fbpx

Farma vznikne na střeše výstavního komplexu a nabídne nejen záhony, ale také restauraci, bar i workshopy

Zveřejněno: 14. 2. 2020

Francouzské hlavní město se pomalu, ale jistě stává centrem moderního městského farmaření. Doposud vzniklé střešní farmy jsou však jen maličkostí proti projektu, který vyroste na vrcholu významného výstavního komplexu Paris Expo Porte de Versailles. Ten se stane největší městskou farmou na světě.

Gigantická městská oáza o rozloze přibližně 14 000 metrů čtverečních vznikne na jihozápadě města. Pozemek, na němž bude růst asi 30 různých druhů rostlin, by měl během vrcholné sezóny produkovat až tisíc kilogramů ovoce a zeleniny za den. O záhony se bude starat přibližně 20 zahradníků, kteří budou využívat pouze přírodní metody.

Budeme využívat kvalitní produkty vypěstované v rytmu přírodních cyklů, a to vše přímo v centru Paříže.

„Cílem je vytvořit farmu, která bude globálně uznávaným modelem udržitelné produkce,“ řekl deníku The Guardian Pascal Hardy, zakladatel společnosti Agripolis, která má projekt na starost. „Budeme využívat kvalitní produkty vypěstované v rytmu přírodních cyklů, a to vše přímo v centru Paříže.“

Záhony i restaurace

Kromě záhonů samotných bude mít farma také vlastní restauraci a bar s kapacitou přibližně 300 osob. Tato vyhlídková restaurace, provozovaná proslulým francouzským řetězcem Le Perchoir, nabídne panoramatický výhled na hlavní město a v její nabídce bude samozřejmě sezónní produkce pěstovaná přímo na farmě.

paris 1731

Do pěstování pro Pařížany se může pustit každý Pařížan


„Naše čerstvé plodiny budou sloužit obyvatelům celé jihozápadní oblasti města – ať už přímo, skrze vegetariánské krabičky či obchody, hotely a kantýny. Tím pomůže snížit vzdálenost, kterou jídlo musí urazit,“ říká Hardy. „Navíc nebudeme používat žádné pesticidy ani chemikálie, takže farma bude útočištěm pro biologickou rozmanitost.“

Zelená osvěta

Farma dále nabídne celou řadu služeb souvisejících s městským zemědělstvím, například vzdělávací zájezdy, teambuildingové workshopy a další speciální akce. V neposlední řadě zde budou mít obyvatelé možnost si pronajmout vlastní malé kousky půdy, a to ve speciálně navržených dřevěných bednách. Tato iniciativa má za cíl zapojit obyvatele města do samotné produkce potravin.

Naší vizí je město, ve kterém jsou ploché střechy a prázdné povrchy pokryty těmito novými rostlinnými systémy.

„Hlavním principem u všech našich farem je pomáhat podporovat ekologickou i ekonomickou odolnost ve městech budoucnosti,“ říká Hardy. Podle něj se očekává, že farma začne vydělávat už v prvním roce svého fungování. „Pokud dokážeme vytvořit komerčně životaschopný model, než abychom se museli spoléhat na dobrou vůli a dotace, pomůžeme městským farmám k tomu, aby byly udržitelné samy o sobě.“

Unikát mezi farmami

Zatímco rozsáhlé městské farmaření není samo o sobě ničím převratným, tato nová vlajková farma v Paříži bude průlomová hned z několika důvodů. Nejenže se stane největší střešní farmou na světě, ale bude také průkopníkem své vlastní technologie aeroponického „vertikálního“ zemědělství. Ta je zajímavá zejména tím, že nepotřebuje pesticidy ani půdu a používá uzavřený vodní systém – proto snižuje riziko vzniku a přenosu jakýchkoli škodlivin. Spotřeba vody oproti klasickým farmám srovnatelné rozlohy je navíc pouze desetiprocentní.

pariz zahrada

„Naší vizí je město, ve kterém jsou ploché střechy a prázdné povrchy pokryty těmito novými rostlinnými systémy,“ říká Hardy. „Každý z nich bude přímo přispívat k nasycení městských obyvatel, kteří nyní reprezentují většinu světové populace.“

Od nastoupení do funkce je hlavním záměrem starostky Anne Hidalgové učinit z Paříže zelenější město. A očividně se jí daří. Kromě zmiňované farmy má například nad stanicí metra Barbés vzniknout zemědělská promenáda. Mezi další podobná nápaditá místa ve městě patří například ekofarma La Recyclerie, nacházející se podél staré železniční trati na Porte de Clignancourt, či ekologický projekt specializovaný na pěstování hub La Caverne. Co se největší střešní farmy týká, své brány návštěvníkům otevře už na jaře roku 2020.

Související…

Boom střešní zeleně: Nastává konec střech "nahoře bez"?
Klára Ponczová

foto: Valode & Pistre Architectes Atlav AJN, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...