fbpx

Pražské Centrum sociálních služeb zaznamenalo po prázdninách zvýšený výskyt případů domácího násilí. Částečně za to prý může i začátek školního roku

Zveřejněno: 30. 10. 2019

Největší počet odhalených případů domácího násilí ze všech regionů České republiky připadá na hlavní město. Za devět měsíců letošního roku museli násilníci kvůli svému chování konkrétně opustit 129 domácností. A přestože během prázdnin byl zaznamenán mírný pokles, od září se počet případů zvýšil na čtrnáct za měsíc. Ještě před koncem října už přesáhl deset.

„Zřejmě se na zvýšeném počtu projevil i začátek nového školního roku a s tím spojená nervozita a tlak v rodinách s dětmi. Evidujeme i nárůst případů mezigeneračního násilí a drogově závislých osob,“ popisuje ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján.

Šikana mezi generacemi

O tom, že problematika domácího násilí trápí čím dál více obyvatel metropole, kteří své problémy konzultují s odborníky, svědčí i vysoký počet kontaktů pražského Intervenčního centra. Mezi jeho hlavní klienty se v současnosti řadí zejména ženy a nezletilé děti.

Obětí domácího násilí však nejsou pouze děti, ale stále častěji i jejich rodiče.

„Proto jsme od září rozšířili služby o terapeutickou práci s dětmi z rodin zasažených domácím násilím. Cílem terapie je nejen zprostředkovat dítěti informace o jeho právech a přiměřeně jeho věku ho informovat o stávající situaci, ale také o tom, co se děje v rodině. V rámci terapie může dítě sdílet a zpracovat zkušenosti s prožitým násilím tak, aby se zabránilo další traumatizaci dítěte,“ doplňuje ředitel Ján.

Když jsou obětí rodiče

Obětí domácího násilí však nejsou pouze děti, ale stále častěji i jejich rodiče. Tak tomu bylo například v kauze rozvětvené rodiny obývající společnou domácnost. S rodiči v seniorském věku žil jejich 45letý syn s nezletilou dcerou a druhý 41letý syn s partnerkou. Starší ze synů měl problémy s alkoholem a dalšími návykovými látkami, pracoval jen občas.

„Rodičům nepřispíval na bydlení, navíc doma často dělal scény, kdy rozbíjel vybavení bytu a napadal každého, kdo se mu připletl do cesty. Nad rodinou visela i hrozba vystěhování kvůli četným stížnostem sousedů. Po jednom z incidentů se však partnerka mladšího ze synů odhodlala zavolat policii. Ta násilníka vykázala z bytu na deset dní a my jsme postupně kontaktovali všechny členy rodiny,“ řekla k případu vedoucí Intervenčního centra Praha Barbora Holušová.

Staří rodiče se nakonec rozhodli problém řešit žádostí o sociální bydlení. Ve složité situaci se však ocitla dcera vykázaného otce, o kterou se doteď starali právě její prarodiče. „Je svěřená do péče otce, který však nefunguje tak, jak by měl, a matka se o ni nikdy pořádně nezajímala,“ dodává Holušová s tím, že pro odborníky Intervenčního centra tedy práce v tomto případě zdaleka nekončí.

Související…

Proč bychom měli učit své děti nadávat
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Centrum sociálních služeb Praha

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...