fbpx


Platforma Festival svobody i další instituce připravují Prahu na velké oslavy. Máme pro vás tipy, kam o víkendu zajít

Zveřejněno: 15. 11. 2019

O víkendu si připomene třicáté výročí sametové revoluce. Někdo to udělá doma, někdo v Lánech, někdo v zahraničí a někdo se půjde podívat na „místa činu“. Organizátoři oslav každopádně zvou lidi na koncerty, výstavy i vzdělávací programy. Vrcholem slavnostního víkendu pak budou pražské akce na Albertově, Národní třídě a Václavském náměstí. V hlavním městě si zájemci budou moci zazpívat, zademonstrovat, ochutnat „kančí na daňčím“ i popovídat s Václavem Havlem.

Koordinace oslav se (z valné většiny) ujala platforma Festival svobody, samostatně se však zapojily i další instituce, například Knihovna Václava Havla, Muzeum hlavního města Prahy nebo Národní galerie.

Obzvlášť mě těší velký zájem mladých lidí o organizaci oslav. Dokazují tak, že cítí odpovědnost za společenské dění a fandí demokratickým hodnotám.

Oslavy na společném setkání organizátorů podpořil už letos v létě i pražský magistrát. „Veřejné akce, které se organizují občansky, takzvaně zdola, mají vždy velkou energii a dokážou kolem sebe živě semknout široká společenství lidí. Připomínkové oslavy 17. listopadu se budou konat na různých místech a v různé podobě, přesto ale ve vzájemné koordinaci a propojené stejnou myšlenkou. Obzvlášť mě těší velký zájem mladých lidí o organizaci oslav. Dokazují tak, že cítí odpovědnost za společenské dění a fandí demokratickým hodnotám,“ řekl primátor Prahy Zdeněk Hřib, který nad některými z akcí převzal záštitu. Kam tedy tenhle víkend můžeme v Praze zajít, zavzpomínat, zaposlouchat se nebo si zademonstrovat?

Oslavy na Albertově

Na Albertově bude program, jak už je zvykem, přizpůsoben studentům. Už 16. listopadu si atmosféru svobody vychutnají společně se známými interprety na koncertu Předvečer sametu, který od 16.30 zahájí písničkář Voxel. V závěsu pak zapěje i Tomáš Klus nebo kapela Chinaski. V neděli si Albertov připomene 17. listopad již tradičním veřejným setkáním Svobodný listopad. Oslavy v devět hodin ráno zahájí koncert smyčcového kvarteta, po němž budou následovat projevy významných akademiků, panelové diskuze, přednášky i prezentace studentských spolků a jiných občanských iniciativ.

narodni trida 0226401595

Takhle to vypadalo na Národní třídě 17. listopadu 1989. Jak to tam bude vypadat letos?


Na program, který bude končit mezi druhou a třetí hodinou odpoledne, pak naváže rekonstrukce historického průvodu z roku 1989. V zástupu budou kráčet herci v dobových kostýmech za doprovodu zvukových záznamů vzpomínek pamětníků. Průvod se stejně jako před třiceti lety zastaví na Vyšehradě a vyvrcholí na Národní třídě. Zda tam bude demonstranty někdo bít, zatím nevíme.

Koncert pro budoucnost

Tradiční Koncert pro budoucnost, který začíná 17. listopadu v 16.30 na Václavském náměstí, naopak zůstane klasický a věrný svému formátu. Promluvy významných českých osobností budou střídat koncertní bloky kapel, zpěváků a zpěvaček zvučných jmen. Těmi budou letos například Aneta Langerová, Lenka Dusilová, Thom Artway, Buty, Vypsaná fixa, MIG 21 nebo Tata Bojs. Na pódiu „pod koněm“ promluví řada významných osobností, například Michael Žantovský, Tomáš Halík, Šimon Pánek, Martin Mejstřík, herec Hynek Čermák nebo reportérka Nora Fridrichová.

