fbpx

Radní Hana Třeštíková: Z krize jsme vyšli silnější a také více pospolití 1 fotografie
Hana Třeštíková

Jak dál? S radní pro kulturu a místostarostkou Prahy 7 o oživení kultury v Praze, podpoře českých návštěvníků metropole a také o tom, že tištěná média mají stále své místo na slunci

Zveřejněno: 22. 5. 2020

Koronavirová krize prakticky zastavila společenský život v Praze. A ze dne na den skončily také veškeré akce pro seniory, kteří tak zůstali často v úplné sociální izolaci. Metropole ale na obyvatele ve vyšším věku nezapomíná a s rozvolňováním karanténních opatření bude přibývat i akcí určených přímo pro ně.

„Určitě počítáme s obnovou, samozřejmě záleží na typu akce. U masových akcí možná ještě chvíli počkáme,“ říká Hana Třeštíková, pražská radní a zastupitelka a také místostarostka Prahy 7. „Pokud mám zmínit svou domovskou sedmičku, tam připravujeme různé kurzy, sportovní akce, tanečky pro seniory. Tyhle aktivity pro větší počet lidí ale přijdou spíš až na podzim, podle aktuálního vývoje situace.“

O jaké typy akcí mají senioři největší zájem?

My spolupracujeme s našimi příspěvkovými divadly a například Hudební divadlo v Karlíně vždycky nabízí generální zkoušku nové hry, která je pro seniory zdarma. A o to je zájem opravdu enormní. 

Jak se seniory nejčastěji komunikujete? Říká se, že ne všichni například využívají technologie tak automaticky jako my... 

Ideální je kombinovat všechny komunikační kanály. Určitě je spousta seniorů, kteří nevyužívají tak často počítače nebo tablety. Pro ty jsou nejlepší lokální noviny. My máme v Praze 7 zkušenost s Hobuletem (časopis městské části Praha 7, zkratka Holešovice-Bubeneč-Letná, pozn. aut.), ten je hodně čten seniory, takže všechny informace, které pro ně máme, se snažíme do toho Hobuletu nacpat. Ovšem spousta seniorů e-maily běžně využívá, máme třeba virtuální Klub seniorů, kde je už tisícovka účastníků.

Kdy očekáváte návrat do standardního režimu?

Ono je to lehce složité v tom, že přichází léto a prázdniny, kdy ten režim není úplně standardní ani v normální situaci. Teď nás čeká konec května a červen, kdy budeme po malých krůčcích opatření uvolňovat, ale pak stejně přijde léto a všichni odjedou na dovolené po Čechách nebo na chalupy. Já si osobně myslím, že všichni se nějak upínají až k tomu září.

Počítáte u kulturních zařízení s výpadky financování? 

Je to ohromné téma, kterým jsme se zabývali po celou dobu krize a budeme se jím zabývat i v budoucnosti. Situace udeřila na kulturní sféru velice těžce a my jsme připravili spoustu opatření.

Připravujeme kampaň Buďte v Praze jako doma zaměřenou na české turisty.

Některá jsou na finanční bázi, jinde počítáme s věcnou pomocí. Upravujeme smlouvy tak, abychom kulturním zařízením nemuseli brát grantové peníze. Z rozpočtu hlavního města jsme vyčlenili čtvrt miliardy a subjekty, které grantují, si mohou požádat o navýšení o 20 procent. 

Do Prahy jezdí téměř 7 milionů turistů ročně, z toho přes 5 milionů je jich ze zahraničí. Ti zahraniční letos určitě přijedou v minimálním počtu. Myslíte, že je dokážou čeští návštěvníci nahradit?

My budeme rádi za kohokoliv, kdo do metropole přijede, ubytuje se v hotelu, zajde na jídlo do restaurace, podívá se na kulturu a příjemně tady stráví čas. Připravujeme kampaň Buďte v Praze jako doma zaměřenou na české turisty a pak podle toho, jak se budou ta opatření rozvolňovat, budeme rozšiřovat zaměření i o další klientelu, pravděpodobně o Slovensko a pak o další sousední státy.

Hana Třeštíková

Pražská radní a zastupitelka, místostarostka Prahy 7. Kromě toho je producentkou dokumentárních filmů, mezi její filmografii patří například film Šmejdi, Sbohem děcáku nebo Zkáza krásou. Je také organizátorkou kulturních a sousedských akcí v Praze 7 (knižní bazary v Bio Oko, sousedské slavnosti, Letenský Mikuláš), na sociální síti Facebook provozuje úspěšnou čtenářskou skupinu Co čteme a lokální skupinu Letenská parta.

A budeme doufat, že celou krizi přežije co nejvíce subjektů, které jsou napojeny na cestovní ruch. Nicméně já si myslím, že ve chvíli, kdy se otevřou hranice se sousedními státy, by ta ztráta mohla být menší. Podle průzkumu k nám jezdí nejvíc německých turistů, takže jakmile se otevřou hranice s Německem, mohla by se situace zlepšit.

Takže důvod k optimismu by byl...

Ano, a nejen kvůli turistům. Mě osobně po počátečním šoku hrozně potěšila ta ohromná vlna solidarity, která se mezi lidmi strhla, a ten způsob, kterým jsme se všichni snažili pomáhat. Myslím, že to v nás ukázalo to dobré, že lidstvo je na tom dobře, že se umíme postarat o seniory, nemocné, prostě o ty, kteří nás potřebují. Já si myslím, že jsme se z této krize leccos naučili a zároveň jsme vyšli silnější a víc pospolití.

Související…

Radní Milena Johnová: Senioři by si měli udržet kontakt s blízkými a dobrou náladu
Zdeněk Strnad

foto: Autor, zdroj: Hana Třeštíková (Praha.eu)

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...