fbpx

Zahrádka u hospody je vždycky výhoda. Proč vlastně tak přitahuje lidi? 1 fotografie
Foto: Shutterstock

Hospodští mají jasno. Venkovní posezení u piva je obrovská výhoda. A soudě podle přeplněných zahrádek jim návštěvníci dávají za pravdu

Zveřejněno: 6. 7. 2022

Všichni to známe. Sednout si v pátek navečer do hospody, pokecat a dát si pár piv je výborná zábava a relaxace. Samozřejmě, když se to nepřežene. Sednout si ale s pivem venku na čerstvém vzduchu, povídat si s přáteli a pozorovat okolí nebo se třeba kochat odcházejícím dnem a pomalu se rozsvěcujícími lampami, to je zase o několik úrovní výš. Zahrádky v Česku prostě táhnou, lidé je mají tradičně v obrovské oblibě a hospodští si to velmi dobře uvědomují. Co nás na nich podle hospodských tak přitahuje?

„Zahrádka je pro nás naprosto stěžejním místem,“ říká Marek Kočvera z Klášterního pivovaru Strahov. „V letních měsících je to vidět nejvíce. Sedět venku pod slunečníkem je velmi příjemné a pro lidi bydlící v Praze je to trochu změna oproti celoročním zvyklostem. Když je zahrádka obklopena nějakou zelení, je to velká výhoda,“ říká Aleš Potěšil z Klášterního pivovaru sv. Vojtěcha v Břevnově.

V deset hodin nesmí být na zahrádce ani noha. Ovšem sedět večer třeba při svíčkách nebo při rozsvícených žárovkách... to je prostě nenahraditelná magie.

„Hezky upravená zahrádka je něco, co vám lidi přitáhne. Sedět a dát si pivo pod širým nebem je prostě skvělý zážitek,“ říká Karel Vomáčka z vršovické restaurace Smysl života. „Zahrádky jsou mezi lidmi dlouhodobě oblíbené a spousta z nich si už dneska vybírá, kam si půjde sednout právě podle toho, jestli tam zahrádka je, nebo ne.“

Je to dál, ale je to fajn

O oblibě zahrádek svědčí i fakt, že zatímco dříve se otevíraly už během května, dnes není výjimkou konec března. „Otevírají se s prvními jarními paprsky slunce. Je ale pravda, že posezení na zahrádce při západu slunce je nejvíc,“ usmívá se Štěpán Tkadlec z Únětického pivovaru. A na zahrádky spoléhají i tradiční restaurace, jako je třeba hospoda U Fleků. „Máme zahradu s kapacitou téměř 500 míst, která je za příznivého počasí často vyhledávaným místem pro svoji neopakovatelnou atmosféru a výjimečnost,“ říká Ivo Brtník, jednatel hospody.

Zahrádky jsou prostě natolik boží na všechny strany, že hospodští rádi zvládají i trochu náročnější provoz. „Přece jen nosíte pivo a nápoje trošku dál a taky musíte dodržovat určitá pravidla, například večerku. V deset hodin nesmí být na zahrádce ani noha. Ovšem sedět večer třeba při svíčkách nebo při rozsvícených žárovkách... to je prostě nenahraditelná magie,“ říká Karel Vomáčka. „Naše zahrádka je více vzdálená od výčepu a výdeje jídla z kuchyně, navíc hosté vyžadují servis i v nepříznivém či chladnějším počasí,“ dodává Štěpán Kadlec.

Letní speciály

 

Hospody se zahrádkou se na letní sezónu vždy pečlivě připravují, chystají například letní menu, posilují personál, zohledňují specifické letní chutě a hlavně: Všeho musí být dostatek. „Plánujeme vařit spíš slabší, avšak chuťově výrazná piva. Z našich zkušeností víme, že právě na letních zahrádkách si lidé rádi dopřejí tato letní svěží piva,“ říká Aleš Potěšil z Břevnova.

„Připravujeme letní Cherry Sour Ale a samozřejmě letní menu,“ dodává Marek Kočvera ze Strahova. Velkou oblibu má v létě samozřejmě také grilování. „Pořádáme speciální grilovací večery, které chceme tematicky zaměřit – burgerové odpoledne, steakové odpoledne, rybí večery,“ říká Karel Vomáčka ze Smyslu života. Ale ať si kdo chce, co chce, říká, nejdůležitější stejně zůstává dobré pivo a příjemná obsluha. „Snažíme se zajistit rychlý a kvalitní servis pro naše zákazníky. Naším základem na léto je dobře ošetřený, dostatečné uzrálý výtečný český ležák. Pak to jde už samo,“ dodává Štěpán Tkadlec.

Ve věku zdražování

Letos se ale zahrádky a restaurace vůbec potýkají s většími výzvami než obvykle. Všichni se těší na to, že bude letos zase normální provoz, covid je pryč. Přišla ovšem zase inflace, přišlo zdražování energií, lidé z gastra utekli, takže v hospodách často nemá kdo obsluhovat, a co se covidu týče, radši se s hospodskými nepouštějte do diskuse o tom, co přijde ve zbytku roku.

„Každý má obavy, co bude na podzim. Inflace a zdražování energií je pro podnikání často likvidační, spousty podniků tuto situaci neustojí,“ říká Ivo Brtník od Fleků. „Zdražování má vliv samozřejmě na vše, ale věřím, že alespoň pivo si lidé neodepřou. Je na nás, abychom se s novými výzvami vyrovnali, když už jsme přežili téměř dva roky zavřené restaurace,“ říká Marek Kočvera.

Obzvlášť v metropoli pak vnímají hospodští výrazné tlaky. „V Praze funguje silné konkurenční prostředí, zde se každý musí snažit inovovat svůj produkt a přizpůsobit se podmínkám. Jen zdražovat není řešení, i když v současné době nás to potká asi všechny. Je třeba se tomu přizpůsobit, hledat řešení taková, aby se lidi vždy rádi vrátili,“ říká Aleš Potěšil. „Domníváme se, že velkou roli v tomto tématu hraje zpravodajství a média obecně. Člověk má díky nim občas pocit, že konec světa nastane již zítra,“ usmívá se Štěpán Kadlec z Únětic.

Na vlně optimismu

A usmívá se proto, že i přes náročnou situaci zůstává optimistou. V podstatě jako všichni, kteří v gastro zařízeních v dnešních podmínkách podnikají. „Určitě se bude měnit prostředí v celé společnosti, a tím pádem i v gastru. Věříme ale, že Češi si svoji světově specifickou atmosféru našich hospůdek vzít nenechají.“

A s tím souhlasí i Karel Vomáčka. „Lidé se naučili dávat pozor, dodržovat určitá pravidla a taky si začali možností chodit do příjemných podniků více vážit. Inflaci a zvyšování cen samozřejmě vnímáme, ale bereme ji jako příležitost k tomu, abychom lidem nabídli opravdu nejlepší služby a zážitek.“

Hospodští zatím mohou mít pocit, že optimismus je oprávněný. Pražské zahrádky jsou i díky počasí a uvolněným postcovidovým pravidlům narvané. „Říká se, že v hospodě je líp než na světě, a to je staletími ověřená pravda,“ usmívá se Štěpán Tkadlec.

Související…

Boj o zahrádky v Praze: Lidé je chtějí čím dál víc, přesto ubývají
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...