fbpx

Nový daňový balíček Ministerstva financí má nabídnout obcím možnost, aby si zahýbaly s daní z nemovitosti pro podnikatele. Jenže obce soukromníkům daně zvyšovat nechtějí. A některé to už navíc udělaly. I bez ministerstva

Zveřejněno: 13. 2. 2020

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) připravuje další daňový balíček. Teď nemyslíme ten, co se týká piva a který balíčkem asi původně ani být neměl. Do svého nového balíčku, který se týká nemovitostí, chce mimo jiné zahrnout možnost pro města a obce, aby si zvýšily daně ze staveb a pozemků v lokalitách, kde se nacházejí komerční stavby. Pražské městské části však o nic takového nestojí a koeficient pro výpočet daně z nemovitostí by nezvyšovaly. Proč? Protože nechtějí své občany a podnikatele zatěžovat.

Mezinárodní organizace prý kritizují Česko za to, že má nízké daně z nemovitých věcí. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) to na začátku února uvedla v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Proto chce do daňového balíčku, který by mohl začít platit od příštího roku, zahrnout možnost pro města a obce zvýšit koeficient pro sazbu daní z nemovitostí v lokalitách, kde se nachází například průmyslové podniky. V současné době je maximální výše tohoto koeficientu stanovena na 1,5násobek místní sazby. „Teď toto zvažujeme, že to do toho balíčku dám,“ řekla. O návrhu podle svých slov jednala také se Svazem měst a obcí České republiky.

Nechceme a neplánujeme

Oslovili jsme vedení několika pražských městských částí, abychom zjistili, zda navýšení daní z nemovitostí v komerčních lokalitách je právě to, po čem skutečně prahnou. A ukázalo se, že naprostá většina z nich by stejně takovou možnost nevyužila. „Přestože by naše městská část uvítala více finančních prostředků do svého rozpočtu na údržbu a opravy veřejných prostranství, nehodláme v této době zvyšovat finanční zátěž svým občanům. Náš případný souhlas se zvýšením daně z nemovitých věcí by musel být podepřen snížením jiné daňové zátěže,“ uvedla pro Flowee starostka městské části Praha 2 Jana Černochová (ODS).

Malí podnikatelé a živnostníci by pak buď museli zvýšit ceny svých služeb, nebo z důvodu udržení konkurenceschopnosti snížit svůj zisk.

Praha 3 k navýšení daní z nemovitostí přistoupila už v loňském roce, a tak o dalším takovém kroku podle své mluvčí Michaely Luňáčkové neuvažuje. Obdobně se vyjádřila také radnice Prahy 4. „Neplánujeme to,“ sdělil Flowee její tiskový mluvčí Jiří Bigas. „Zvýšení koeficientu pro daně z nemovitostí dlouhodobě odmítáme. Praha 5 díky iniciativě ODS už v připomínkovém řízení v červnu 2019 Magistrátu hlavního města Prahy navrhovala, aby se koeficienty pro daně z nemovitostí nezvyšovaly,“ uvedla starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS). Politička mimo jiné argumentuje tím, že zvyšováním daní z nemovitostí by městská část podnikatele pouze trestala. „Malí podnikatelé a živnostníci by pak buď museli zvýšit ceny svých služeb, nebo z důvodu udržení konkurenceschopnosti snížit svůj zisk,“ dodala.

„Městská část Praha 9 daň z nemovitosti nechce zvyšovat. Má dlouhodobě vyrovnané rozpočty s nezvyšujícími se běžnými výdaji, a proto své obyvatele nemusí zatěžovat zvýšením daně z nemovitosti,“ řekl Flowee také starosta Prahy 9 Jan Jarolím (ODS).

Nechytne se ani kraj Středočeský

Potenciální růst koeficientu pro zdanění komerčních nemovitostí se samozřejmě netýká pouze hlavního města. Zeptali jsme se proto, jak se na návrh ministryně Schillerové dívají města a obce ve Středočeském kraji. „Česká republika nepotřebuje další zvyšování koeficientu pro daň z nemovitosti. Jako starosta Líbeznic říkám, že zvyšování daně z nemovitosti nechceme a nevyužili bychom ho,“ uvedl Martin Kupka (ODS) pro Flowee.

Stejný názor má také starosta města Kolín Michael Kašpar (Změna pro Kolín). „Dle mého názoru to není potřeba a nevyužili bychom toho,“ sdělil Flowee. Přitom právě pro Kolín by takové navýšení bylo rozpočtově velmi zajímavé, neboť rozloha průmyslové zóny Ovčáry dosahuje 171,6 hektaru.

Daně v Praze už jsou výš

V Praze se však od letošního roku daň z nemovitostí navyšovala, a to na základě rozhodnutí magistrátních zastupitelů. Většina z nich totiž loni v září zvedla ruku pro nové znění vyhlášky, která mění koeficienty pro výpočet daňové povinnosti. Nově se sice pro některé čtvrti snížil základní koeficient z 3,5 na 2,5, současně se ale stanovil místní koeficient na hodnotu 2. Ke změně došlo poprvé od roku 2002.

Daň z nemovitosti patří do skupiny majetkových daní a je pro města a obce velice atraktivní možností k vylepšení příjmové strany jejich rozpočtů.

Městské části mohly zvýšit koeficient až do úrovně pět. V praxi ale ve 24 městských částech zůstala daň z nemovitosti pro letošní rok stejná jako doposud. Dalších osm odhlasovalo koeficient na hodnotu 3,5 a čtyři na 4,5. Ve 21 čtvrtích se pak tento koeficient (a tedy i vyměřená daň) zvýšil na dvojnásobek.

Daň z nemovitosti patří do skupiny majetkových daní a je pro města a obce velice atraktivní možností k vylepšení příjmové strany jejich rozpočtů. Ze sta procent totiž náleží právě jim, přičemž náklady na její výběr zcela nese stát. V posledních letech zintenzivňuje debata o morálnosti majetkových daní. Argumenty jejich odpůrců totiž vycházejí z faktu, že majetek byl pořízen (vybudován) z peněz již jednou zdaněných.

Proč a jak se platí

Na straně druhé pak stojí argumenty efektivnosti těchto daní. Majetkové daně totiž prakticky zcela vyhovují požadavkům na daně kladené, mezi které patří například nepřenositelnost na jiné poplatníky. Nemovitý majetek se navíc prakticky nedá zatajit. V některých městech či obcích se daň z nemovitostí používá k financování svozu odpadů, a tak občané za odpad neplatí poplatky. To je třeba případ severočeských Teplic nebo Krupky.

Výpočet daně z nemovitosti není zrovna jednoduchý a vychází z lokality, v níž se stavba nebo pozemek nachází. Na internetu existují kalkulačky, které se stanovením daně pomohou. Poplatník musí podat přiznání k této dani do konce ledna, pokud v uplynulém roce došlo k nějakým změnám v tom, jaké nemovitosti vlastní. Samotná daň je potom splatná do konce května. Finanční úřady posílají složenky, a tak se vám jen zřídka stane, že byste ji zapomněli zaplatit.

Související…

Pro a proti MHD zdarma: Nižší kvalita, vyšší kvantita a řidiči z aut nevylezou
Kateřina Hájková

zdroj: Měšec

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...