Marihuana občas vyvolávala v Elysse úzkost nebo smutek. Jindy omdlela ve sprše a probrala se až za půl hodiny.

Tohle už totiž nebyla průměrná „školní tráva“. Olej a vosky, které kupovala od dealerů, obvykle obsahovaly 95 % psychoaktivní složky THC. Ale protože šlo o výrobky z konopí a téměř každý, koho znala, je používal, předpokládala, že jsou bezpečné. Začala vapovat několikrát denně. Její rodiče to zjistili až o rok později, konkrétně v roce 2019. A okamžitě vyhledali odbornou pomoc.

Jako u těžkých uživatelů

Problémy ale přetrvávaly. V roce 2020 začala Elysse trpět záhadnými záchvaty zvracení. Stávalo se, že během dvou hodin zvracela až dvacetkrát. Po několika výjezdech na pohotovost kvůli žaludečním problémům a několika pobytech v nemocnici jí gastroenterolog v roce 2021 diagnostikoval syndrom kanabinoidní hyperemeze, což je stav, který u těžkých uživatelů marihuany způsobuje právě výše popsané obtíže.

Kromě nekontrolovatelného zvracení a závislosti se u dospívajících pravidelných uživatelů vysokých dávek konopí může rozvinout také psychóza, deprese a sebevražedné myšlenky.

Rekreační konopí je sice ve Spojených státech na federální úrovni nedostupné, stále více jednotlivých států jej však legalizuje na lokální úrovni, a tak se i pro mladistvé stává snadněji dostupné. Marihuana není tak nebezpečná droga jako například fentanyl, nicméně kromě nekontrolovatelného zvracení a závislosti se u dospívajících pravidelných uživatelů vysokých dávek konopí může rozvinout také psychóza, deprese a sebevražedné myšlenky, může dojít ke změnám v anatomii a konektivitě mozku anebo ke zhoršení paměti.

THC na vzestupu

V roce 1995 byla průměrná koncentrace THC ve vzorcích konopí zabavených americkými úřady asi 4 %, v roce 2017 už to bylo 17 %. Nyní producenti konopných výrobků uvádí, že jejich produkty mají obsah THC až 95 %. Přitom průměrná hladina CBD, tedy neintoxikační sloučeniny z rostliny konopí spojená s úlevou od záchvatů, bolesti, úzkosti a zánětu, u rostlin konopí klesá. Některé studie naznačují, že nižší hladiny CBD mohou potenciálně způsobit, že konopí bude návykovější.

Ačkoliv je rekreační konopí legální už v 19 státech USA (a Washingtonu DC) a jeho lékařské využití je schváleno už v 37 státech, limity koncentrace THC stanovily zatím pouze státy Vermont a Connecticut. „Obecně limity koncentrace THC nepodporujeme, pokud jsou produkty řádně testovány a označeny,“ uvedla Bethany Mooreová, mluvčí National Cannabis Industry Association. Dodala, že nejlepší způsob, jak udržet marihuanu dál od dospívajících a dospívající dál od ní, je zavést zákony, které umožní konopnému průmyslu eliminovat nelegální trhy, jež ignorují věková omezení, státem nařízená testování nebo pokyny pro označování výrobků.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv už vydal před různými produkty z konopí varování, nicméně federální regulační orgány zatím nepodnikly žádné kroky, protože konopí není na federální úrovni legální. Kalifornští zákonodárci u těchto produktů zvažují například přidání štítku s varováním, že mohou přispívat k rozvoji psychotických stavů.

Častější sebevraždy

Americký průzkum naznačuje, že užívání marihuany mezi teenagery v roce 2021 kleslo, což je částečně připisováno pandemii. Mezi roky 2017 a 2019 však počet dětí, které uvedly, že za posledních 30 dní marihuanu kouřily, napříč věkovými kategoriemi vzrostl, přičemž u středoškoláků se téměř ztrojnásobil.

Elysse z příběhu v úvodu před nástupem na vysokou školu abstinovala, ale brzy zjistila, že „každý na jejím patře“ na koleji běžně konopné produkty užívá. A to nejen konopné patrony ve vaporizérech, ale i různé dýmky, které si studenti ráno ve společných koupelnách před „prvním ranním pokouřením“ vymývali. Nebude asi velkým překvapením, že po několika týdnech začala  Elysse vapovat koncentrované THC znovu. Nedlouho nato však začala mít nevysvětlitelné stavy smutku a apatie. Občas seděla ve svém pokoji a celé hodiny brečela. Cítila se jako v pasti, tohle už rozhodně nebyla zábava. Svůj příběh vyprávěný novinářům však uzavřela oznámením, že je už dva měsíce „čistá“.

Psychotické příznaky mohou zahrnovat halucinace, potíže s rozlišováním mezi fantazií a realitou, iracionální chování nebo hlasy promlouvající v hlavě.

Ředitelka programu Adolescent Substance Use and Addiction Program v Bostonské dětské nemocnici Sharon Levyová uvedla, že není pochyb o tom, že produkty s vyšší koncentrací THC mají na negativních zkušenostech uživatelů lví podíl. Když byla její klinika v roce 2000 otevřena, marihuana byla v Massachusetts nezákonná. Pacienti s psychotickými příznaky nebo syndromem hyperemeze byli vzácností. Nyní ale statistiky letí vzhůru. Psychotické příznaky mohou zahrnovat halucinace, potíže s rozlišováním mezi fantazií a realitou, iracionální chování (jeden mladý muž trávil celé dny svazováním plastových sáčků do uzlů) nebo hlasy promlouvající v hlavě. 

Nová americká studie potvrzuje, že uživatelé marihuany trpí častěji sebevražednými myšlenkami a je mezi nimi také větší procento těch, kteří svůj záměr uskuteční. Mladí lidé se podle těchto dat stávají také častěji závislými, pokud začnou marihuanu užívat před dosažením 18 let. Státy, ve kterých je rekreační konopí legální, proto doporučují jeho užívání až od dvaceti let.

Související…

Dokáže konopí léčit poruchy střev? Pouze tlumí následky, tvrdí vědci
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock , zdroj: New York Times

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...