fbpx

Zveřejněno: 2. 9. 2017

Benzínové pumpy potkáváme téměř na každém kroku, ale majitelé osobních vozů, kteří dávají přednost ekologické jízdě, řeší tu a tam problém s dobíjením svých elektromobilů. Pokud se mezi ně řadíte, zakladatel společnosti MR. PARKIT Jaroslav Mach má pro vás řešení, alespoň v Praze. 

Elektromobilitě se začal Jaroslav Mach více věnovat poté, co si před několika lety vyzkoušel v Kanadě jízdu v automobilu Tesla. Jelikož se jeho společnost zabývá parkováním a dobíjení bude zásadní službou, chtěl tuto možnost svým zákazníkům nabízet.  

Jak dlouho už vaše společnost nabízí zákazníkům možnost dobití jejich elektromobilů?

První nabíječku jsme instalovali loni na jaře. Letos jsme službu výrazně rozšířili a nyní máme nabíječek sedm.

V čem se lišíte od ostatních firem?

Parkovací místo s nabíječkou si naši zákazníci rezervují předem, hned tak vědí, zda je některá nabíječka k dispozici, nebo naopak že jsou všechny ve vybraném termínu obsazené. Rezervaci si zákazník vytvoří sám přes internet, garáž si otevře svým mobilním telefonem – snažíme se celý proces co nejvíce zjednodušit a udělat ho pro zákazníka co nejpohodlnější.

elektromobil shutterstock 577646719

Možnost dobíjet auto v místě, kam jedete, je jedna z klíčových věcí pro rozvoj elektromobility.

Kde všude si klienti mohou své ekologické vozy dobít a kolik to stojí?

V tuto chvíli si lze vozy dobít v garáži Španělská 12, Praha 2, kde jsou k dispozici 4 Tesla konektory do 22 kW a 3 univerzální konektory do 22 kW pro jakýkoliv elektromobil, všechny s konektorem Typ 2 Mennekes. Pro naše zákazníky je tato služba zdarma.

Pociťujete nárůst zájemců o tyto nabíječky? Myslíte si, že majitelů elektromobilů bude přibývat?

Zájem jednoznačně roste a čekáme, že bude růst i nadále s tím, jak postupně roste počet majitelů elektromobilů. Nabídka vozidel, jejich parametry i ceny elektromobilů, to jsou všechno faktory, které jsou stále příznivější a které vedou k většímu počtu elektromobilů.

Jaké značky elektromobilů mezi nimi převládají a z jakého důvodu si myslíte, že to tak je?

Převládají vozidla značky Tesla – jsou nejlepší pro přesun na delší vzdálenosti a naše garáž je zanesena v navigaci vozidla.

Jezdíte elektromobilem i Vy sám? Mohl byste nám vyzdvihnout pozitiva takového vozidla? V čem naopak shledáváte nevýhody?

Já jsem své auto prodal a parkovací místo nyní pronajímám :-). Elektromobil má ale otec a i z jeho potřeby elektromobil v cíli cesty dobít vznikla myšlenka instalovat dobíječky v garáži ve Španělské. Jako hlavní výhody elektromobilu vnímám levnější provoz a to, jak je vozidlo za jízdy tiché, nevýhodou je vyšší pořizovací cena a nutnost plánovat delší trasy s ohledem na možnosti dobíjení.

foto: Jaroslav Mach a Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...