Národní třídu už od dvanácté hodiny oživí po celé délce ulice diskuze, přednášky, prezentace neziskového sektoru a také řada koncertů.

Organizátoři slibují i účast zahraničních hostů – potvrzený je mimo jiné bývalý velvyslanec USA v ČSSR William Luers, který významně pomáhal československému disentu. Součástí koncertu bude také dobový videomapping, který bude promítán na historickou budovu Národního muzea. Zhruba desetiminutová projekce, která připomene sametovou revoluci v kontextu pádu železné opony a konce komunistického režimu i celého bloku, se uskuteční dvakrát za večer, konkrétně v 19.30 a 22.00 hodin.

Korzo Národní

Korzo Národní otevře v neděli v 11.45 návštěvníkům celou Národní třídu, kterou už od dvanácté hodiny oživí po celé délce ulice diskuze, přednášky, prezentace neziskového sektoru a také řada koncertů. Vystoupí například David Koller, Zrní, Prago Union nebo Spirituál kvintet. Z úst Dagmar Peckové zazní státní hymna, Modlitby pro Martu se tentokrát ujme Aneta Langerová. Živou atmosféru navodí pouliční divadelníci, tanečníci a artisté.

revoluce plzen 0211154981

Revoluce neprobíhala jen v Praze. Takhle prožívali generální stávku lidé v Plzni


K vidění bude přímo na ulici také několik expozic, například Opráski sčeský historje, fotografie z dílny členů spolku 400 ASA nebo interaktivní výstava Střípky revoluce připravená ve spolupráci s organizací Post Bellum. Večer pak proběhne velkoformátová světelná instalace a projekce příběhů sametové revoluce s názvem Paměť národa: 1989, a to ve třech reprízách – v 17.00, 18.45 a ve 20 hodin.

Ceny Paměti národa

Organizace Post Bellum letos již podesáté v Národním divadle udělí Ceny Paměti národa osobnostem, které prokázaly, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou jen prázdné fráze. Letošní předávání cen, které začíná v neděli ve 20 hodin, překročí hranice Čech a Slovenska.

Mezi laureáty patří kromě českého politického vězně 50. let Miroslava Hampla také polský disident Władysław Frasyniuk, důstojník László Regéczy-Nagy z Maďarska, či německý fyzik Dietrich Koch, kterého držela tajná policie dva roky ve tmě. Post Bellum ale nekončí jen u toho. Přesně v 17.11 hodin spojí celou Českou republiku jedinečné gesto, rozezní se všechny zvony kostelů a radnic.

Sametové posvícení

O víkendu nebudou v Praze chybět ani maškary v ulicích. Už poosmé projde v neděli ve 14 hodin centrem Prahy satirický karnevalový průvod Sametové posvícení, ve kterém studenti palčivá témata přetvářejí do vizuálně zajímavých a provokativních forem.

Nedělní večer zakončí shromáždění Už je to tu zas v Činoherním klubu, kterého se kromě jiných zúčastní i zástupci spolku Milion chvilek pro demokracii.

Motto letošního ročníku zní ULÍTLY TI VČELE?! a odráží zklamání z porevolučního vývoje i dnes tolik palčivé globální problémy. Průvod vyrazí z Kampy a dál se bude ubírat přes Malou Stranu, Karlův most, Smetanovo nábřeží, Národní třídu a Staroměstské náměstí, nakonec dojde ulicí Celetnou na nádvoří Kampusu Hybernská.

Sametový víkend v Knihovně VH

Do oslav se s několika akcemi zapojí také Knihovna Václava Havla. Již v sobotu budou moci návštěvníci farmářských trhů na Vítězném náměstí v pražských Dejvicích ochutnat několik pochoutek z nedávno vydané Kuchařky Václava Havla, například „kančí na daňčím“, některý z jeho slavných gulášů či nenapodobitelný „Lukašenkův hněv“ (nezasvěceným nebudeme prozrazovat). Se soumrakem se uzavře program v prostorách knihovny Nocí divadel, která kromě jiného uvede inscenaci Havlovy Zahradní slavnosti.

