fbpx

Když Češi zjistili, že země nemá dost ochranných prostředků, pustili se do šití roušek sami. A to i význačné designérky a návrhářky, jako je třeba Petra Veselá. Ať už se to vezme jakkoli, vypadá to, že nejsme ještě úplně ztracení

Zveřejněno: 28. 3. 2020

Ještě před několika dny plnila designérka Petra Veselá svůj Instagram fotkami ručně vyráběných kožených kabelek a ledvinek, které na zakázku dělá již osm let. V neděli 15. března, kdy bylo jasné, že se v Česku nedostává zdravotnických prostředků, se ale rozhodla na svoje sociální sítě zveřejnit příspěvek s ušitou rouškou a s výzvou, aby se zapojilo co nejvíce lidí. „Jestli máte chuť a šicí stroj, pojďte do toho s námi. Praha 7 prosí o pomoc s šitím roušek,“ napsala v komentáři k fotce.

Ostatně Petra není jediná, která situaci nebere na lehkou váhu a chce nezištně pomoci. Roušky začaly šít například i módní návrhářky Kamila Vodochodská, Petra Balvínová či Šárka Strnadová.

„Během pár hodin po zveřejnění příspěvku, kde jsem se ptala, kdo chce roušky, jsem dostala od lidí stovky zpráv,“ řekla mi designérka. „Bylo mi hned jasné, že není v mých silách ušít tisíce roušek.

Po zhlédnutí japonského videa, jak si rychle a jednoduše doma vyrobit roušku, jsem se rozhodla natočit českou verzi. Je opravdu důležité, abychom všichni nosili roušky. A když člověk nemá roušku, výborně mu může posloužit úplně cokoliv. Třeba superrychlá rouška, šátek nebo i kukla."

Co bylo tím impulsem, že jste začala šít roušky „ve velkém“?

Úplnou náhodou jsem si přečetla zprávu, kterou vydala Praha 7, ve které stálo, že má-li někdo z občanů k dispozici šicí stroj a chce se zapojit do výzvy Šijeme roušky, je možnost si na recepci úřadu Prahy 7 vyzvednout nastříhané látky. Šla jsem tedy hned na radnici pro materiál a doma hned našila několik roušek.

Rouška se může prát. Minimálně na 60 stupňů. Roušku můžete dezinfikovat i tak, že ji namočíte do alkoholu.

Potom jsem začala šít ze svých látek, ale když jsem jich našila sto, uvědomila jsem si, že potřebujeme něco daleko rychlejšího. Mně jakožto „profíkovi“ trvá ušít jednu roušku patnáct až dvacet minut. Vyzvala jsem tedy přes sociální sítě lidi, aby mé video na super rychlou roušku sdíleli, aby se rozšířilo co nejvíce, a lidé si mohli roušku udělat sami z materiálu, který má každý doma. 

Co potřebujeme na rychlou výrobu roušky bez použití šicího stroje?

Nejlepší materiál na roušku je určitě stoprocentní bavlna. Když má někdo nouzi a nemá po ruce stoprocentní bavlnu, může použít například i tričko s menším podílem jiného materiálu. A pak už jen dvě obyčejné gumičky, nebo pruhy vytržené z trička. Ty nám po vyzkoušení přišly nejpohodlnější.  

Jak často bychom měli roušku měnit?

Po půl dni. Každopádně v případě super rychlé roušky si látek můžete nastříhat víc a po několika hodinách vyměnit. Rouška se může prát. Minimálně na 60 stupňů. Roušku můžete dezinfikovat i tak, že jí namočíte do alkoholu.

rousky siti

Jednoduše, vkusně a hlavně účelně. Praha 7 už je i díky Petře rouškami vybavená


Mluvila jsem s mediky, kteří mi poradili, že na rychlou sterilizaci je nejlepší látku několikrát za den navlhčit a přežehlit napařovací žehličkou. Opravdu je důležité nepodceňovat nošení roušek. Třeba ještě v pondělí, kdy jsem popojížděla Prahou, ji strašně moc lidí pořád nemělo…

Předpokládám, že zájem o roušky byl obrovský.

Přišlo mi neskutečně moc zpráv. Když jsem viděla, kolik lidí chce roušky, sdílela jsem další příspěvek, kde jsem vyzvala všechny, abychom se podpořili… S Pavlínou Zychovou jsme oslovily dobrovolnice, co šijí, aby nám pomohly. Ta rychlá rouška je tak jednoduchá, že i děti, které jsou doma, mohou pomoct. Třeba zrovna moje děti teď stříhají.

Kolik už jste stihla ušít roušek?

Jen za den a půl jsem jich našila kolem sto padesáti. Těch superrychlých roušek jsme za den stihly ušít 600. Moc děkuji Pavlíně Zychové, která se teď stará o sociální sítě a snaží se, aby video s výrobou roušky vidělo co nejvíc lidí. Díky pomoci dalších lidí se teď můžu věnovat šití roušek především pro ty, co to nejvíc potřebují. 

Sedí vlastně ta rychlorouška na obličeji dobře?

Ano. Zrovna dneska jsem ji testovala. Chodím s ní od rána a sedí skvěle. Pohodlnější jsou však určitě popruhy z tričkoviny. Je fajn si roušku vystlat papírovým kapesníkem, který funguje jako filtr, anebo, jak se teď píše v médiích, dobře poslouží i filtr do vysavače... Nosme roušky a pomáhejme si navzájem. 

Související…

Cestující mohou do pražské MHD pouze se zakrytými ústy a nosem
Zdeněk Strnad

foto: Instagram Petry Veselé, zdroj: Instagram Petry Veselé

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...