fbpx

Když si bude policie určovat, kde a koho bude sledovat, můžeme se postupně vrátit ze Západu zase do totality, myslí si Karel Křivan

Zveřejněno: 22. 11. 2019

Tak nám policajti chtějí otevírat diskusi. Prý pilotní projekt, dávkují po kapkách sladkou medicínu. Ještě Hašlerky by nám k tomu mohly zahrát, třeba tuhle:

„Večer za Strahovskou brannou,

vždy když vyjdou hvězdičky,

potají se v šeru schází

pan Franc s hezkou pannou Stází

z Kapucínský uličky ...“

No oni se dnes už moc potají scházet nemohou, protože kamer přibývá. A policisté chtějí víc: systém na automatické sledování obličejů. To je to otevírání diskuse. Pana France s pannou Stází tak rozpoznají kdekoli. Jeho na fotbale, ji na Letné. Tam se dřív hrál taky fotbal, ale ten jim moc nejde, tak tam pořádají demonstrace. Ale to jsme odbočili.

Přehled a zábava

Policajti budou mít přehled. Plus zábavu. Mohou rozpoznávat obličeje bez vědomí sledovaných. Když jsme měli teď to výročí, tak navrhnout tohle někdo z policie před třiceti pětadvaceti a asi ještě i dvaceti lety, tak nemá nárok. Leč doba se změnila. Zvykli jsme si, že o nás všechno vědí. Vlastně ani nevíme, kdo všechno jsou ti oni.

Svobodná společnost by neměla být stavěna podle mustru represivních složek.

Platíme kartami, voláme z mobilů, ze kterých současně mailujeme, prohlížíme si webové stránky, posíláme informace o sobě do všech možných médií, o kterých se z marketingových důvodů říká, že jsou to sociální sítě. Není na nich nic sociálního a už vůbec nedávají lidi dohromady, ale hezky pěkně je rozkastovávají. Ale to jsme zase odběhli od tématu.

Už toho vidí dost

Bez mého vědomí mě nemá co policie jen tak sledovat. Protože zkušenost praví, že svých pravomocí se nevzdají. Naopak je budou dál rozšiřovat. Za rok, za dva, za pět let, ale jednou budou. On už současný kamerový systém třeba vidí ve tmě, takže pan Franc by mohl s pannou Stází zapomenout na hubičky za šera. To jen v prohnilém mocnářství se mohli dít takovéto zhůvěřilosti. Dnes máme pěkně zaznamenáno, která pohlaví nám co za Strahovskou branou provádějí.

Vsadím se, že bude skupina lidí, která ty kamery doma mít nebude. Ale jinak zavládne pořádek. A teror.

Samozřejmě, že strážci zákona budou argumentovat snazším odhalováním zločinců. Jenže svobodná společnost by neměla být stavěna podle mustru represivních složek. To můžeme pak dát kamery všude a budeme mít dokonalý přehled. Tedy někdo. Vsadím se, že bude skupina lidí, která ty kamery doma mít nebude. Ale jinak zavládne pořádek. A teror.

Přeháním? Vím, že se to dnes moc nenosí, ale více svobody je holt lepší než méně. Byla to odvaha vzít si svobodu větší, než to udělali jinde. Ona svoboda učinila Západ energičtějším v inovacích a současně příjemnějším místem k životu, než mají lidé v jiných částech světa. Teroristy i jiné zločince zastaví naše rozhodnost a ochota bránit se o dost víc než technologické hračky. Jsme schopni hodiny diskutovat na Facebooku či Twitteru o obrázcích na dámských vložkách. Teda ony právě nejsou jen dámské, ale to už zas odbočuju. Tohle je mnohem vážnější. Policisté chtějí prý vést debatu. Tak je vezměme za slovo. Jinak to tady vezmou do ruky oni, a to pěkně řízně, po policajtsku.

Související…

Ostrá tužka Karla Křivana: Autům v Praze není hej. Není to dobře?
Karel Křivan

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...