fbpx

Zveřejněno: 10. 6. 2017

Henderson Island je ostrov ležící v jižním Pacifiku, na míle vzdálený od lidské civilizace. Disponuje nádhernými plážemi. Ty jsou však zohyzděny obrovským množstvím hromadících se odpadků, které sem připlouvají díky neohleduplným lidem, odhazujícím smetí rovnou do moře. Ostrov teď dusí 37 milionů kusů plastu o hmotnosti 17 tun. 

Henderson Island je domovem mnoha vzácných tvorů. Toto místo se však stává kriticky ohroženým a všichni živočichové žijící na ostrově nebo u jeho břehů jsou ohroženými chráněnými druhy zvířat. Jedním z nich je například buřňák hendersonský. 

henderson 1

Dostat se na Henderson Island je opravdu oříšek, protože leží daleko od civilizace. Přesto jej člověk svým chováním naprosto zdevastoval.

Otrávené srdce oceánu

Henderson Island je v podstatě srdcem Tichého oceánu, nachází se v jeho středu. Ještě nedávno bylo toto místo netknuté civilizací. Nyní je však ostrov v zoufalém stavu, protože každý metr čtvereční obsahuje stovky kusů plastu. Krásně zlatavý písek nebo stopa zdejších živočichů vykoukne skrz odpadky jen zřídkakdy. Tuto odlehlou část Země, která by mohla být jejím rájem, proměnily petky, vratné láhve, rybářské sítě, plastové tašky a obaly od kosmetických produktů v rozsáhlé smetiště. 

Odpadků je tolik, že tvoří strukturu ostrova

Na první pohled se může zdát, že se smetí povaluje pouze na pláži, ale dalších  68 % plastu se ukrývá deset centimetrů pod pískem. Pod zemí je proto, že jej voda zanesla na ostrov již dříve. Jennifer Lavers z Tasmánské univerzity a Alexander Bond z Královské společnosti zaměřené na ochranu ptactva provedli na ostrově výzkum. Jennifer zkoumá plast zanesený na ostrovy mimo civilizaci už dlouhou dobu. Na svých cestách prý narazila na ledacos, ale Henderson Island je podle ní špička ledovce. 

henderson 2

Krab v kosmetickém kelímku značky Avon, který vyplavil oceán. To je opravdu smutný pohled, nemyslíte?

Výstraha pro lidstvo

Podle výzkumů je ostrov Henderson alarmujícím znamením. Jiná studie z roku 1991 mluví o místech, která  jsou na tom podobně. Jde o blízké tichomořské ostrůvky Ducio a Aeno. Tehdy byly ostrovy označeny jako „extrémně znečištěné“. Nacházelo se na nich téměř tolik plastu, jako dnes právě na Henderson Island. Ostrovy disponují od roku 1991 stejnými podmínkami. Ročně na nich přistane 70–80 % kusů plastu, což můžeme brát jako varování. 

Ničivá síla člověka

Henderson Island je přitom absolutně mimo turistické trasy, takřka nepovšimnutý. V okolí se nekonají žádné rybolovné akce a v jeho blízkosti (100 kilometrů od Hendersonu) se nachází jen jeden jediný osídlený ostrov – Pitcairn. Útočiště v něm nalézá pouze 30 obyvatel. Je smutné, že lidstvo dokáže najít způsob, jak zlikvidovat prostředí i přes to, že je zcela mimo jeho dosah. 

Čtěte také: 

Lze odvrátit ekologickou katastrofu?

Mikročástice v peelingu škodí planetě. Vyrobte si doma vlastní scrub

Nic nevyhazovat! Vytvořte si z odpadu super hnojivo

foto: Instagram

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...