fbpx

Jak využít městská data, jak zbavit Prahu vizuálního smogu nebo jak rozšířit zeleň. Inovační maratón bude řešit šest kritických oblastí. Startupy se hlásily do konce ledna, soutěžit budou do 14. června

Zveřejněno: 25. 2. 2020

Slovo hackathon asi netřeba představovat. Může to být PR firem či politiků, ale někdy může taková "soutěž" přinést i něco užitečného. Hackathonem můžeme řešit klasické IT záležitosti v situaci, kdy standardní řešení nejsou dostupná (případně velmi obtížně a komplikovaně), můžeme řešit otázky dopravy budoucnosti ve městech, jako tomu bylo například na Smart Mobility Hackathon 2019, kde studenti kromě jiného řešili, co by měla umět chytrá zastávka MHD. Hackathony ale mohou řešit i další záležitosti, které se na první pohled tváří netechnicky – například nedostatek číšníků. A hackathon jako způsob řešení problémů, se kterými se statické a rigidní organizace kvůli složitým procesům těžko vyrovnávají, se učí využívat i města.

Praha není výjimkou. Ostatně, kdy jindy než teď, když má pirátského primátora? „Máte nápad, jak zlepšit život v našem městě? Nakopněte s námi Prahu!“ vybízí Zdeněk Hřib k účasti na hackathonu Nakopni Prahu, který bude probíhat až do 14. června, kdy budou na Výstavišti v Holešovicích na festivalu Maker Faire 2020 vyhlášeni vítězové. Do konce ledna se na hackathon přihlásilo 41 týmů a organizátoři už vybrali 25 semifinalistů.

                                                                                  

Inspiraci pro inovační maraton si Praha přivezla z Tchaj-wanu, kde již třetím rokem běží úspěšný Prezidentský hackathon. „Shodli jsme se, že i v Praze máme řadu problémů, které neprávem stojí tak trochu v ústraní, ale přitom nabízejí skvělou příležitost pro aktivní zapojení veřejnosti,“ říká Jaromír Beránek, pražský zastupitel a předseda výboru pro IT a Smart City.

Kvalita vysoká, očekávání mírná

Praha už několik let pořádá nebo spolupořádá klasické hackathony, které většinou řeší jasně vymezený problém. „Výzvy aktuálního inovačního maratonu jsou pojaté šířeji a soutěžní týmy budou mít víc než tři měsíce času. Urbanhackingová akce zaměřující se na městské inovace zde v podobném rozsahu ještě nebyla,“ doplňuje Beránek.

Témata maratonu nabízejí značný prostor pro nová řešení, na která v rutinním provozu nezbývá čas nebo energie.

Zájemci mohou nakopnout Prahu v šesti tematických okruzích: Jak využít městská data, jak zbavit Prahu vizuálního smogu, jak rozšířit zeleň a zlepšit využití vody, jak se mohou sousedé lépe poznat a pomáhat si, jak lépe pečovat o nemocné a ohrožené a jak progresívně vzdělávat v bezpečném prostředí.

„Výběr témat proběhl ve spolupráci s radními, kteří projevili zájem a byli ochotní konceptu inovačního maratonu věnovat svůj čas,“ říká Jaromír Beránek. „Rozhodně to tedy neznamená, že zvolené výzvy pokrývají oblasti činností, které by byly hůře řízené nebo méně důležité než jiné,“ říká Beránek a férově dodává, že témata maratonu nabízejí značný prostor pro nová řešení, na která v rutinním provozu nezbývá čas nebo energie. „Zavedení výstupů úspěšných projektů do praxe se proto samo nabízí.“

Budou ale řešení tak kvalitní, že je Praha bude moct opravdu využít? „Hned na začátku jsme si řekli, že svá očekávání budeme raději mírnit. Přece jen se jedná o pilotní běh a některé věci se budeme učit za pochodu. Ovšem kvalita přihlášených týmů nás velmi příjemně překvapila, a tak se těšíme na v praxi reálně využitelné nápady a řešení. Osobně budu považovat za úspěch, když se některá řešení podaří uvést do praxe,“ dodává Jaromír Beránek.

Týmy dostanou "nalejvárnu"

Návrh řešení je jedna věc, jeho implementace věc druhá. A jelikož se na hackathonech řeší problémy hlavně pomocí IT technologií, integrace do stávajících (komplikovaných) systémů (což ty městské určitě jsou) může být velmi složitá. „Soutěž je postavena tak, aby už od začátku akce měli účastníci k dispozici odborníky z praxe, kteří jim budou k dispozici, mentorovat je a konfrontovat jejich nápady s realitou městského plánovaní,“ říká Petr Vaňásek z agentury Insane Business Ideas, která pro pražský magistrát hackathon pořádá.

Rozhodně se nepředpokládá, že se skončením soutěže  skončí také veškerá práce.

„Cílem je organicky propojit nepředpojatý přístup účastníků se znalostmi a zkušenostmi odborníků z praxe. Do účastníků pak doslova "nalejeme" co největší množství informací, které jim mohou být při řešení výzev k užitku,“ říká Petr Vaňásek. „Ukážeme účastníkům dostupná data k jednotlivým výzvám, užitečné zdroje informací nebo inspirativní projekty.“

Mezi odborníky, které budou mít účastníci k dispozici, budou konzultanti z akademické sféry, zástupci městských firem jako Pražské služby, Technická správa komunikací, Operátor ICT, Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy a také další odborníci z různých odborů, jimž se magistrát věnuje. „Město očekává projektový záměr a prototyp řešení připravený k rychlé implementaci. Rozhodně se nepředpokládá, že se skončením soutěže  skončí také veškerá práce,“ dodává Petr Vaňásek.

Související…

Jak vyřešit dopravu? Odpovědět mají studenti na Smart Mobility Hackathon
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: Nakopni Prahu

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...