fbpx

Na pražské konferenci Nad skleněným stropem vystoupí i Magda Vášáryová 1 fotografie
zdroj: Profimedia

Konference pomůže nahlédnout do stále ještě bariérového světa mezi ženami a muži

Zveřejněno: 15. 12. 2021

Politička, dvě novinářky, diplomatka, kickboxerka. Lin Ching-Yi, Beáta Balogová, Anna Urbanová, Magda Vášáryová a Martina Ptáčková dokazují, že výraz "skleněný strop", neviditelná bariéra, která brání ženám dosáhnout ve společnosti rovného postavení, patří do 20. století a ne do moderní doby. 

Otázka tzv. skleněného stropu, tedy bariér, které ženám brání dosáhnout rovnoprávného postavení ve společnosti, je přes nesporné pokroky stále velmi aktuálním tématem. Vedení hlavního města na tento problém dlouhodobě upozorňuje, a proto převzalo záštitu nad konáním už druhého ročníku konference s názvem Nad skleněným stropem. Cílem je upozornit na přetrvávající nerovnosti ve společnosti, na nebezpečí zlehčování problému a nastínit řešení, která povedou k narovnání šancí mužů a žen ve vzdělávání, práci a veřejné i soukromé sféře.  

Program konference

13.00 Zahájení – Zdeněk Hřib, primátor hlavního města Prahy
13.10 Vít Šimral, radní pro oblast školství, sportu a podpory podnikání
13.30 Lin Ching-Yi, Taiwan – lékařka, politička, členka parlamentu
13.50 Magda Vášáryová – herečka, diplomatka
14.10 Anna Urbanová –šéfredaktorka časopisu Heroine
14.30 Beáta Balogová – šéfredaktorka deníku SME
14.50 Martina Ptáčková – mistryně světa v kickboxu, vyslankyně dobré vůle MZČR

Během konference vystoupí řada inspirativních žen, jež díky svým cenným zkušenostem přispějí k debatě o odstranění přetrvávajících společenských bariér pro rovné postavení žen ve společnosti. Pozvání přijaly úspěšné ženy, které lze vnímat jako opravdové vzory: na konferenci vystoupí Lin Ching-Yi, tchajwanská lékařka a politička, herečka a diplomatka Magda Vašáryová, šéfredaktorka časopisu Heroine Anna Urbanová, šéfredaktorka deníku SME Beáta Balogová a mistryně světa v kickboxu a vyslankyně dobré vůle MZČR Martina Ptáčková. Konferenci moderuje socioložka a genderová expertka Lenka Simerská.

Svobodná společnost je taková, v níž se můžou na základě vlastního rozhodnutí rozvíjet všichni bez ohledu na to, kým se narodili.

„Genderové stereotypy v oblasti podnikání a vzdělávání stále přežívají. Poměr žen v představenstvech firem, ve vyšším managementu a na vedoucích pozicích je v České republice výrazně nízký. Totéž platí i pro odvětví informačních technologií. Jako hlavní město Praha chceme toto téma pozvednout tím, že poukážeme na nejdůležitější problémy a představíme příklady dobré praxe. Zároveň se chystáme otevřít diskusi a začít nastavovat nové standardy, které mohou být následně přijaty na širší úrovni jak ve veřejných institucích, tak například na úrovni místních samospráv,“ říká radní Vít Šimral.

„Jsem přesvědčený o tom, že tzv. skleněné stropy je potřeba definitivně zbourat, aby svět mužů a žen byl konečně bez bariér. Tyto pomyslné bariéry stále ještě často ženám brání v plném uplatnění jejich potenciálu, a to jak v kariéře, tak i ve vzdělání a dalších oblastech života. Svobodná společnost je taková, v níž se můžou na základě vlastního rozhodnutí rozvíjet všichni bez ohledu na to, kým se narodili,“ říká primátor hlavního města Prahy Zdeněk Hřib.

Konferenci udělil záštitu Magistrát hlavního města Prahy, magazín Flowee je jejím hrdým partnerem.

Kde můžete konferenci sledovat

YouTube: https://youtu.be/ct4o_wM73II

Web konference: www.nadsklenenymstropem.eu

Související…

Konference Nad skleněným stropem zahajuje debatu o genderových stereotypech v Praze
Zdeněk Strnad

zdroj: Nad skleněným stropem

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...