fbpx

Konference Nad skleněným stropem zahajuje debatu o genderových stereotypech v Praze 2 fotografie
zdroj: Profimedia

Jak dosáhnout toho, aby si muži a ženy byli opravdu rovni? A dá se dosáhnout toho, aby se Praha stala městem rovných příležitostí? I na to mají odpovědět hosté konference, které se uskuteční 24. června 2021 od 13 hodin.

Zveřejněno: 24. 6. 2021

Z 668 evropských společností, které zkoumala organizace European Women on Boards v roce 2020, jich pouze 9 % má v čele představenstva ženu. Pouze 42 společností vede žena jako výkonná ředitelka a ve vedoucích pozicích pracuje pouze 28 % žen. „Evropa je dobrá adresa pro ženy, ale často ještě přetrvávají překážky, kterým musí ženy čelit,“ říká Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise. „Tyto překážky můžeme společně odstranit a garantuji vám, že to bude dobře pro všechny – nejen pro ženy, ale pro celou společnost,“ doplňuje.

gdi exe

Genderové stereotypy v oblasti podnikání a vzdělávání prostě stále přežívají, Česko není výjimkou. Poměr žen v představenstvech firem, ve vyšším managementu a na vedoucích pozicích obecně je výrazně nízký, totéž platí i pro odvětví informačních technologií.

Pojďme rozbít strop

I proto Praha pořádá konferenci „Nad skleněným stropem“, jejíž název odkazuje na neviditelné bariéry, které ženám brání v zapojení se například do práce v IT nebo v účasti ve výkonných radách společností. „Chceme toto téma pozvednout tím, že poukážeme na nejdůležitější problémy a představíme příklady dobré praxe,“ uvádí Vít Šimral, radní hl. m. Prahy pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání.

„Chceme dát najevo, že Praha je v roce 2021 otevřena diskusi a chce aktivně pracovat na tom, aby muži a ženy měli naprosto rovnoprávné postavení a přístup jak ke vzdělání, tak k řídicím funkcím.“ Vít Šimral, radní pro oblast školství, sportu, vědy a podpory podnikání.

Konference je první z řady aktivit, které hlavní město v této oblasti bude realizovat. Akce se uskuteční 24. června 2021 v konferenčním a coworkingovém centru Opero a je streamována živě. Jejím cílem je otevřít diskusi a začít nastavovat nové standardy, které mohou být následně přijaty na širší úrovni měst. 

Město příležitostí

Na konferenci vystoupí například Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a spravedlnost, europoslankyně Markéta Gregorová, dále Jitka Schmiedová, ředitelka představenstva European Women on Boards, a spousta dalších představitelek a představitelů úspěšných společností. Dámy a pánové budou prezentovat cestu, kterou by se měla snaha o narovnání šancí pro ženy v budoucnu ubírat. A také cestu, po které chce hlavní město Praha jít. Konferenci doplní debata zástupkyň a zástupců politických stran, které se zúčastní senátorka Adéla Šípová a dále zástupci genderových iniciativ Barbora Urbanová, Petr Pavlík a Eva Kavková.

„Chceme dát najevo, že Praha je v roce 2021 otevřena diskusi a chce aktivně pracovat na tom, aby muži a ženy měli naprosto rovnoprávné postavení a přístup jak ke vzdělání, tak k řídicím funkcím,“ říká Vít Šimral. „Je jasné, že k tomu povede ještě dlouhá cesta. Nechceme zavírat před problémy oči – naopak, chceme současnou situaci vzít jako příležitost. Tato konference by měla být počátkem diskuse a prvním krokem, další budou následovat,“ dodává Vít Šimral.

„Osobně považuji téma rovných příležitostí pro muže a ženy za mimořádně důležité. Tyto hodnoty jsou také součástí základních principů, na kterých vznikla a stojí Evropská unie,“ zdůrazňuje Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise. Zároveň také zmiňuje čtyři klíčové oblasti: postavení žen na pracovním trhu, eliminace násilí na ženách, podpora vyššího zastoupení žen v rozhodovacích pozicích a odstranění rozdílů v odměňování žen a mužů. 

Program konference:

13.00 Úvod
Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a spravedlnost
Markéta Gregorová, europoslankyně
Vít Šimral, radní hl. m. Prahy pro školství
Jitka Schmiedová, European Women on Boards

14.00 Kulatý stůl: Dožijeme se rovných šancí?
Adéla Šípová, Piráti
Barbora Urbanová, STAN
Petr Pavlík, ČSSD
Eva Kavková, Zelení

15.00 Přestávka

15:30 Sekce A: Business
Linda Štucbartová (Diversio)
Dita Formánková (Czechitas)
Vanda Wolfová (Google)
Alena Barnová (Ženy v byznysu)
Lenka Žlebková (Prague Congress Centre)

16:30 Sekce B: Vzdělávání a příklady z praxe
Lenka Mrázová (Pražská plynárenská)
Senta Čermáková (Deloitte)
Jitka Kmentová (Gymnázium Na Zatlance)
Michal Kaderka (Učitelská platforma)

Související…

Flowcast a Johanna Nejedlová: Co si myslí jedna z nejvlivnějších feministek světa
Zdeněk Strnad

foto: Profimedia, zdroj: Nad skleněným stropem

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...