fbpx

Podle Deutsche Bank se žije nejlépe v Curychu. Praha je patnáctá Dalších 3 fotografií v galerii
V Curychu se prostě žije nejlépe. Už na první pohled

Největší německá banka už poosmé sestavila žebříček měst podle kvality života. Nejlépe obstála ta evropská. Praha prý strčí do kapsy Berlín, Oslo, ale i New York nebo Londýn. Nejlépe se žije v Curychu, nejvíce vydělávají obyvatelé San Franciska

Zveřejněno: 7. 12. 2019

Výběr šestapadesáti měst světa s nejvyšší kvalitou života sestavovaný podle kritérií největší německé banky Deutsche Bank jasně ovládly evropské metropole, doplněné několika městy z Asie nebo Austrálie. Nejlépe se podle Deutsche Bank žije ve švýcarském Curychu, který na čele vystřídal novozélandské hlavní město Wellington. Curych a Wellington si vlastně jen vyměnily pozice z loňského roku.

Na své město mohou být hrdí Pražané. Česká metropole se sice do první desítky nedostala, ale její patnáctá příčka je o pět pozic lepší než před rokem. Pokud bude nastolený trend pokračovat v žebříčku roku 2020, může na top ten klidně pomýšlet. Mohla by tak vystřídat například letos desáté Sydney, které oproti loňsku o dvě příčky spadlo.

Evropa jasně v čele

První desítku jasně ovládla evropská města. Dostalo se jich tam pět. Kromě Curychu ještě Kodaň (3. příčka), Edinburgh (4.), Vídeň (5.) a Helsinky (6.). Austrálii ještě na sedmém místě zastoupil Melbourne. Zbylá dvě místa pak zaplnil americký Boston (8.) spolu se San Franciskem (9.). Opačný konec žebříčku kvality života obsadily filipínská Manila (54.), čínský Peking (55.) a nigerijský Lagos (56.).

Z hlediska dílčích ukazatelů si Praha vedla nejlépe u indexu bezpečnosti. Zde obsadila osmé místo.

Žebříček kvality života je agregací osmi dílčích ukazatelů, které autoři považují za nejvýznamnější z hlediska životního standardu. Patří k nim index kupní síly, index bezpečnosti (respektive kriminality), index dostupnosti a kvality zdravotní péče, index nákladů na život, index dostupnosti bydlení, index dojíždění a dopravních zácp, index znečištění ovzduší a životního prostředí a index přívětivosti podnebí.

zurich 1249826221

Curych je nejlepší místo k životu. Praha ale v žebříčku také stoupá


Z hlediska těchto dílčích ukazatelů si Praha vedla nejlépe u indexu bezpečnosti. Zde obsadila osmé místo. Nejbezpečněji je v Dubaji, Tokiu a Curychu. Druhý nejlepší výsledek Praha zaznamenala v pořadí měst, kde se nejméně času tráví dojížděním a v dopravních zácpách, když se umístila jedenáctá. Zde však existuje riziko, že si Praha do budoucna pohorší, a to vzhledem k tomu, že v české metropoli existuje spíš tendence dopravu takzvaně zklidňovat. Nejplynulejší doprava je v tomto ohledu ve Vídni.

S bydlením na štíru

Nejhorší pražský výsledek byl naopak zaznamenán u indexu dostupnosti bydlení, kde největší české město skončilo až šestatřicáté, tedy na začátku poslední třetiny porovnávaných měst. Praha je na tom dokonce hůř než města, kde se bydlení tradičně považuje za velmi nákladné, tedy například v Curychu, Tokiu nebo Vancouveru. Nejdostupnější bydlení se nachází v saudskoarabském Rijádu.

Co se týče platů, patří Praze pětatřicáté místo s měsíčním čistým výdělkem necelých 800 dolarů. To je asi čtvrtina toho, co vydělávají v průměru Newyorčané. 

Kromě žebříčku sestaveného podle indexu kvality života sleduje Deutsche Bank i další ukazatele, podle nichž se dá usuzovat, jak dobře nebo špatně se v tom kterém městě žije. Mají sice o něco nižší vypovídací schopnost, protože jsou zaměřeny příliš úzce, nicméně za pozornost jistě stojí. Patří sem například údaje, jež mapují náklady na pořízení iPhonu, dvoulitrové láhve Coca-Coly, jaký je čistý měsíční výdělek nebo kolik stojí v různých městech pronájem bytu.

wellington 254848015

Pokud máte raději moře, tak je druhým nejlepším místem k životu novozélandský Wellington


Z nejvyššího čistého příjmu se mohou těšit v San Francisku. Tamní obyvatelstvo vydělává v průměru 4 710 dolarů, což dosahuje téměř 1,5 násobku čistého příjmu průměrného Newyorčana. O necelých sto dolarů méně vydělají lidé v Curychu, pak už je ale propast větší. Třetí Chicago totiž na Curych ztrácí více než třináct set dolarů. Praze patří pětatřicáté místo s čistým výdělkem necelých 800 dolarů. To je asi čtvrtina toho, co vydělávají v průměru Newyorčané. Je však nutno vzít v potaz, že jde o pouhé srovnání dolarových příjmů, které nezohledňuje přepočet podle parity kupní síly, tedy nepočítá s rozdílnými cenovými hladinami v porovnávaných městech. Česká metropole si navíc oproti loňsku téměř o šedesát dolarů pohoršila, což lze přičíst oslabení kursu koruny.

A co ty pohonné hmoty?

Praha však není drahým městem jen v oblasti nájemního bydlení, ale i z hlediska turistického ruchu. Noc v pětihvězdičkovém hotelu zde přijde na 501 dolarů, což je o dvacet procent více než v New Yorku. Praha se tak řadí na dvanácté místo v rámci porovnávaných měst, a to mezi jedenáctou Paříž a třinácté Oslo. Naproti tomu má Praha jednu z nejlevnějších Coca-Col na světě. Dvoulitrová láhev zde vyjde v průměru na 1,38 dolaru (na necelých 32 korun), tedy asi třetinu toho co v Oslu a necelé dvě třetiny ceny v New Yorku.

Pohonné hmoty jsou v tuzemské metropoli dražší než v New Yorku o osmdesát procent.

Relativně levné je v Praze také oblečení, obuv nebo veřejná doprava. Naopak pohonné hmoty jsou v tuzemské metropoli dražší než v New Yorku o osmdesát procent, ale zase stále zhruba o čtyřicet procent lacinější než v nejdražším Hong Kongu.

Související…

Je Praha nejdražším městem východní Evropy? Podle Economistu ano
Zdeňka Musilová

foto: Profimedia, zdroj: Bloomberg

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...