fbpx

Sedm parků, které se sice netěší velké popularitě, oblíbeným místům se ale mohou co do kvality s přehledem vyrovnat

Zveřejněno: 1. 3. 2020

Už vás přestává bavit navštěvovat dokola věčně přecpanou Stromovku, kde vás přejedou na kole či jiným vozítkem, Letenské sady, kde musíte čekat na místo na lavičce, nebo Riegráče, kde už si ani to pivo nedáte? Není nutné chodit pořád na ta samá místa. Praha skrývá mnoho parků a zahrádek, které se sice netěší velké popularitě, oblíbeným místům se ale mohou co do kvality s přehledem vyrovnat. A hlavně: Budete tu mít klid.

park vysocany 0120793427

Park Podviní láká rodiny, děti i páry. A největším lákadlem je keltské hradiště


Park Podviní

Parkem Podviní se může stejně chlubit Libeň jako Vysočany. Přestože se rozprostírá pouze na ploše čtyř hektarů, díky svému rozmanitému členění působí jako mnohem větší. Park přitahuje jak rodiny s dětmi, tak mladistvé na posedávání. V létě se zde také pořádají občasné hudební festivaly.

Celým parkem od východu k západu protéká říčka Rokytka, do níž se kolmo vlévá potůček, vytvářející cestou malá jezírka.

To, co na parku zaujme snad každého návštěvníka, je vysoko ležící keltské hradiště ve tvaru hřbetu ještěra s chodbami, tunelem a vyhlídkou nad Dračím jezerem. Tento hřbet navíc vytváří amfiteátr s hledištěm vyskládaným z hrubých kmenů. Pod ještěrem se nachází jezírko s nášlapnými kameny. Celým parkem od východu k západu protéká říčka Rokytka, do níž se kolmo vlévá potůček, vytvářející cestou malá jezírka.

Centrální park

Tento obrovský park působí jako oáza klidu uprostřed sídliště Jihozápadní Město. Je hojně navštěvován obyvateli z okolí, lákavý ale může být i pro cizí návštěvníky. Díky své velikosti je totiž v měřítku Prahy skutečně výjimečný.

Park se táhne od metra Hůrka až po Luka podél Prokopského potoka. Celá plocha zabírá 39 hektarů a je krásně upravená, se spoustou laviček a pěkných míst k relaxaci. Je ideální pro procházky, běhání, bruslení nebo pro kola. Je tu několik dětských hřišť, minigolf, kuželkárna a další možnosti zábavy.

park centralni 0081057205

Centrální park je ideální pro procházky, běhání, bruslení nebo pro kola


Z parku se navíc dá projít až do historické části Stodůlek, která na rozdíl třeba od staveb původního Jižního Města nebyla nikdy zbourána, a zůstala tak zachována jako ostrůvek historie uprostřed mohutných panelových bloků.

Židovské pece

Krajinářský park Židovské pece, který se rozkládá mezi ulicemi Malešická a Jilmová na Žižkově, je příjemným místem pro oddych a rekreaci. Park nebyl vždycky vůči vycházkářům úplně přátelský. Městská část Praha 3 zde ale v letech 2014 a 2015 investovala do rozsáhlé úpravy.

V parku lze nalézt pohodlné piknikové místo se zabudovaným grilem a posezením, které je hned vedle dětského hřiště. Dostat se k němu dá třeba z tramvajové zastávky Strážní na Koněvově ulici. V části parku je povolen volný pohyb psů.

park zidovske pece 0157683306

Dětské hřiště na Židovských pecích. Tady třeba na rozdíl od nedaleké Parukářky najdete místo vždycky


I když tomu název trochu napovídá, Židé zde v minulosti opravdu upalováni nebyli. Nikdo sice dodnes přesně neví, z čeho pojmenování Židovské pece pochází, jedna z pověstí ale říká, že když císařovna Marie Terezie vyháněla z Prahy Židy (kolem roku 1744), uchýlili se právě do těchto míst. V okolních skalách si vyhloubili jeskyně a vybudovali v nich příbytky.

