fbpx

Zveřejněno: 14. 4. 2017

Tři mladé ženy se rozhodly dokázat, že se dá žít bezodpadovým životním stylem. Na svém blogu, který je vůbec první tohoto typu v Čechách, informují, radí a popisují své zkušenosti, jak se z nich stávají „lidé na popelářích nezávislí“.


Ročně vyprodukuje každý Čech asi 300 kg odpadu a jen minimální množství z toho je zrecyklováno. Ve skutečnosti totiž fakt, že odpad je recyklovatelný, ještě neznamená, že zrecyklován opravdu bude. „Každý den spatří světlo světa nové tuny odpadků. Většina z nich skončí na skládkách, v oceánech, část je spálena a jen malinko se zrecykluje. V paralelním vesmíru s názvem Zero Waste se většina odpadu vůbec nevytvoří,“ popisují bezodpadový životní styl na svém blogu Jana, Míša a Helena. „Prvním krokem u mě bylo veganství, kdy jsem se začala zajímat o to, co jím, odkud to pochází a kam to potom jde,“ říká jedna z tria Míša Ondráčková, která se bezodpadovému životnímu stylu věnuje asi dva roky.

„Když se řekne zero waste, většina lidí si představí nakupování bez obalu. Samozřejmě je to důležité, protože většina z toho, co máte ve svém koši, pochází z potravin nakoupených v obchodech,“ říká Jana Karasová. Není to ale to jediné. „Zero waste se týká třeba i toho, kam pojedete na dovolenou a jaký dopravní prostředek použijete, abyste měli co nejmenší uhlíkovou stopu. Snažíme se omezit vše, co nutně nepotřebujeme, a to, co už máme, se snažíme maximálně využít. Například ze starých prostěradel ušiju pytlíčky, do kterých pak dám potraviny. Je to také hodně o nakupování z druhé ruky a snaze co nejvíc recyklovat,“ vysvětluje.

shutterstock 186906353

Ročně vyprodukuje každý Čech asi 300 kg odpadu


Podle Míši je velkou výhodou vlastní domácnost a nezávislost na rodičích či spolubydlících. „Pořídila jsem si do bytu domácí kompost, kam dávám organické zbytky, které následně můžu použít třeba jako hnojivo pro květiny." Více o tom, jak využít zbytky jako hnojivo, vám píšeme v našem dalším článku

Jak tedy začít?

dsc 7170

Holky věří, že strhnou více lidí k novému pohledu na zbytky a jejich využití.

„Prvním krokem může být pořízení látkové nákupní tašky a jedné dobře omyvatelné lahve na pití. To jsou věci, které vám do života nijak výrazně nezasáhnou,“ doporučuje dále Míša. Pokud vás zajímají další informace, na blogu Zero Waste najdete tipy pro začátečníky i pokročilé, chytré návody i zkušenosti. V Praze existuje certifikovaný obchod Bez obalu, který se bude rozšiřovat. Tímto stylem ale můžete nakupovat například i ve zdravých výživách, na trzích i jinde.

Další česká blogerka Reduca vytvořila dokonce mapu obchodů v Čechách, kde se dá nakupovat ve stylu zero waste. Pokud hledáte bezobalovou přírodní kosmetiku a ekologické čisticí prostředky, skvělým tipem je Nebaleno.

foto: Czech Zero Waste, zdroj: Czech Zero Waste

Galerie

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...