fbpx

Tyhle věci nikdy nesplachujte. V potrubí i v přírodě mohou napáchat spoustu škody

Zveřejněno: 14. 4. 2021

Vlasy, toaletní papír, zbytky jídla, ale třeba také doklady či hadry. S tím vším se každodenně musí potýkat nejen pražské čističky odpadních vod. „Lidé jsou schopni do kanalizace naházet úplně cokoliv. Přitom tam patří pouze odpadní voda, kterou použijete při běžné hygieně, na toaletě, při mytí nádobí. Nic jiného,“ zdůrazňuje mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Přestože podle něj splňuje odpadní voda, která projde pražskou čistírnou, všechny předepsané parametry, a je dokonce čistší než ta ve Vltavě, neznamená to, že do odpadu můžeme házet či nalévat, cokoli nás napadne.

V Praze máme dvě kritická místa. Staré Město a Malou Stranu, kde je velká koncentrace restaurací, a některé z nich nerespektují, že olej do kanalizace nepatří.

„K největším nepřátelům všech kanalizačních systémů patří tuk. Když ho totiž do odpadu vylijete, ztuhne tam a nabalí se na něj další nečistoty. To vše vytvoří velmi tvrdou hmotu, která snižuje průtočnost, a může dojít i k ucpání kanalizační přípojky,“ vysvětlil Flowee. „V Praze máme dvě kritická místa. Staré Město a Malou Stranu, kde je velká koncentrace restaurací, a některé z nich nerespektují, že olej do kanalizace nepatří.“

Ne každé město či vesnice má navíc to štěstí, že její odpadní voda protéká čističkou. Jaké další položky kromě oleje by se tedy ve vaší kanalizaci rozhodně ocitnout neměly?

1. Veškeré tuky

Problémem pro odpadové potrubí logicky není pouze kuchyňský olej, ale všechny produkty na podobné bázi, které po zaschnutí vytváří nepropustnou hmotu. Do této skupiny patří například kokosový olej, salátové dresingy, majonézy či máslo v jakémkoli stavu.

Všechny tyto ingredience je ideální nechat ztuhnout, utřít do ubrousku a vyhodit do smíšeného odpadu či na kompost. Větší množství nalijte do pet lahve a odneste do sběrného dvora, vhoďte do speciálního kontejneru či v krajním případě i do směsného odpadu.

2. Kávová sedlina

Instalatéři se shodují na tom, že kávová sedlina je jedním z nejhorších pachatelů způsobujících zablokování odtoku. Před mytím šálků tedy zbytky kávy nejprve vyhoďte do odpadkového koše nebo biologického odpadu.

3. Léky

Nedobrané či prošlé léky se nám často nechce skladovat. V kanalizaci ale mohou, stejně jako v odpadkovém koši, kontaminovat vodu či půdu. Čistírny odpadních vod si s nimi totiž ne vždy umí stoprocentně poradit a voda plná farmaceutických zbytků pak může vážně ovlivňovat zdravotní stav živočichů i lidí. Léky je nejsnazší odnést zpátky do lékárny nebo do sběrného dvora.

4. Zbytky potravin

Rýže, těstoviny ani vaječné skořápky do kanalizace rovněž nepatří, a to ani po rozmělnění v kuchyňských drtičích odpadů. Tyto zbytky jsou v kanalizacích ideální živnou půdou pro krysy, a pokud se na ně navážou jiné látky, například zmiňované tuky, mohou způsobit i ucpání odpadu.

5. Hygienické potřeby

Do kanalizace neházejte ani žádné hygienické potřeby, jako například dětské pleny, vlhčené ubrousky, dámské hygienické potřeby, vatové tyčinky a jiné čisticí textilní materiály.

Ačkoli je většina čisticích prostředků tekutých, nikdy bychom je neměli nalévat přímo do odpadu.

V nich jsou kromě celulózových dílů  také vyztužené vrstvy tvořené plastovými foliemi. Tyto části bohužel, na rozdíl od toaletního papíru, ve vodě nepodléhají rozkladu a dokážou zanést, případně zcela zničit čerpadla v čerpacích stanicích odpadních vod.

6. Čisticí prostředky

Ačkoli je většina čisticích prostředků tekutých, nikdy bychom je neměli nalévat přímo do odpadu. Obsahují totiž škodlivé chemikálie, například fosfáty, antibakteriální látky a další sloučeniny, které čističky nedokážou odstranit a které mohou být pro ekosystém nebezpečné. Obaly s jejich zbytky patří v každém případě do sběrných dvorů.

Související…

Poplatek za skládkování by se měl výrazně zvýšit, říká šéf Pražských služeb
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: Pražské vodovody a kanalizace

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...