fbpx

Zveřejněno: 12. 7. 2017

Jsou krásné, ale nebezpečné. Příroda, která je vytvořila, nám u nich dává pravidelně pocítit, že proti živlům jsme stále bezmocní. Podívejte se s námi na nejnebezpečnější skvosty planety. Patří mezi ně Viktoriiny vodopády v Africe, po právu i americký Grand Canyon nebo norský balvan Kjeragbolten. A která další místa berou dech, ale bohužel i životy?

Výčet míst, kde člověk může poměrně snadno přijít k úhoně, je široký. U světoznámých přírodních divů se můžete zřítit do hlubiny, utopit ve vířící vodě nebo v bahně. Můžete zmrznout, ale i zemřít na dehydrataci organismu... tomu my říkáme teprve dovolená!

neberzpecna priroda shutterstock 433729846

Kjeragbolten v Norsku už má na svědomí spoustu životů.

Kámen zaklesnutý mezi dvěma vrcholy

Norsko fascinuje okouzlující přírodou, která kvůli chladnějšímu podnebí neláká tolik cestovatelů, takže není tolik narušená člověkem. Přece jen má ale několik žhavých magnetů přitahujících velkou pozornost. Patří mezi ně i Kjeragbolten, ani ne dvoumetrový balvan zaklesnutý mezi dva vrcholy hory Kjerag. Vlevo mohutný horský masív, vpravo to samé a pod vámi kámen velký asi jako vy. Na fotce to vypadá úžasně, ale k bezpečným zábavám to rozhodně nepatří.

Zabiják této oblasti se jmenuje BASE jumping. Při něm to na hoře Kjerag už odskákalo pár skokanů. Tahle populární zábava, při níž se skáče s padákem z nižších výšek, totiž přitahuje spoustu nadšenců právě k této 1100 metrů vysoké hoře.

neberzpecna priroda shutterstock 504507469

Je libo koupel v největším vodopádu na světě? Nechte si raději zajít chuť.

Vodopády, které hřmí na kilometry daleko

Také v Africe existují místa, kde je to takříkajíc o ústa. Třeba na okrajích skal kolem Viktoriiných vodopádů. Lidé se přes ně často nahýbají, aby byli blíže bouřícímu živlu, nebo se jeho proudu dokonce dotkli. Nejednoho člověka už však toto riziko stálo život. Před pár lety to odnesl i průvodce, který se padajícího turistu snažil zachytit.

Co se s přepadnuvšími děje potom, netřeba rozebírat. Velké kameny nebo víry pod vodopádem dokážou své. Vždyť Viktoriiny vodopády, to je kolos, proti němuž třeba ty Niagarské vypadají jako umělá dekorační fontánka v obýváku.

Co do šířky i objemu protékající vody patří mezi ty vůbec největší na světě. Vždyť za jednu vteřinu by jejich průměrný průtok napustil padesátimetrový bazén. Kolos široký 1,7 kilometru najdeme na řece Zambezi v hraničním území států Zambie a Zimbabwe. Dým, který hřmí, jak mu říkají místní, svou velikostí uchvátil už leckoho. Třeba české cestovatelské eso Emila Holuba, jenž o něm v sedmdesátých letech devatenáctého století napsal několikasvazkovou monografii.

neberzpecna priroda shutterstock 602444258

Nejdražší spa na světě? Za jednu koupel tady zaplatíte tu nevyšší cenu.

Je libo bahenní lázeň?

Když bublá voda od brambor na plotně, není to nic, kvůli čemu byste museli panikařit, ale bublání bahna v kráterech bahenních sopek může být nebezpečné. Vyvěrání bahna na zemský povrch totiž doprovázejí jedovaté plyny, jako je například metan. Nejvyšší sopku tohoto druhu mají v Pákistánu a měří 700 metrů. K těm nejznámějším patří i oblast kolem kalifornského solného jezera Salton Sea a nedaleké vulkány Yosemitského národního parku. Pokud se ale u ústí kráteru nezdržujete příliš dlouho, problémy nehrozí.

neberzpecna priroda shutterstock 97706066

Grand Canyon je dechberoucí - někdy dokonce doslova.

Grand Canyon má na svědomí 700 životů

O něco riskantnější může být výlet k dalšímu slavnému místu Ameriky, k Velkému kaňonu. Od konce podzimu přes celou zimu jsou některé úseky uzavřeny. Pohyb po jejich kluzkých stezkách může být pěkně nebezpečný. Přes okraj už kvůli tomu spadla pěkná řádka lidí. Celkem na území Národního parku Grand Canyon zahynulo okolo sedmi set osob, toto číslo ale neukazuje jen úmrtí přímo v kaňonu. Zahrnuje také skony v indiánských rezervacích Navajo nebo Hualapej, které k parku také patří.

Mimochodem, kmen Hualapejů má na svědomí jednu z nejznámějších atrakcí Velkého kaňonu – skleněný chodník. Z něj se návštěvníci mohou podívat rovnou dolů. Sice nedohlédnou až do pekla, ale na osm stovek metrů vzdálené dno ano. A pokud četli knihu o smrtelných nehodách v tomto řekou Colorado vyřezaném útvaru, mohou přitom postrašit kolemjdoucí nějakou historkou.

Třeba tou o jediném zdejším známém úmrtí zapříčiněném hadem. Chřestýši tu sice zaútočili na několik lidí, všichni to ale přežili až na jednoho. Stalo se v roce 1933. Plaz zdvihl hlavu a chystal se zaútočit. Muže to vystrašilo natolik, že dostal infarkt a na místě zemřel.

 

foto: Shutterstock, zdroj: ESO travel

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...