fbpx

Růžena Jeleneková: Ukážu vám i vašim dětem, že je Praha nejkrásnější město světa 1 fotografie
foto: Zdeněk Strnad

Růžena říká, že procestovala celý svět, aby zjistila, že nejkrásnější město je Praha. Prochází se jí denně se svými třemi dětmi, a tak ji napadlo, že by mohla plánování výletů po Praze usnadnit ostatním rodičům

Zveřejněno: 9. 2. 2022

Stalo se vám někdy, že chcete třeba o víkendu vyrazit v Praze "někam", ale v zoologické zahradě jste byli už stokrát, do chlórovaného bazénu se vám nechce a klasické památky jsou přeplněné lidmi? Projekt Pražské zkratky pomáhá lidem naplánovat rodinný výlet. Vznikl z lásky k Praze. Metropoli má rád kdekdo. Ovšem web, e-shop s knihami a hrami o Praze je výsledkem lásky k městu asi jen v tomto případě. V případě Pražských zkratek.

„Mám ověřeno na vlastních dětech, že pomocí omalovánky, knihy, mapy či samolepek je možné zapojit do plánování výletu do Prahy opravdu každého v každém věku. Jednou měsíčně navíc rozesílám e-mailový zpravodaj o Praze pro děti, kde upozorňuji na zajímavé akce pro rodiny,“ říká Růžena Jeleneková.

Děti jsou často neklidné a cestovat s nimi má svoje specifika. Jakým způsobem bere váš web na rodiny ohled?

Zaměřuji se na rodiče s dětmi, kteří chtějí projít Prahou vlastním tempem, bez průvodce a současně se chtějí seznamovat s historií Prahy. Mým cílem je ukázat, že i obyčejná procházka Prahou může být dobrodružství. Existuje řada šifrovaček či procházek s úkoly, které hravou formou zpříjemní procházku celé rodině.

Jak nápad vznikl?

Inspirací a hlavním motorem byly a jsou moje tři děti a moje touha ukázat jim výjimečnost našeho hlavního města. Je pro mě důležité, aby moje děti znaly město, kde se narodily a kde žijí. Když jsem před deseti lety začala procházet Prahou společně s dětmi, vadila mi roztříštěnost informací a množství času, který jsem trávila na netu hledáním. Knihy i hry o Praze jsem objednávala v různých obchodech, o řadě z nich jsem se dozvěděla jen náhodou.

Mám sen o krásné dětské herně o Praze pro děti, jejíž součástí bude i kamenný obchod.

Samotnou myšlenku jsem nosila v hlavě několik let. Věřím, že všechno má svůj čas, takže jsem kroky k zahájení podnikání začala až s nástupem nejmladšího z dětí na základní školu. V mezičase jsem se přesvědčila, že Praha umí být vstřícná vůči rodinám s dětmi v každém věku a samotný výlet do Prahy nemusí vůbec ohrozit rodinný rozpočet. Jen je třeba vědět, kudy kam. A přesně tyhle informace sdílím na webu Pražských zkratek. Letos na jaře navíc vyjde i první itinerář, který výrazně zkrátí čas přípravy prodlouženého víkendu v Praze. 

Co vás motivovalo k přihlášení do Akademie pro začínající podnikatelky (AWE) od Business and Professional Women CR?

Motivací k přihlášení do AWE byla jednoznačně možnost potkat jiné ženy v podobné situaci. Bylo velmi inspirativní slyšet příběhy ostatních podnikatelek nebo žen, které se chystají udělat první krok k podnikání. Pomohlo mi slyšet, že nejsem sama, kdo toho má hodně a pomalu se učí ujasnit si priority v podnikání. Zároveň bylo velmi motivující vidět posun, který se nám podařilo uskutečnit.

Jak si představujete, že budou Pražské zkratky vypadat za pět let?

Za pět let Pražské zkratky budou i nadále podporovat rodiče při poznávání Prahy společně s dětmi. Upozorňovat nejen na krásy, ale i zajímavosti, které mohou rodiče při procházce Prahou dětem ukázat. Mám sen o krásné dětské herně o Praze, jejíž součástí bude i kamenný obchod, který bude nabízet to nejkrásnější o Praze nejen pro děti.

Měla jste na začátku nějaké obavy spojené s podnikáním?

Na začátku jsem měla obavy, ale jiné, než by se čekalo. Krátce po rozjezdu jsem zjistila, že jsem vážně nemocná, a v jedné chvíli jsem řešila léčbu a podnikání, to všechno současně s covidovou situací. Samotný rozjezd podnikání jsem nakonec o necelý rok odložila. Nemoc mi připomněla, že existují daleko horší věci, než je neúspěch v podnikání. Ve chvíli, kdy jsem se pak vrátila k projektu Pražských zkratek, byly tradiční obavy z neúspěchu výrazně menší a byla v tom pak především čistá radost a vděčnost, že můžu svůj nápad zkusit zrealizovat.

Co byste vzkázala ženám, které by rády začaly vlastní byznys, ale mají strach?

Doporučila bych jim najít si komunitu podobně naladěných žen, kde budou mít příležitost mluvit o svém podnikatelském nápadu a zároveň uslyší příběhy dalších žen v podobné situaci. 

Související…

Zakladatelky Filharmoniště: Na mateřské nám zkrátka chyběly koncerty vážné hudby
Zdeněk Strnad

foto: Zdeněk Strnad, zdroj: Pražské zkratky

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...