fbpx

Pražanům byla představena další fáze projektů Smíchov City – Jih a Sever. Její finální podobu mohou místní lidé ovlivnit

Zveřejněno: 17. 10. 2019

Smíchov je v současnosti celkem po právu řazen mezi nejzanedbanější oblasti v Praze. To se však má brzy změnit. Na konci roku 2019 totiž zahájí developer Sekyra Group výstavbu první převážně rezidenční části projektu Smíchov City. Její severní část nazvaná Smíchov City – Sever nabídne kolem ulice Na Knížecí občanům zbrusu nové byty, kanceláře i obchody. Také druhá fáze projektu pod názvem Smíchov City – Jih už pokročila do dalšího stádia a Sekyra Group spolu s architekty i veřejností nyní řeší její konkrétní podobu.

Proč Sever a Jih

Severní část projektu Smíchov City, která zahrnuje výstavbu na 35 tisících metrech čtverečních, bude zahrnovat tradiční domovní bloky. Klidné bydlení by zde mělo najít až tisíc obyvatel a počítá se i se vznikem přibližně stejného počtu nových pracovních míst. Podobu projektu určila mezinárodní architektonická soutěž a na jeho realizaci se nyní podílí sedm architektonických ateliérů včetně společností A69, Kuba & Pilař architekti či německé Haascookzemmrich STUDIO 2050. Projekt zohledňuje i požadavky Pražanů, kteří dostali možnost finální podobu území ovlivnit svými připomínkami.

smichov city jih 01 x

Druhá část Smíchov City dá novou tvář jižnímu cípu oblasti, bývalé průmyslové zóně. Toto území se změní tak, jak předurčila dvoukolová architektonická soutěž, kterou v červnu roku 2018 vyhrálo rakouské sdružení Baumschlager Eberle Architekten a Pavel Hnilička architekti. Aby však v oblasti byla zachována architektonická diverzita, povolil developer spolupráci více architektonických ateliérů. Kromě výše zmíněných se tedy na jeho podobě budou podílet také architekti ze studia Henke Schreieck Architekten či studio Tham & Videgård.

Hotel, food court i studentské bydlení

Obyvatelé Smíchova se už nyní mohou těšit na moderní multifunkční čtvrť, kde kromě kampusu České spořitelny vznikne hotel, supermarket, servisované nájemní a studentské apartmány, Centrum finanční gramotnosti či restaurace. Některé navržené administrativní prostory jsou variabilní, aby se snadno přizpůsobily nejrůznějším účelům: soukromému školství, zdravotnictví či jiným službám. Nově vznikající multifunkční čtvrť navíc doplní unikátní food court, který po vzoru evropských metropolí nabídne průřez mezinárodní kuchyní.

smichov city jih 04

V rámci druhé etapy projektu Smíchov City navíc celé území projektu od severu k jihu propojí téměř kilometr dlouhá pěší městská třída v podobě podélného parku o celkové rozloze 1,4 hektaru. Zároveň bude vybudována lávka přes kolejiště, která chodcům výrazně usnadní pohyb v prostoru před smíchovským nádražím.

Výraznějších komplikací dopravy se během stavebních prací prý Pražané nemusí obávat. „Nepočítáme se zásadním omezením. Nicméně je třeba si uvědomit, že každá stavba v průběhu realizace ovlivňuje stávající území. Zásobování stavby nákladní dopravou je navrženo mimo území na Knížecí a to z ulice Radlická dočasným staveništním vjezdem se světelnou signalizací," řekl Flowee projektový manažer Sekyra Group Jindřich Kindl.

Spolupráce s občany

Stejně jako v první fázi i nyní má veřejnost možnost sdílet své podněty k plánované výstavbě jižní části. „Na projektu stále pracujeme, aktuálně se na něm podílí asi stočlenný tým a čtyři architektonická studia. Právě teď je ideální doba, abychom získali zpětnou vazbu od veřejnosti. Chceme znát reakce lidí, kteří budou prostor užívat, žít v něm. V severní části jsme věcné připomínky zahrnuli a věříme, že i v případě jižní části získáme od veřejnosti další impulsy k projektování,“ řekl Leoš Anderle, výkonný ředitel Sekyra Group. 

Developeři úzce komunikují s jednotlivými aktéry včetně občanů, a snaží se tak vytvořit novou plnohodnotnou čtvrť, která kombinuje bydlení s dalšími funkcemi.

Právě způsob, jakým projekt vzniká, je podle Ondřeje Boháče, ředitele Institutu plánování a rozvoje hl. města Prahy, velmi unikátní.

smichov city kolo

„Developeři úzce komunikují s jednotlivými aktéry včetně občanů, a snaží se tak vytvořit novou plnohodnotnou čtvrť, která kombinuje bydlení s dalšími funkcemi. Jedná se o několikafázový projekt, který navíc jako jeden z prvních využívá transformační území Prahy. Realizace Smíchov City by se tak mohla stát předlohou a inspirací k dalším proměnám pražských brownfieldů,“ říká Ondřej Boháč.

Pocta slavíkovi

Na finální podobě Smíchova se podílí také Městská část Praha 5, která vzhledem k nedávnému úmrtí Karla Gotta plánuje v rámci projektu uctít umělcovu památku. „Výstavba mimo jiné počítá i s vybudováním základní školy, což považuji za nezbytnou součást projektu vzhledem k územnímu rozvoji a k výsledkům demografické studie,“ říká Renáta Zajíčková (ODS), starostka Městské části Praha 5.

Za důstojné považuji i možnost pojmenování zmíněné základní školy po umělci.

„Rádi bychom uctili památku nedávno zesnulého Karla Gotta, našeho čestného občana, jehož jméno by mohla nést ulice či náměstí ve Smíchově City. Za důstojné považuji i možnost pojmenování zmíněné základní školy po umělci,“ dodává starostka. Na Gottovu ulici, nové parky i obchody si každopádně ještě nějaký čas počkáme. První etapa bude podle Kindla dokončena na přelomu roku 2022 a 2023. Vydání stavebního povolení na druhou etapu projektu mohlo přijít přibližně ve stejné době. S celkovým dokončením výstavby se pak počítá v letech 2024 až 2025.

Související…

Stojí Česko o vzdělání? Studenti na nájmy v Praze nemají a kolejí je nedostatek
Milada Kadeřábková

foto: Sekyra Group, zdroj: Sekyra Group

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...