fbpx

Starosta Prahy 1: Podnikatelům odpustíme nájem za duben a pomůžeme i víc 1 fotografie
Petr Hejma, starosta Prahy 1

Se starostou Prahy 1 Petrem Hejmou o pomoci seniorům, o vybírání a rozdávání roušek na úřadě i o úlevách pro místní podnikatele

Zveřejněno: 14. 4. 2020

Pražská Nemocnice Na Františku je od začátku dubna jedním ze čtyř zařízení v Česku, jež provozuje oddělení, které je vyčleněno pouze pro seniory trpící onemocněním Covid-19. Další taková oddělení pro nejohroženější pacienty mají v Nemocnici Na Bulovce, v Lázních Toušeň u Prahy a ve vojenském zařízení Těchonín na Orlickoústecku. Na Františku jde konkrétně o tři pokoje s devíti lůžky. Nemocnice, kterou provozuje Praha 1, tím vyšla vstříc ministerstvu zdravotnictví. „Já jsem byl osloven přímo premiérem Andrejem Babišem, který mě požádal, zdali by městská část byla ochotna spolupracovat v rámci pomoci s péčí o seniory, kteří byli nakaženi koronavirem,“ popisuje starosta městské části Praha 1 Petr Hejma (STAN).

Pak už šly podle něj věci ráz na ráz. „My jsme to pak následně projednali s vedením nemocnice. A v koordinaci s panem profesorem Romanem Prymulou jsme se nakonec dohodli, že nemocnice pomůže. Spočívá to zatím v poskytnutí jednoho speciálního izolovaného oddělení, které má devět lůžek, z toho dvě s ventilací. Pořád jsme ale připraveni poskytnout rezervu, a to díky tomu, že máme v současné době nefunkční oddělení ortopedie, které by mohlo přispět dvaceti dalšími lůžky.“ Nejen o nemocnici, ale i o zapojení obyvatel do boje proti koronaviru, o pomoci místním podnikatelům i o tom, co přeje starosta Prahy 1 svému obvodu, jsme se s Petrem Hejmou bavili v rámci pořadu Praha seniorům, který připravuje Praha TV ve spolupráci s Flowee City.

Jak se vlastně na Praze 1 zapojuje veřejnost? Přímo na radnici máte třeba centrum, které rozdává seniorům roušky…

My jsme vyhlásili projekt „Praha 1 pomáhá, roušky pro Prahu“ s tím, že jsme oslovili všechny dobrovolníky, kteří doma šijí, aby nám začali v příslušných hodinách nosit roušky na sběrné centrum. Zároveň jsme to rozhlásili, kde to šlo, a občané chodí nejen s rouškami, ale chodí si i pro ně.

V současné době připravujeme kompletní balíček podpory pro podnikatele, a to v návaznosti na vládní podporu i podporu ze strany hlavního města Prahy.

Během týdne fungování jsme shromáždili více než tři tisíce roušek. Je to úžasné číslo, stovky lidí si chodí pro ty roušky osobně. Zároveň i rozvážíme roušky do různých zařízení, jako je například místní sdružení nevidomých a zdravotně postižených. Máme velkou radost, že to funguje.

Prý jste dokázali zapojit i některé firmy. Údajně tisknou štíty na obličej… Jak k této spolupráci došlo?

My jsme se o této iniciativě dozvěděli od ředitele malostranského gymnázia. Právě on je jedním z dobrovolníků, který na 3D tiskárně tiskne ochranné štíty. Jsme rádi, že se spolupráce rozvíjí i do dalších oblastí. V současné době to chceme využít pro naše dobrovolné hasiče.

A jak pomůže naopak Praha 1 místním podnikatelům, kteří musejí mít zavřené provozovny? Dostanou nějaké úlevy?

V první řadě jsme už na konci března rozhodli, že pozastavujeme účinnost valorizace nájemného, za další umožňujeme podnikatelům prodlení v platbě nájemného. A na poslední radě jsme rozhodli, že poskytneme všem slevu ve výši jednoho měsíčního nájmu, a to za měsíc duben. To jsou první záchranná opatření. My v současné době připravujeme kompletní balíček podpory pro podnikatele, a to v návaznosti na vládní podporu i podporu ze strany hlavního města Prahy.

Co byste vzkázal obyvatelům a vlastně i firmám z Prahy 1?

Držme při sobě, pomáhejme si a zachovejme svěží a dobrou mysl.

Související…

Starosta Prahy 1: Tramvaj na Václaváku je pro nás stále prioritou
Zdeněk Strnad

foto: Archiv Praha 1, zdroj: Praha TV, Praha seniorům

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...