fbpx

S generálním sekretářem Asociace realitních kanceláří České republiky Janem Borůvkou o tom, jak koronavirová pandemie ovlivnila, ovlivňuje a ještě ovlivní trh s nemovitostmi v Praze i na venkově

Zveřejněno: 27. 9. 2020

Vypadá to, že koronavirus se v naší společnosti pohodlně zabydluje a zároveň docela zásadním způsobem ovlivňuje vše, co s životem v ní souvisí. A nám do života přináší hlavně nejistotu. Nejinak tomu je i na realitním trhu. Generální sekretář Asociace realitních kanceláří Jan Borůvka by se ale podle svých slov rozhodně do nemovitostí určených k bydlení investovat nebál. Takto "uložené peníze" prý svoji hodnotu neztratí. S Janem Borůvkou jsme se bavili o tom, jak v Praze aktuálně vypadá trh s nemovitostmi, zda bydlení v hlavním městě konečně zlevní a jestli není lepší před koronavirem, drahým bydlením a drahými službami utéct na venkov.

Už se dá říct, jak koronavirus změnil trh s byty v Praze?

Obecně se dá říct, že každá situace, která má celosvětový dopad, ať už se jedná o cokoli, ovlivňuje naše činy, způsob jednání i chování. Epidemie "koronavirová" bezpochyby postihne ekonomiku. Už nyní můžeme slyšet v médiích, případně se dočíst ve statistikách, že se ekonomika zpomaluje ve všech evropských zemích, nás nevyjímaje. Zvyšuje se nezaměstnanost... No a trh nemovitostí reaguje vždy s určitým zpožděním. Je ale jisté, že současná situace trh nemovitostí ovlivní.

Jaké to bude mít na trh dopady?

Už teď se dá předpokládat, že současné nízké úrokové sazby bank, které poskytují hypotéční úvěry, budou reagovat na cenu, za kterou si také ony samy půjčují. Peníze na pořízení vlastního bydlení tak budou v budoucnu zřejmě "dražší", banky budou ještě obezřetnější v rozhodování komu půjčit a komu ne. Ostatně i zájem o půjčování může být ovlivněn obavami ze ztráty zaměstnání.

Takové změny jsou ale v rámci běžných ekonomických výkyvů poměrně časté. Liší se covidová situace v něčem?

Právě že oproti změnám cen nemovitostí v rámci "běžných" ekonomických výkyvů měla situace s covidem na trh nemovitostí v některých jeho segmentech a hlavně lokalitách takříkajíc okamžitý nástup. Nikdo asi nepřehlédl zprávy o propadu zájmu o pronájmy formou Airbnb. A tak na místo nejrůznějších chystaných předpisů, které se týkají omezování krátkodobých pronájmů, zaúčinkoval "vyšší princip".

Nová výstavba si své ceny drží, v některých případech se tyto byty dokonce pořád mírně zdražují.

Tam, kde není poptávka, nelze službu logicky poskytovat. Například v Praze tak přibylo na 10 tisíc bytů bez nájemníků, a to povětšinou v těch nejžádanějších lokalitách. Některé dodnes zůstávají prázdné, část však byla jejich majiteli promptně poskytnuta na běžný nájemní trh. Ceny těchto pronajímaných bytů klesly, a to řádově. Kupodivu to však na standardní ceny nájemních bytů v Praze zásadní dopad nemělo.

Jak je to tedy aktuálně s cenami bytů v Praze?

Pokud se budeme bavit o cenách prodejních, tak nová výstavba si své ceny drží, v některých případech se tyto byty dokonce pořád mírně zdražují. A vzhledem k tomu, že investice do nemovitostí se jeví jako jedna z nejjistějších forem "uložení" peněz, poptávka stále mírně převyšuje nabídku, což také není signálem pro zlevňování.

Nevyhnal koronavirus Pražáky na venkov?

Na vesnici, nebo říkejme raději do přírody, se "ve vlnách" utíkalo vždycky. Připomeňme například krásné vily či celé vilové zástavby v okolí Prahy, například Dobřichovice a řadu dalších. Zároveň jsme však pohodlní a potřebujeme nebo chceme také zajištěnou infrastrukturu, na kterou jsme ve městě zvyklí. A tak historicky vznikly a vznikají nejrůznější formy zahradních měst a podobně.

Jan Borůvka (61)

Absolvoval fakultu architektury na ČVUT. Působil jako projektant v architektonickém ateliéru Hydroprojektu. Absolvoval 11 zahraničních specializačních kurzů zaměřených na nemovitosti. Funkci generálního sekretáře Asociace realitních kanceláří České republiky (ARK ČR) zastává už od roku 1991. Od roku 1994 je jednatelem Informačního centra ARK a realitním konzultantem. Je prezidentem tuzemské odbočky Mezinárodní realitní federace FIABCI a viceprezidentem evropského sdružení realitních a správcovských asociací CEPI. (zdroj: E15)

Mladé rodiny s malými dětmi se do takových zón stěhují, ale není-li infrastruktura dostatečná, stěhují se záhy zase zpět do měst. Ne každý se chce stát "taxikářem" pro své děti, pokud jim chce zajistit dostatečné vzdělání, zájmové kroužky a aktivity.  Na jejich místo se pak stěhují zase ti, kteří již mají města "dost". Prostě koloběh se opakuje... Nedá se tedy říct, že by současná situace něco zcela zásadně změnila. Ano, je fakt, že stoupl zájem o rekreační nemovitosti.

Jdou se stoupajícím zájmem o rekreační nemovitosti nahoru i jejich ceny?

Vždycky jsme byli národem chalupářů. Možnost cestování od 90. let to samozřejmě "narušila", ale restrikce v rámci situace ohledně koronaviru opět zájem o rekreační chalupy a chaty zvýšily. Tam, kde je převis poptávky, rostou ceny. Takže nejinak tomu je i nyní.

Související…

Zájem Britů o život na venkově vzrostl o 126 procent. Kvůli koronaviru
Klára Kutilová

foto: ARK ČR, zdroj: ARK ČR

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...