Malešický park

Tento park je tak trochu raritou mezi běžnými parky. Když do něj vstoupíte, okamžitě vaši pozornost vzbudí množství zvláštních zařízení. Jde o různé pumpy, korýtka, mlýny či dřevěné houpačky, které spouští fontány a vodotrysky. Menší děti ocení zase lanovou pavučinu či drobné zábavné prvky, jako jsou kamenné varhany či zvonkohry. Moderní technologie se promítly do instalovaného osvětlení – část lamp je totiž napájena pomocí solárních panelů.

park malesicky 0175074787

V Malešickém parku si vyhrají děti i dospělí


Park je jako jeden z mála v Praze maximálně uzpůsobený i vozíčkářům, handicapovaným a seniorům zde slouží moderní cvičební stroje. Na své si přijdou také cyklisté a in-line bruslaři. V parku naleznete i zónu pro volné pobíhání psů.

Park Santoška

Území tohoto parku pokrývaly původně vinice u barokní usedlosti vybudované roku 1654, dnes už by se v parku hledaly jen těžko. V současnosti se tu nachází mateřská školka, v horní části oplocené dětské hřiště s domkem správce. Zrekonstruované dětské hřiště je sice trochu hůře přístupné veřejnou dopravou, vede k němu ale velmi příjemná procházka z autobusového nádraží na Knížecí. Ze Santošky vedou schody k silnici Radlická a odtud se dá dostat přes most ke smíchovskému nádraží.

park santoska

Lehce záhadná Santoška na Smíchově


Zajímavostí je, že voda ze zdejší studny byla prodávána jako minerální a léčivá v lékárně na Malé Straně‎. Návštěva parku Santoška se dá skvěle zkombinovat s procházkou do Sadů na Skalce.

Sady na Skalce

Nedaleko od rušného smíchovského obchodního centra se nachází další menší klidný park – Sady na Skalce. Park leží přesně v místech, kde činžákový Smíchov přechází ve vilový, tedy mezi ulicemi Ostrovského, Kováků, Na Skalce a Bieblova. A je zvláštního, trychtýřovitého tvaru. A nepravidelného tvaru je i jeho poměrně velké jezírko, které je chráněno vysokou umělou skálou, po níž stéká proud vody. Nad jezírkem se nachází vyhlídka s malým kovovým altánkem z 90. let 19. století.

park na skalce

Do tohoto parku se dostanete přímo z rušného nákupního centra na Andělu


Nechybí ani dětské hřiště, sochy a lavičky. Pod parkem je labyrint krytů z 1. světové války. Pod částí parku vede tunel Mrázovka, pohodu parku ale nijak nenarušuje.

Kateřinská (psychiatrická) zahrada

Tento parčík je přístupný pouze ve všední dny, a to od 6 do 18 hodin. O víkendu jeho vchod střeží vysoká zamčená brána. Mnoho z pracujících lidí proto nemá příliš šancí se sem dostat, přesto ale stojí za to si čas najít a toto místo navštívit. Kateřinská zahrada představuje skoro až zapomenutý kus přírody v samém centru Prahy, mezi stanicemi metra I. P. Pavlova a Karlovo náměstí. Pozemek původně sloužil jako zelinářská a květinová zahrada, ale během barokní úpravy staveb mezi lety 1718 a 1730 došlo i na přestavbu jižní zahrady.

Součástí celého objektu je kostel sv. Kateřiny a bývalý klášter řádu obutých augustiniánek. V současné době se v objektu nachází psychiatrická léčebna, kde zemřel například Bedřich Smetana. V zahradě se v létě odehrávají kulturní akce.

Související…

Co přináší štěstí lidem ve městech? Hlavně parky či knihovny
Tereza Hermochová

foto: Profimedia a Wikipedie, zdroj: Praha neznámá

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...