fbpx

Přeneste se se Slunečními králi do starověkého Egypta. Výstava je prodloužena Dalších 36 fotografií v galerii
foto: Tomáš Železný

Fanoušci historie mají pořád šanci. Národní muzeum vyjednalo prodloužení exkluzivní výstavy až do konce září

Zveřejněno: 11. 6. 2021

Výstava Sluneční králové v Národním muzeu je naprosto unikátní. A to nejen tím, že se jedná o největší výstavu artefaktů ze starověkého Egypta, na které mohou návštěvníci vidět exponáty z Egyptského muzea v Káhiře, z Velkého egyptského muzea v Gíze, z muzeí v Berlíně, Lipsku, Hannoveru, Heidelbergu, Hildesheimu a Frankfurtu nad Mohanem. Jedná se také o jednu z nejúspěšnějších výstav, které Národní muzeum pořádá.

Původně měla být vystavena do konce ledna, kvůli koroně se expozice prodloužila do konce června, no a kvůli obřímu zájmu diváků bude nyní otevřena až do konce září. „Věděli jsme, že se návštěvníci na výstavu mimořádně těší, navíc byla dlouhé měsíce nepřístupná. Ale rozhodně mě příjemně překvapilo, jak vzali lidé vstupenky doslova útokem, když jsme nabídli po rozvolnění první možnosti. První nabídnuté termíny byly do 24 hodin plné,“ říká Michal Stehlík, zástupce ředitele Národního muzea a docent Ústavu českých dějin. „Prodloužení je ale vždy složitý proces. Důležitá a zásadní byla ochota a spolupráce egyptské strany, stejně jako německých muzeí, ze kterých jsou další zápůjčky.“

zel 1114

Některé z exponátů pocházejí ovšem také z Česka. Národní muzeum je získalo od Univerzity Karlovy, která si je přivezla z expedice v Abúsíru. Kombinace starověkých předmětů a nejmodernějších technologií tvoří naprosto unikátní zážitek (mj. v prostorách výstavy jsou zatemněna všechna okna, takže mohou vyniknout úžasné světelné efekty). A co můžete na výstavě vidět?

Egypt v kostce

Opravdu nepřeberné množství artefaktů: egyptské sošky, náboženské předměty, papyrové svitky, egyptské nádoby, hudební nástroje, zbraně, unikátní královská socha panovníka Raneferefa, jednoho ze čtyř faraonů pohřbených v Abúsíru, nebo rozsáhlý soubor soch z hrobek princezny Šeretnebtej a písaře Nefera. Můžete se také podívat, jak vypadal vchod do pyramidy, nebo můžete zhlédnout několik edukativních filmů, které návštěvníkům přibližují dobu 3. až 1. tisíciletí př. n. l., kdy v Egyptě  vládli panovníci 5. staroegyptské dynastie. Ti jsou neodmyslitelně spjati právě s lokalitou Abúsír, kde v průběhu jejich vlády vyrostlo královské pohřebiště se třemi pyramidami.

Za první červnový týden se v expozicích muzea objevilo přes pět tisíc návštěvníků.

Výstava je natolik atraktivní, že dokáže vzbudit zájem o historii i u školáků. V muzeu velmi flexibilně zareagovali na dnes již běžnou praxi online výuky a nabízejí tři online přednášky. Přednáška V hrobce egyptské princezny se zabývá společností starověkého Egypta, hlavně královnami a princeznami z Abúsíru a jejich vnímáním života po životě. Přednáška Z Abúsíru na onen svět zavede žáky a studenty mezi stavitele pyramid, seznámí je s problematikou slunečního kultu, posmrtného života, písemnictví a kulturního odkazu. A lektorovaný program Byl jednou jeden král představí panovníky 5. dynastie, kteří byli nazýváni Slunečními králi, jejich příběhy, a také s tím, jak si lidé té doby představovali život po smrti. Pilnější studenti se díky přednáškám dokonce naučí psát hieroglyfickým písmem.

zel 1565

Vidět výstavu naživo je ovšem nenahraditelné (osobně vyzkoušeno). Ostatně, vědí to i návštěvníci, kteří se po uvolnění proticovidových opatření začali do Národního muzea rychle vracet. „Je to zjevně takový pozvolný nástup, zároveň je patrné, že lidem kultura i výstavy hodně chyběly. Za první červnový týden se v expozicích muzea objevilo přes pět tisíc návštěvníků,“ dodává Michal Stehlík.

Tak se tam vypravte taky. Jen mějte na paměti, že uvnitř musíte mít po celou dobu nasazený respirátor nebo nanoroušku. K dispozici je všude dezinfekce, není potřeba nosit negativní covid test. Pokud ovšem zamíříte na fenomenální Sluneční krále, je potřeba se registrovat předem přes registrační formulář, výstava má totiž omezenou kapacitu. Ale stojí to za to, takže si ji určitě nenechejte ujít. Čas na to máte vlastně až do konce září.

Související…

John Rhys-Davies alias Gimli: Evropané budou muset bojovat o přežití
Zdeněk Strnad
 

foto: Tomáš Železný, zdroj: Národní muzeum

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...