fbpx

Co už umí ty nejchytřejší domy: Reagují na teplotu těla i na vibrace 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Technologie, které dnes mohou ovládat naši domácnost, už nepotřebují žádné baterie ani jiné zdroje. Jsou poháněny vibracemi z výkyvných dveří, větracího ventilátoru či televizního reproduktoru

Zveřejněno: 26. 3. 2022

V první řadě se musíme seznámit se slovem domotika. Je to vlastně složení latinského výrazu pro dům, tedy domus, a výrazu robotika. Od roku 1975, kdy se poprvé mohlo začít mluvit o chytré domácnosti či chytrém domě, jsme se dostali až sem, k interaktivním robotům, kteří umějí zaznamenat náš pohyb nebo tělesnou teplotu.

První domácí síťová technologie sloužící robotice (ale tehdy se to tak ještě nejmenovalo) byla vyvinuta v roce 1975 společností Pico Electronics v Glenrothes ve Skotsku. Protokol pro komunikaci mezi elektronickými zařízeními používanými v domácnosti či lépe řečeno domácí automatizaci dostal označení X10. Vše řídila 16kanálová konzole, která fungovala asi jako dnešní ovladač na televizi.

K virtuální asistenci

Po nástupu nového tisíciletí se ovšem vývoj inteligence domácnosti začal zrychlovat. Nastoupila bezdrátová technologie s proxy serverem, tedy serverem, který odděluje lokální síť (intranet) od internetu a zároveň funguje jako prostředník mezi klientem a cílovým počítačem či jiným chytrým přístrojem. Bezdrátová komunikační technologie, jako je třeba ZigBee, je určena pro spojení nízkovýkonových zařízení v osobních sítích (Personal Area Network – PAN), které řídíme například chytrým telefonem.

Zatím posledním krokem k ovládání a využívání chytré domácnosti jsou interaktivní roboti, v základním stupni vlastně mobilní Wi-Fi webkamery.

V dalším stupni se objevila umělá inteligence, která řídí elektrická zařízení, jako jsou například Amazon Echo, Google Home či HomePod. V podstatě se jedná o chytré reproduktory, které disponují takzvaným virtuálním asistentem, jenž používá hlasové dotazy a uživatelské rozhraní, přičemž podporuje širokou škálu uživatelských příkazů, kontrolu základních informací, ovládá další chytrá zařízení a je schopen pracovat s aplikacemi integrovanými v příslušném operačním systému. Zatím posledním krokem k ovládání a využívání chytré domácnosti jsou interaktivní roboti, v základním stupni vlastně mobilní Wi-Fi webkamery, které jsou schopny vidět a slyšet vše v blízkém okolí a přenášet data do chytrých mobilních zařízení, přičemž majiteli umožňuje interaktivně reagovat na podněty.

Komfort i úspory

Takzvaná chytrá domácnost má tedy už své dětské krůčky za sebou a nadneseně řečeno začíná dospívat. Nyní se teprve ukáže, zda ji dokážeme ovládat a využívat, nebo jestli ona z nás neudělá své služebníky. Dnes je už jasné, že obyvatel inteligentní domácnosti nemusí být odborníkem na informační technologie. Z počátečních řešení se dostáváme k intuitivnímu ovládání, které pouze předpokládá, že alespoň jeden člen takové domácnosti si bude třeba jen minimálně rozumět s tabletem či smartphonem, i když i tato dnes téměř samozřejmá dovednost nebude v budoucnosti zřejmě nutná. Internet věcí, zkráceně IoT (Internet of Things) se už začíná týkat téměř každého zařízení pro inteligentní domácnost, například termostatů, IP kamer, chytrých žárovek a vůbec veškeré techniky, která je na základě vyhodnocení hodnot z okolí pomocí vlastních senzorů a jejich propojení na základě internetového protokolu (proto také IP – Internet Protocol) schopna patřičně reagovat.

Vědci se také zaměřují na vibrace a zvuky, které tvoří lidé nebo zvířata v každé místnosti.

Samozřejmostí se už dávno staly přístroje, jako jsou teplotní čidla či detektory vody, různé stmívače a je jen otázkou času, kdy se sníží ceny například bílé techniky s propojením přes IP. O využití moderních technologií si vyloženě říká vytápění, klimatizace a osvětlení a rozhodně bychom neměli zapomínat na bezpečnost v domácnosti, jejíž řešení bude spočívat v dohledovém systému a v propojení s vnějškem v případě krizových situací. Pochopitelně, že mnohé může odradit prozatím vyšší cena takových systémů a někdy i nutnost stavebních úprav, ale je důležité si uvědomit, že vložené investice se z dlouhodobé perspektivy budou postupně vracet jak v úsporách třeba energie, času nebo na pojistném (v případě dobrého zabezpečení), tak i zvýšeným komfortem bydlení. 

V chytré domácnosti pak její obyvatel dostává některé informace, které se dále dají využít k jejímu řízení. Inteligentní monitorující zařízení říká, kolik energie vydáváme, na co především a v kterou denní dobu. S těmito daty lze i dále pracovat, a zvýšit tak úspornost provozu domácnosti.

Vibrace a zvuky

Právě na úsporu provozu se zaměřili vědci z Case Western Reserve University v Ohiu. Pracují na novém systému chytrého domu, který nezahrnuje kamery, ale soustředí se pouze na snímání vibrací a zvuků. Philip Feng, odborný asistent elektrotechniky a informatiky, vede tým, jenž vytváří bezdrátové senzory a sítě, které reagují na přítomnost člověka v místnosti a podle toho zapínají nebo vypínají světla, topení a klimatizaci. Senzory přitom nepoužívají žádné baterie ani jiné zdroje. Jsou poháněny vibracemi z výkyvných dveří, větracího ventilátoru, televizního reproduktoru i jiných zdrojů.

Vědci se také zaměřují na vibrace a zvuky, které tvoří lidé nebo zvířata v každé místnosti. Pomocí speciálních algoritmů je systém schopný zároveň rozpoznat člověka či zvíře v místnosti podle výkyvů elektrického pole. Zároveň systém poskytuje oproti kamerám určitou míru anonymity, protože sice rozpozná člověka, ale už ho dál nemůže identifikovat. Data, získaná pouze z vibrací a zvuků, jsou určitě mnohem přívětivějším způsobem, jak inteligentní domácnost řídit. „Existuje mnoho technologií, které nám umožňují šetřit energii v domácnostech a budovách a zároveň zvýšit efektivitu provozu,“ uvádí Philip Feng. „Je to důležité především po dobu, co v domě či domácnosti nikdo není přítomen.“ Řešení, které by v podstatě bez přičinění člověka pomohlo zvýšit úsporu energie, má v současnosti velkou naději na úspěch.

Související…

Zmonitorujeme dopravu, budovy i splašky: Co čeká chytrá města v roce 2019
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Case Western Reserve University

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...