fbpx

Pokud má být Česko opravdu digitální, pak úřednickou čtvrť nepotřebuje. Co potřebuje, je špičkové technologické centrum

Zveřejněno: 13. 2. 2019

Debata o úřednické čtvrti se lehce zvrhla ve výkřiky, kolik by tenhle nápad stál, jak by taková čtvrť asi vypadala, jestli je něco podobného ve světě a k čemu by to asi tak všechno bylo. Málokdo se ale zamýšlí nad tím, jak jde celý tento projekt proti projektu daleko zásadnějšímu a pro tuto zemi nezbytně nutnému. Ten projekt se jmenuje Digitální Česko.

Teď trochu delší citace. Pochází od premiéra Andreje Babiše a z konference Digitální Česko, kterou předseda vlády zahajoval na začátku února. „Koncepce Digitální Česko dnes zastřešuje 785 záměrů, takže si asi dokážete představit, o jak velkou agendu, zahrnující celý eGovernment, jde. Z těch 785 se nám již rozběhlo 200 projektů. Souběžně nám jede rozvoj Portálu občana. V něm je už k dispozici 60 služeb zastřešujících agendy různých ministerstev. Takže šedesát služeb v elektronické podobě, díky kterým nemusí občané chodit šedesátkrát na úřad.“ Tak vida, tohle Andrej Babiš vyzdvihuje v době, kdy zároveň tvrdí, jak se občanům bude s formulářem pěkně pobíhat mezi ministerstvy v Letňanech.

Nápady na IT vychytávky pro hladší administrativu města i státu vznikají i v IT firmách a start-upech.

„Máme datové schránky. Množství věcí lze se státem vyřídit přes datovku a musíme to propagovat, musíme o tom lidi informovat. Například od podání daňových přiznání přes žádosti o rodičovský příspěvek po různé výpisy a potvrzení. Koncem ledna jsme představili nový design a nové funkcionality datové schránky, abychom zjednodušili a zpříjemnili její používání...“ Nebojte, už jdeme do finále: „Občané musí dostat právo na služby v digitální podobě prostřednictvím nového zákona o eGovernmentu. Dalšími důležitými projekty jsou portál Moje daně, digitalizace stavebního řízení...“ Prostě bomba. Kdo by pak jezdil do Letňan, že?

Osobně neznám (a skutečně jsem se ptal) nikoho, kdo by potřeboval něco vyřídit na ministerstvu a fyzicky u toho být. Běžných občanů (pokud nenesou úředníkovi úplatek) se tedy dostupnost vládní čtvrti u pražského okruhu a u metra vůbec nedotkne. Problém je spíš komunikace úředníků mezi sebou, což je ale hlavně problém příliš složité byrokracie, ve které se nevyznají ani sami úředníci. K tomu jim ale žádná čtvrť nepomůže.

Skončilo to u schránek

Úřady přitom ukazují, že když mají nástroje, tak s lidmi komunikovat umějí. Datové schránky fungují úspěšně už deset let. Od té doby tady ale žádná další revoluce v komunikaci občanů se státní správou nebyla. O digitalizaci se od té doby spíš mluví, než by se reálně něco dělalo. Když už člověku přijde i do té datové schránky (jako loni mně) vzkaz "dostavte se na Finanční úřad tehdy a tehdy", tak se mu z té představy návštěvy úřadu dělá špatně kolem žaludku. Nakonec stačilo zavolat a za pět minut bylo po problému. I to je pořád rychlejší než jezdit do Letňan.

Estonsko, které je v digitalizaci státní správy nejdál, má třeba resort pro podnikání a informační technologie.

Státní správa má spoustu much, ale úředníky není proč trestat tím, že bychom je uzavřeli před světem. Navíc není úplně jasné, jak dobře by se ministrům jezdilo z resortů na jednání vlády do centra města a na jednání sněmovny a Senátu do centra města (Andrej Babiš to měl svého času z ministerstva financí na vládu pěšky dvě minuty a do sněmovny jednu).

Jedno ministerstvo by ale v Letňanech vzniknout mohlo. Estonsko, které je v digitalizaci státní správy nejdál, má třeba resort pro podnikání a informační technologie. Svá digitální ministerstva mají i mnohé další státy, především ty, které to s digitalizací myslí vážně (včetně Pákistánu!). Tato ministerstva úzce spolupracují se soukromým sektorem. Nápady na IT vychytávky pro hladší administrativu města i státu vznikají tedy i v IT firmách a start-upech.

Související…

Úřednická čtvrť v Letňanech: Dopadne to jako vždycky?
Zdeňka Musilová

A proč by takovéhle české Silicon Valley nemohlo vyrůst právě v Letňanech? Proč by tam nemohla vyrůst špičková nemocnice, kde by se testovaly nové technologie pro zdravotnictví? Proč by tady nemohly vyrůst digitální laboratoře pro studenty? Pražská radnice, která podle primátora bere digitalizaci jako svou prioritu, by takovému projektu jistě vyšla vstříc. A mohlo by se konečně začít plnit i to, o čem mluví vládní strategie nazvaná Digitální Česko.

Co tedy brání? Stát by to nejdříve s digitalizací musel myslet opravdu vážně a otevřít všechna svá data veřejnosti a soukromému sektoru. A ne je spolu s úředníky uzavřít... na sídlišti v Letňanech.

foto: Shutterstock, zdroj: Digitální Česko

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...