fbpx

Česká metropole se z pohledu velkých investorů dostala na úroveň vyspělých západoevropských velkoměst, vyplývá z průzkumu poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers

Zveřejněno: 5. 7. 2019

Průzkum Emerging Trends in Real Estate: Europe 2019 ukázal, že se Praha pomalu, ale jistě zabydluje mezi dvacítkou nejatraktivnějších evropských měst. V tomto případě se měřítkem pro takové hodnocení staly investiční příležitosti na nemovitostním trhu. Praze v tomto ohledu patří sedmnáctá pozice. Umístila se před takovými městy, jako je Curych, Stockholm nebo Milán. V regionu střední a východní Evropy se jí dostalo vůbec nejlepšího hodnocení.

Vnímání Prahy prošlo v uplynulých letech významnou proměnou a status českého hlavního města jako rozvojového trhu se postupně vytratil. „Investoři začínají přemýšlet o Praze nepříliš odlišně od západoevropských trhů,“ uvedl Richard Jones, poradce pro realitní trh společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC). „Ceny nemovitostí sice dosahují téměř svého maxima, ale zároveň je tu mnoho atraktivních příležitostí pro akvizice,“ dodal.

Výnosy? Nízké, ale atraktivní

Mezi středoevropskými investory má Praha zvuk solidního a významného trhu, kde jsou ceny vysoké a výnosy nízké. Nejvyšší výnosy z pronájmu maloobchodních prostor dosahují 3,5 procenta, zatímco výnosy z pronájmu kanceláří se ustálily na pěti procentech, nebo dokonce níže. Praha přináší investorům benefit i ve smyslu stabilního makroekonomického prostředí. Česká ekonomika totiž v letošním roce poroste nejspíš o 2,5 procenta při mimořádně nízké (a stále klesající) nezaměstnanosti, která je vůbec nejnižší v celé Evropské unii.

Vzhledem k nízkým výnosům jsou realitní investoři nuceni přemýšlet, jak jinak oproti minulým letům zhodnotit svůj kapitál.

Realitní investory podle průzkumu nejvíc zajímá dostupnost vhodných aktiv, uvedly to více než dvě třetiny z firem. Skoro polovina respondentů pak očekává, že dostupnost vhodných aktiv se bude v příštích letech zhoršovat. To je také hlavní důvod přetrvávající atraktivity nemovitostí evropských, které výrazně „válcují“ zbytek světa.

Vzhledem k nízkým (a zřejmě i nadále se snižujícím) výnosům jsou realitní investoři nuceni přemýšlet, jak jinak oproti minulým letům zhodnotit svůj kapitál. Někteří z nich se rozhodli přesunout do alternativních nebo specializovaných oblastí, jako je například ubytování pro studenty. Jiní se naopak zaměřili na nemovitosti s vysokou přidanou hodnotou nebo se pustili do developerských projektů. Z hlediska sektorů s nejvyšším potenciálem pro investice a rozvoj označili respondenti za nejlepší volbu určitou formu rezidenčního bydlení. Vyslovilo se tak šest z deseti.

Téma roku? Dostupné bydlení

Více než polovina dotázaných je znepokojena cenovou dostupností bydlení a situaci vnímá jako významné sociální téma letošního roku. Ve střednědobém horizontu bude dostupné bydlení pro evropský realitní trh jeden z největších problémů, protože prý bude určovat politickou agendu v celé Evropě. A Česko není v tomto ohledu výjimkou. „Každé velké evropské město má stejný problém: nedostatek dostupného bydlení, nedostatek sociálního bydlení a nedostatek péče o seniory. A ten problém se neustále zhoršuje,“ dodal Jones.

Otázkou samozřejmě zůstává, zda je zmíněné hodnocení Prahy dobrou zprávou pro Pražany.

Žebříček atraktivity velkých evropských měst z hlediska perspektivních investičních a developerských příležitostí letos vede Lisabon, který si tak oproti loňsku polepšil o deset míst. Atraktivitu Lisabonu si respondenti spojují především s kvalitou života a pozitivním vedením města. Portugalská ekonomika zdravě roste a její hlavní město je dnes mezinárodní destinací pro firemní klientelu, investory i turisty. Není překvapením, že vedle Lisabonu na prvních místech letošního pořadí stále figurují německá města: Berlín (2), Frankfurt (5), Hamburk (7) a Mnichov (10).

Na byt v Praze vydělávají skoro 15 let

Otázkou samozřejmě zůstává, zda je zmíněné hodnocení Prahy dobrou zprávou pro Pražany. Na jedné straně se dá očekávat, že poptávka po nemovitostech v hlavním městě České republiky ještě více poroste, což vytvoří další tlak na ceny bydlení, a to jak nájemního, tak vlastnického. Na straně druhé to lze vnímat i jako příležitost, obzvláště v kontextu zjištění, že realitní investoři se nebojí vložit peníze do developerských projektů. To by mohlo vést k růstu nabídky bydlení, a tedy stabilizaci cenové hladiny na tomto trhu. Bude ale záležet na dynamice růstu poptávky a nabídky.

Nicméně nejnovější data ukazují, že se zatím žádné ochlazení nekoná. Cena nových bytů vzrostla v loňském roce téměř o dvacet procent a poprvé se v průměru přehoupla přes 100 tisíc korun za metr čtvereční. Rovněž se prodloužila doba, kterou na takový byt průměrný obyvatel české metropole vydělával. Podle Indexu dostupnosti bydlení (CG-INDEX) by si průměrný Pražan mohl koupit průměrný nový byt o výměře 70 metrů čtverečních, kdyby utratil svou roční hrubou mzdu za 14,6 roku (a přitom neutratil za nic jiného, samozřejmě). Ještě před rokem to přitom bylo 13,8 a před čtyřmi lety pak 10,1 roku.

Související…

Bydlení v Praze? Hypotéka je pořád výhodnější než nájem, i když jsou byty drahé
Eva Miklíčková

foto: Profimedia, zdroj: Emerging Trends in Real Estate: Europe 2019

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...