 

revoluce 0160738298

Centrum Prahy vypadalo těsně po 17. listopadu 1989 většinou nějak takto


V neděli se pak uskuteční Živé vysílání Českého rozhlasu z Knihovny Václava Havla s diskusí o současné české politice. Po celé odpoledne bude Knihovna VH otevřena veřejnosti a zároveň na náměstí Václava Havla umožní nahlédnout do Havlova stylizovaného obýváku za účasti Dagmar Havlové, Václava Marhoula, Kovyho či Karla Schwarzenberga. Nedělní večer zakončí shromáždění Už je to tu zas v Činoherním klubu, kterého se kromě jiných zúčastní i zástupci spolku Milion chvilek pro demokracii.

Výstava Komunikace 89

K Festivalu svobody se letos poprvé připojila i iniciativa Památník ticha, která připravila výstavu Komunikace 89 aneb státní převrat bez internetu. Tu bude možné zhlédnout až do konce listopadu ve výstavním prostoru na Letenské pláni. Projekt přiblíží zážitkovou formou zlomové okamžiky politického převratu z konce roku 1989 a zvlášť upozorní na datum 25. listopadu, kdy došlo ke zrušení cenzury.

V rámci akce Autodialog budou mít na Letné zájemci navíc možnost popovídat si s Václavem Havlem. V sobotu 16. listopadu od 13 do 18 hodin a v neděli 17. listopadu od 13 do 16 hodin bude původní vůz VW Golf prvního českého prezidenta a také náruživého řidiče parkovat před výstavním pavilonem Komunikace 89 na Letenské pláni proti fotbalovému stadionu Sparty. Havlovi zachycenému na fotografii za volantem vozu budou moci zájemci sdělit a nahrát svůj vzkaz o tom, jak jsme v posledních třiceti letech pečovali o svobodu slova.

Letná s Milionem chvilek

Na sobotu od 14 hodin je na Letnou naplánována i demonstrace Milionu chvilek pro demokracii. Účastníci největší demonstrace od listopadových událostí vyzvali už letos v červnu na Letenské pláni premiéra Andreje Babiše k odstoupení kvůli střetu zájmů.

Další výzva zazní tedy z Letné v sobotu. Sdružení plánuje na demonstraci představit i další žádosti směřující nejen do Strakovy akademie, ale i na Hrad. Shrne je v podpisové výzvě, která bude přesně v 17.11 na internetu k dispozici i pro ty, kteří na demonstraci nedorazí.

Výstavy a prohlídky zdarma

V neděli 17. listopadu budou mít zájemci vstup zdarma do hlavní budovy Muzea hlavního města Prahy na Florenci. Od 16 hodin v muzeu zároveň proběhne komentovaná prohlídka výstavy Listopad 1989 v pražských ulicích a Praha 1989 – cesta ke svobodě. V neděli všechny své expozice veřejnosti otevře také Národní galerie, a to od 10 do 18 hodin. Zájemci budou mít dále možnost navštívit Hrzánský palác na Hradčanech a Lichtenštejnský palác na pražské Kampě. V tom prvním se mohou pokochat oblíbeným výhledem prezidenta Masaryka ze zdejší terasy, ve druhém zase reprezentačními prostory, kde se konaly recepce pro britskou královnu Alžbětu II. či japonského císaře Akihita.

Kromě programu v Praze se k oslavám svobody přidá dalších 47 regionálních iniciativ, a to jak z velkých měst, jako je například Plzeň či Brno, tak i z těch menších. Například Městec Králové si připravil filmové promítání a veřejné shromáždění. Kdo však zatouží nasednout do Havlova auta nebo si pořádně zademonstrovat, bude se muset vydat do Prahy.

Související…

Hrad bych otevřel tak, jako to bylo za Václava Havla, říká Karel Schwarzenberg
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: Festival Svobody

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...