fbpx

S radním pro školství o novém lockdownu, o tom, jak se na něj mohlo a nemohlo připravit město, kterým žákům uzavření škol nejvíc uškodí a proč na ně doplatí i studenti vysokých škol a rodiče mladších dětí

Zveřejněno: 14. 10. 2020

Máme tu takové podzimní déjà vu jarních opatření. Snad jen s jiným ministrem zdravotnictví. Stejně jako na jaře se kvůli onemocnění covid-19 zavírají bary a restaurace, kina a divadla už jsme si pro jistotu uzavřeli dříve. Odborníci ale upozorňují na to, že největším problém je uzavírání škol. Nejen proto, že žáci přijdou o běžnou výuku, ale také proto, že zejména ty mladší bude muset někdo doma hlídat. A ten "někdo" může být třeba zdravotní sestra nebo kdokoli ze složek integrovaného záchranného systému.

Praha je podle radního pro školství Víta Šimrala na tuhle situaci připravená. Nařídila proto pro děti rodičů, kteří pracují v první linii, zřízení školních skupin. Nesmyslné je podle radního třeba i "vyhnání" studentů z kolejí. Mnozí totiž ke studiu i pracují a náhradní bydlení během jednoho dne seženou jen těžko.

Ministři zdravotnictví a školství v pondělí oznámili uzavření všech škol kromě mateřských. Základní a střední školy tedy od středy 14. října přecházejí kompletně na distanční vzdělávání. Jaké konkrétní problémy to Praze způsobí?

To nařízení nezpůsobí samozřejmě problémy jen Praze. Hlavní problém může být zejména možnost kolapsu zdravotního systému, pokud by rodiče, kteří působí u složek integrovaného záchranného systému, a zdravotnický personál museli zůstat s dětmi doma a nemohli jít do práce.

O online výuce na prvním stupni základních škol jsme nepřemýšleli ani v tom nejtemnějším scénáři.

Tahle záležitost se už řeší a primátor Prahy nařídí zřízení skupin na školách právě pro tyto děti. Podobně tomu bylo už v první vlně epidemie. Tehdy z nařízení vlády také vypadly učitelky mateřských škol, takže se ze dne na den mohlo stát, že by se o předškoláky neměl kdo starat. To samé se ale týká i dětí se speciálními potřebami, které potřebují chodit do školy. Rodiče jim doma nebudou schopni zajistit vlastními silami dostatečnou péči.

Vláda opatření oznámila v pondělí a platit má od středy. Dá se to z vašeho pohledu zvládnout?

Praha musela reagovat rychle už na jaře. Opatření vlády jsou velice nevyzpytatelná a přicházejí ze dne na den. Vláda chybovala ve změně přístupu k metodickému plánu výuky už v srpnu, kdy udělala nelogické ústupky od původního záměru. Navíc postrádám konkrétní data, která kabinet vedla k tomuto rychlému rozhodnutí. Podle informací z odboru školství se počet pozitivních žáků na covid na středních školách pohybuje kolem 320, což je v poměru k celkovému číslu studentů docela málo.

Počítali jste s tím, že může tato situace nastat? Připravovali jste se na to?

Třeba v případě vysokých škol jsem minulý týden sledoval situaci v Británii, kde zavřeli studenty na kolejích bez toho, aby mohli objekty opustit. Dovnitř se jim nosí jen jídlo a lidé tam hromadně stonají na malých pokojích. Obával jsem se, aby se těmito ultimátními metodami neinspirovala i naše vláda. Idealistická představa naší vlády o tom, že všichni studenti mohou zůstat doma u rodičů, je ale také mimo realitu.

Konzultoval někdo s metropolí tento postup, nebo jste byli postaveni před hotovou věc?

Na online výuku žáků vysokých, středních i druhých stupňů základních škol jsme se připravovali dlouhodobě. Koronakrize by měla být raketovým motorem pro školství. O online výuce na prvním stupni základních škol jsme ale nepřemýšleli ani v tom nejtemnějším scénáři. Pokud bychom jednali metodicky, nemělo by to tak být. Protože zkrátka efektivní online výuka pro prvňáky nebo druháky je taková babylonská věž. Tyto děti se teprve učí režimu chodit do školy, získávají základní návyky, potřebují kontakt s učitelem. Navíc vše, co se za první měsíc už naučily, za tři týdny zapomenou.

Dá se odhadnout, na kolik ta opatření ve školství Prahu přijdou?

Praha aktuálně investuje finanční prostředky zejména do řešení online výuky studentů na středních školách. Nakupuje třeba modemy s datovým připojením za velmi výhodné ceny. To samé aktuálně řešíme i pro městské části. Nabízíme příspěvek školám na notebooky, konkrétně jde 12 tisíc korun na kus, ale řešíme i další věci. 

Od středy platí také zákaz ubytování studentů středních a vysokých škol v hromadných zařízeních, tedy na kolejích a internátech. Dává vám ten příkaz smysl?

Celé ráno jsem komunikoval s děkany pražských univerzit, kteří jednali s Ministerstvem školství o úpravě nařízení. To nakonec vyšlo pozitivně a studenti vysokých škol mohou alespoň podle posledních informací nadále na kolejích zůstat.

Vít Šimral (1986)

Je pirátským zastupitelem a radním hlavního města Prahy pro oblast školství, sportu, volného času, vědy, inovací a podpory podnikání. Byl asistentem v Senátu a místopředsedou Pirátů v Praze. Vystudoval politologii, historii, právo, historickou sociologii a ekonometrii na univerzitách v Brně, Praze, Leicesteru a v Lucce. Akademicky se specializuje na otázky financování politiky, transparentního propojení politiky a businessu a business intelligence. Před zvolením do funkce člena Rady hl. m. Prahy působil jako postdoktorand na Ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci a na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové. (zdroj: Pirati.cz)

V Praze je totiž hodně studentů, kteří bydlí na kolejích a zároveň chodí do práce. Je zcela nehorázné, aby vláda dala jeden den studentům na to, aby si našli nové bydlení. Navíc jsou někteří studenti nyní kvůli online výuce třeba doma na druhé straně republiky. Pravděpodobně by tedy celý den strávili ve vlaku do Prahy, aby si dojeli pro svoje věci.

Současný lockdown má skončit v pondělí 2. listopadu. Věříte tomu?

Vzhledem k tomu, že občané České republiky nyní nebojují jen s epidemií covid-19, ale primárně s krizí důvěry ve své politické vedení, nerad bych tedy tu situaci po 2. listopadu jakkoli předjímal...

Zvládne to Praha?

Zvládne to sama svými silami. Je zvyklá nedostávat moc vládní pomoci a naopak dávat prostředky ze svých zdrojů. Pražské finanční prostředky jsou ale velmi omezené. Praha opravdu nemá žádné miliardy na účtě, jak to s oblibou tvrdí pan premiér.

Související…

Psycholog Václav Mertin: Pro děti je zvládání nejistoty těžší než pro dospělé
Milada Kadeřábková

foto: Archiv Flowee, zdroj: Vít Šimral, Praha.eu

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...