fbpx

S Davidem Vodrážkou, starostou Prahy 13, o seniorských klubech, historii "třináctky", ale také o šermování holemi v Lidlu

Zveřejněno: 21. 5. 2020

Na Praze 13 mají třináct seniorských klubů, i proto měli komunikaci se staršími lidmi v městské čtvrti během koronavirové krize jednodušší. "Jsou tam sdruženy stovky seniorů, i díky těmto vazbám proběhl první kontakt velice rychle," říká David Vodrážka, starosta Prahy 13. "Bylo to nutné, protože jsme museli okamžitě uzavřít středisko sociálních služeb, domov Zity Kabátové pro seniory, utlumit všechny aktivity... "

Během koronavirové krize se všichni velmi rychle naučili využívat ke komunikaci internet a sociální sítě, i když k nim neměli předtím moc vztah. Jak to bylo u vás?

Uvedu příklad. My máme třeba virtuální seniorský klub, přes který posíláme informace, sbíráme zpětnou vazbu... a senioři jsou v něm velmi, velmi aktivní. O to víc mě mrzelo, že někteří lidé jsou skutečně neuvěřitelně zlí a dokázali psát na Facebook otázky typu "proč se staráte jen o seniory a ne o nás jako o běžné občany". 

Když vyřešíte zásobování a ochranné prostředky, je největším nepřítelem v karanténě nuda. A pokud se jedná o seniory, pak to platí dvojnásob.

Tady prostě začíná rozdělování společnosti a podle nás zcela zbytečně a špatně. Seniorům musíme věnovat největší péči ne proto, že jsou to senioři, ale statisticky mohou mít víc neduhů a nižší imunitu, čili když dojde k napadení virem, může to být u nich problém. 

Ta nastavená opatření byla docela přísná. Takže pro seniory bylo určitě náročné, že v těch domovech museli být zavření a nesměli nikam.

To ano, ale i díky tvrdým opatřením se nám podařilo tu situaci zvládnout. Jsem za to neskutečně rád. A obrovské poděkovaní nejen ode mě, ale od všech tady z úřadu městské části Praha 13 patří celému personálu a všem, kteří se o seniory starají.

Situace se pomalu zlepšuje. Jak plánujete návrat k běžnému provozu?

My se snažíme samozřejmě respektovat usnesení vlády a doporučení epidemiologů, zároveň je velmi důležité, aby začaly normálně fungovat běžné služby. Pedikúra, kadeřnictví, také rehabilitace, která je pro seniory důležitá... A zároveň, aby začal fungovat i sociální kontakt, protože se ukazuje, že bez něj vám ten senior sice neumře na koronavirus, ale umře na samotu a sociální vyčlenění.

Na radnici jsme už najeli na standardní režim. Na otevření připravujeme i základní a mateřské školy. Tady bych rád zmínil, že po dohodě s ředitelkami a učitelkami budeme mít mateřské školy otevřené i o prázdninách. Právě proto, že celá řada rodičů, matek samoživitelek a dalších nebude moct jet na dovolenou, protože teď nevydělávali a nepracovali. Bude tedy potřeba, aby mohli dítě nechat v mateřské školce. Bude to samozřejmě ve zvláštním režimu, spíš to bude takové hlídání dětí. To rozvolňování je potřeba brát v širším kontextu... Takže už nejde jen o to, abychom se starali čistě o seniory a na ostatní se vykašlali.

Každá městská čtvrť má něco "speciálního", mě zaujaly nejrůznější online soutěže, které děláte...  

Jednu jsme věnovali právě historii Prahy 13. Zveřejnili jsme starou fotografii a lidé měli poznávat, kde to místo je. Když totiž vyřešíte zásobování a ochranné prostředky, je největším nepřítelem v karanténě nuda. A pokud se jedná o seniory, pak to platí dvojnásob. Já sám mám rodiče už v požehnaném věku a nejhorší je, když se vám senior nudí. To je potom peklo.

David Vodrážka

Starosta městské části Praha 13. V minulosti působil také jako zastupitel hlavního města Prahy, v letech 2010 až 2013 byl poslancem parlamentu. Členem ODS je od roku 1998, starostou Prahy 13 pak od roku 2002. Vystudoval Vysokou školu finanční a správní, je ženatý a má 3 děti.

A tahle soutěž byla speciálně pro ně vhodná, protože si toho spoustu pamatují, zvláště pak starousedlíci, kteří se na Praze 13 narodili stejně jako já. Chtěl jsem také zjistit, jestli si lidé pamatují například to, že místo kulturního domu Mlejn tady byl dřív rybník. Ten já si pamatuju velice dobře, kdysi jsem tam chodil s prababičkou... Chtěli jsme to prostě odlehčit a vytrhnout veřejnost, a to nejen seniory, z všudypřítomných informací na téma koronavirus. 

Co byste tedy dal třináctce za známku, pokud jde o zvládnutí koronakrize?

Já jsem rád, že se to myslím v rámci možností podařilo zvládnout, a na to hodnocení ještě určitě bude celá řada studií a analýz. Chci hlavně poděkovat dobrovolníkům, skautům, Červenému kříži, všem organizacím, které se na tom podílely bez ohledu na finance, politické preference a podobně. 

Je potřeba dávat si pozor, dodržovat hygienu a podobně, ale je taky potřeba začít normálně žít. Jít ven. Teď budeme mít léto, bude hezké počasí, bude právě důležité, aby i senioři chodili na vzduch. Nemusí chodit do Lidlu a tam se šermovat holemi ve frontách, protože to asi není úplně hygienické, ale jít do parku a jít někam ven na vzduch. To je určitě pozitivní a dobré. A celkově myslím, že to přestojíme.

Související…

Starostka Prahy 4 Irena Michalcová: Senioři mi pořád ještě píšou i dopisy
Zdeněk Strnad

foto: Autor a archiv MČ Praha 13, zdroj: MČ Praha 13

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...