fbpx

Zveřejněno: 17. 6. 2017

Učit dítě plavat může být pro rodiče docela dřina. Na druhou stranu je to příležitost aktivně trávit čas se svým potomkem a užít si u toho i zábavu. Když budete vědět, jak na to, můžete mít nakonec ze společného úspěchu dvojnásobnou radost.

Je vcelku logické, že dítě, které se má naučit plavat, se nesmí bát vody. Tady tedy platí, čím dřív začnete odstraňovat u své ratolesti případný strach z vody, tím lépe. Také je důležité, aby ten, který má být učitelem plavání, byl sám dobrý plavec. Jestliže by vám snad měla vadit voda v očích anebo byste měli mít obavy z potápění či z hloubky, přenechte výuku někomu jinému.

plavani

Jestliže nejste dobrý plavec, přenechte raději výuku plavání profesionálům

Začněte hrou

Rozhodně dítě nikdy do ničeho, co je mu nepříjemné, nenuťte, zvlášť když vidíte, že se bojí. Začněte hrou, ideálně na mělčině nebo tam, kde stačí. Malý neplavec se uvolní a další kroky půjdou snáz. Myslete pořád na to, že voda mu má přinášet radost. Povozte dítě na vodě a vštěpujte mu, že ho voda nadnáší. Příkladem mu můžete být i vy – lehněte si na vodu a názorně mu to ukažte.

Naučte ho potápět se

Jakmile budete mít jistotu, že se dítě vody nebojí, můžete přejít k dalšímu kroku. Důležité pro plavání jsou dovednosti spojené s dýcháním a pobytem pod vodou.  Začínejte s bubláním do vody a postupně jděte až do ponoru celé hlavy, ideálně s otevřenýma očima a bez zacpaného nosu. Potápějte se s dítětem, získá tak větší důvěru. Jakmile toto dítě zvládne, můžete zkusit hry na potápění – například na lovce perel.

plavani2

Jako první plavecký styl zvolte znak

Splývání je základ

Dalším krokem k tomu, aby byl z vašeho dítěte plavec, je nácvik dovedností spojených s plaveckou polohou – vznášení se a splývání. Začněte na zádech, povozte jej a znovu vysvětlujte, že voda nadnáší. Dobrou pomůckou je, když jeho pozornost zaměříte jinam – například na zádech může sledovat mraky apod. Výsledkem by měla být dokonalá splývavá poloha jak na zádech, tak na břiše. „Perfektní provedení nám pomůže při samotné výuce jednotlivých plaveckých způsobů a hlavně je důležité připomenout, že vznášení se, tzv. floating, je sebezáchranná poloha,“ říká lektorka plavání Štěpánka Štrougalová.

Plavecké styly

Ačkoliv by asi mnoho z nás napadlo naučit dítě nejdřív prsa, není to nejvhodnější styl pro plavce začátečníka. Nejlepší je znak. Pak můžete zkusit kraul, který je podobný, jen v opačné poloze. A teprve nakonec prsa.

Pády a skoky do vody

„Dětem je nutné už od útlého věku vštěpovat, aby si před samotným skokem zkontrolovaly, zda je prostor doskoku volný a v dohledné době do daného místa nikdo nedoplave,“ upozorňuje Štěpánka Štrougalová a přidává ještě jednu dobrou radu. „Při skoku popředu je nutné mít palce u nohou přes okraj bazénu – zabrání se tím uklouznutí.“ Výuka těchto dovedností začíná pádem ze sedu a pokračuje se z dřepu, ze stoje, z destiček, z bloku. Postupně se zapojují i pády pozadu, na bok, skrčmo i skok po hlavě.

Malému plavci začátečníkovi bychom také měli vysvětlit, že voda může být i nebezpečná. Proto je dobré mít záchytný bod – plavat tam, kde stačíš, záchytným bodem můžete být i vy nebo okraj bazénu.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...